Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
post

ChatGPT a 3D-nyomtatásban

MEGOSZTÁS

Folyamatosan nő a mesterséges intelligenciát alkalmazó területek száma. A ChatGPT népszerűségét pedig jól szemlélteti, hogy ma már a 3D-nyomtatásban is használják. Nagyon sokat segíthet a felhasználóknak, jóval könnyebben férhetnek hozzá szakmai információkhoz, ráadásul le is tesztelhetik, hogy az MI nem hord-e össze valótlanságokat.

(Képek: Authentise)

A mesterséges intelligencia (MI), különösen a nagy nyelvmodellek (large language models, LLM), azokon belül is jelenleg főként az OpenAI tavaly novemberben indult ChatGPT chatbotja a változatos területeken kerül alkalmazásra. A legújabb az additív gyártás, ismertebb nevén 3D nyomtatás (3DP).

Megmondja a chatbot, hogyan nyomtassunk titánt

A philadelphiai Authentise munkamenet-kezelő megoldásokat fejleszt gyártófolyamatokhoz, mérnöki feladatokhoz. Prototípusok és végtermékek készítéséhez egyaránt használható, adatalapú Flow nevű rendszerük gördülékenyebbé teszi, automatizálja a gyártást. Legújabb frissítésként a ChatGPT-t integrálták a szoftverbe, tehát a mesterséges intelligencia lehetőségeivel bővítik a 3D-nyomtatást. (Az Authentise fejlesztését az Egyesült Királyság kormánya, az Innovate UK kezdeményezésének SAMRCD-projektje támogatta.)

Az MI-vel a felhasználók természetes nyelven kutakodhatnak az additív gyártás legnagyobb online ismerettáraiban. A vállalat vezérigazgatója, Andre Wegner elmondta: itt az idő, hogy a 3DP-közösség is eredményesen használja a rendkívül gyorsan fejlődő MI-technológiát. Mivel az Authentise mindig a legjobb algoritmusok munkafolyamatba integrálására összpontosított, az additívgyártás-szoftvereket fejlesztők közül elsőként ők tanították meg nagy nyelvmodellel a szakterület több évtizedes ismereteit.

 

 

A szolgáltatás neve 3DGPT, tizenkétezernél több szabványhoz és folyóirat-cikkhez férhetünk vele hozzá. Általánosabbaktól specifikusabb kérdésekig, széles a spektrum. Például rákérdezhetünk a 3D-titánnyomtatásra legalkalmasabb technológiákra, de arra is, hogy mondjuk, porágyas fúzió technikát használva, rozsdamentes acélt nyomtatva, miként előzhetők meg, csökkenthetők legkönnyebben a hibák.

Folyamatosan bővülő tudásbázisok

A sokévnyi gyakorlati tapasztalaton alapuló válaszok érthetők, szakszerűek, és a ChatGPT általános tudását – „műveltségér” – is tükrözik. Tehát nemcsak a szabványok és a folyóiratok száraz nyelve köszön vissza bennük, hanem élvezetesebb az olvasásuk. Az alkalmazás különlegességeként a felhasználók megvizsgálhatják a 3DGPT válaszait. Az egyedi funkcióval, a technikaibb válaszokra való hivatkozásokat adunk meg, így tesztelve a chatbotot.

 

 

A 3D nyomtatóipar ismeretei, szakmai tapasztalata és az azokra vonatkozó adatmennyiség döbbenetes tempóban nő. Az Authentise komoly érdeme, hogy elérhetőbbé, megközelíthetőbbé teszi ezt a nehezen kezelhető és kereshető ismerethalmazt.

De hangsúlyozzák, hogy ez még csak a kezdet. Legyen szó hatékony és megbízható munkafolyamatok kidolgozásáról, vagy sok szabványreferenciát tartalmazó ajánlatkérések átláthatóbbá tételéről, termékportfoliójukon belül sokféleképpen hasznosíthatják a ChatGPT-t. Ehhez persze még jobban meg kell ismerniük a technológia lehetőségeit és korlátait.

PODCAST

ICT Global News

VIDEOGALÉRIA
FOTÓGALÉRIA

Legnépszerűbb cikkek