Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
post

Egér izomszövetével működő robotokat készítettek

MEGOSZTÁS

Angol kutatók különleges technológiát találtak ki arra, hogy agyhullámok alapján, a gépi tanuláson alapuló rendszer megállapítsa: milyen zenét hallgat az illető. A fejlesztés a nyelvre is alkalmazható, komoly egészségügyi potenciál rejlik benne.

Nyitókép: Pexels

 

Hálózatok működésétől a mesterséges ideghálókig, genetikus algoritmusoktól a rajintelligenciáig, az életvilág sok infokommunikációs technológia fejlesztését ihlette meg. A biológia azonban nemcsak inspiráció, hanem az elektronikával közös nevezőre hozva, szerves és szervetlen világ szintéziséből izgalmas és a jövőbe mutató rendszerek, például az orvosi érzékeléstől a környezetvédelemig (mérgező anyagok, biomarkerek észlelése), változatos területeken alkalmazható, centiméter-léptékű, különleges robotok – biobotok – születhetnek.

 

Járnak, látnak, távvezérelhetők

Rashid Bashir, az Urbana-Champaign Illinois Egyetem (UIUC) biomérnök-professzora egér izomszövettel működtetett, kicsi robotokat fejleszt. Az izomszöveteket 3D nyomtatással készült polimer-csontvázon, puha anyagon tenyésztik hozzájuk.

Helyváltoztató biobotjait 2012-ben, a fényre aktiválódókat 2016-ban mutatta be. Utóbbiak csak laboratóriumi közegben működtek, mert a fényimpulzusokat más környezetben nehéz, vagy lehetetlen eljuttatni a gépecskékhez.

 

Mikrorobotok munka közben (Kép: Envato/Elements)

 

Legalábbis sokáig így gondolták, aztán az Északnyugati Egyetem rugalmas bioelektronika-úttörője, John A. Rogers rájött a megoldásra, és munkatársaival vezeték nélküli mikroelektronikát és elem nélküli mikro LED-eket integrált Bashir eBiobotokká átnevezett szerkezeteibe. A 2012-es kezdetekkor csak jártak, 2016-ban meglátták a fényt, és a puha anyagok, élő izmok és a mikroelektronika – a világon először megvalósított kombinációjával – most már távirányíthatók is.

„Technológia és biológia szokatlan kombinációjával széleskörű lehetőségek nyílnak meg az öngyógyító, fejlődő, kommunikáló és önszerveződő tervezett rendszerek előtt” – nyilatkozta Rogers.

 

Hogyan működnek?

A való világban is működő, gyakorlatias alkalmazásokhoz súlyos elemek és mindenfelé csavarodó vezetékek nélküli, szabadabb, kötetlenebb mozgást kellett biztosítani a gépek számára. A megvalósításhoz szükséges, a mikro LED-eket működtető szabályozott kimeneti feszültséghez az áramot összegyűjtő vevőtekercset Zhengwai Li, a Houstoni Egyetem biomérnöke és kollégái fejlesztették.

 

Mikroelektronikával teljes a rendszer (Kép: Envato/Elements)

 

A robotoknak vezeték nélküli jeleket küldenek, a jelekre a LED-ek lüktetni, pulzálni kezdenek, ezzel stimulálva a fényérzékeny izom összehúzódását, tágulását, a polimerből készült lábak mozgását, azaz a gép járását. Ráadásul a LED-ek úgy célozhatók meg, hogy az izom speciális részét aktiválják, és így a robot az óhajtott irányba mozog.

A biobotot számítógépes modellel optimalizálták, és az optimalizálással további mikroelektronikai eszközök, például vegyi és biológiai érzékelők, vagy nyomtatott részek integrálhatók a gépbe.

IT EXPERTS-TECH LEADERS 2024 FELHŐ A JAVÁBÓL KONFERENCIA

PODCAST

ICT Global News

VIDEOGALÉRIA
FOTÓGALÉRIA

Legnépszerűbb cikkek

ICT Global News

Iratkozz fel a hírlevelünkre, hogy ne maradj le az IT legfontosabb híreiről!