Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
post

Egyre gyanakvóbbak az amerikaiak a rendőrségi robotokkal szemben

MEGOSZTÁS

Szuperfejlett robotokat ipari, egészségügyi és fogyasztói alkalmazások mellett veszélyesebb területeken, például a bűnüldözésben is munkába állíthatunk. Úgy tűnik, amerikai rendőrparancsnokságok részéről meg is született az elhatározás, a közvéleménynek viszont nagyon nem tetszik. Egyre kiszolgáltatottabbá válunk, kicsúszik a kezünkből a döntés, áthárítjuk a felelősséget – érvelnek.

Az amerikai közvélemény egyre gyanakvóbb az ország bűnüldöző szervei által használt robotokkal szemben. A technológia rengeteget fejlődött az utóbbi években, így cseppet sem meglepő, hogy a rendőrség növekvő érdeklődéssel tekint az egyre intelligensebb robotokra, és a rendelések száma is nő.

Legutoljára Los Angeles rendőrségéről derült ki, hogy a Boston Dynamics világhírű Spot robotkutyájából vásárolna be. A 2018-ban bemutatott négylábú gép akkora, mint egy felnőtt dalmata, megmássza a lépcsőt, ajtókat nyit ki, 360 fokos videókat továbbít valósidőben. Azzal a szándékkal építették, hogy segítsen veszélyes környezetben dolgozó személyeknek. Ha energiacégnek dolgozik, detektálhatja a sugárzást, bányákban vizsgálhatja az alagút biztonságosságát, és így tovább.

Közben az amerikai rendőrfőnökök rájöttek, hogy Spot sokkal ügyesebb és gyorsabb az általuk használt robotoknál, nagy kockázattal járó esetekben, például túszszedőkkel folytatott tárgyaláskor, gyanús csomagok átnézésekor jóval hatékonyabb lehet. A kaliforniai nagyvárosban el is döntötték, hogy vesznek egyet 280 ezer dollárért (a borsos ár a frissítéseket és a garanciát is tartalmazza). Veszélyes körülmények szűk, de fontos halmazában gyűjti majd az infókat – hangzott az indoklás.

 

A rendőrök rájöttek, hogy Spot ügyesebb és gyorsabb az általuk használt robotoknál. (fotó: EnvatoElements)

 

A döntés heves reakciókat váltott ki. A közvéleménynek nagyon nem tetszik, hogy amerikai városok rendőrségei egyre intelligensebb és egyre sokoldalúbb, több mindenre képes robotokat, drónokat és az adatgyűjtésre, azaz elvileg magánszféránk (privacy) megsértésére szintén tökéletes más csúcstechnológiás megoldásokat alkalmaznak.

San Franciscóban a fegyverrel felszerelt autonóm gépi rendszerek, az úgynevezett „gyilkos robotok” ellen tiltakoztak nemrég. Egy ilyen gép megint csak elvileg bárhol, bármilyen szituációban ölhet embert. Képzeljük el, hogy olyan helyzetben találja magát az őt támadó bűnözőkkel szemben, amikor egy humán rendőr a fegyverét használná. Mit tegyen ilyenkor egy gép, ki a felelős az általa hozott döntésért?

Minél többször dönt a robot, minél inkább élünk a technológia előnyeivel, annál jobban függünk a gépektől.

PODCAST

ICT Global News

VIDEOGALÉRIA
FOTÓGALÉRIA

Legnépszerűbb cikkek