Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
post

Az OpenAI megnyitja első uniós irodáját

MEGOSZTÁS

A ChatGPT-gyártó cég jogi, adatvédelmi és médiakapcsolatokkal foglalkozó munkatársakat vesz fel Dublinban.

(Kiemelt kép: Forrás: Unsplash)

 

Az OpenAI megnyitja első irodáját az Európai Unióban (EU), és több stratégiai fontosságú munkatársat is felvesz, miközben a vállalat felkészül a szabályozási akadályokra. A ChatGPT-gyártó azt mondja, hogy a júniusban bejelentett San Francisco és London után harmadik irodájának megnyitását tervezi Írországban, amely szinte második otthonává vált számtalan olyan amerikai technológiai vállalat számára, amely szorosabb kapcsolatokat szeretne ápolni az európai jogalkotókkal és ügyfelekkel – miközben kedvezőbb adókulcsot is fizet.

Az OpenAI a karrieroldala szerint jelenleg kilenc pozícióra keres munkatársakat az ír fővárosban, Dublinban, és a betöltendő pozíciók némileg jelzik, hogy jelenleg miben gondolkodik. Egy maroknyi bérszámfejtő és ügyfélközpontú munkakör mellett a vállalat keresi általános jogtanácsosát; a globális ügyekkel foglalkozó politikai és partnerségi vezetőt; az adatvédelmi program menedzserét; az adatvédelmi területre összpontosító szoftvermérnököt valamint a médiakapcsolatok vezetőjét.

Röviden, az OpenAI arra készül, hogy megmutassa Brüsszelnek, hogy komolyan gondolja az adatvédelem kérdését.

Forrás: Unsplash

Az európai tényező

Egy generatív mesterséges intelligencia chatbot, a ChatGPT felkavarta a világot azzal, hogy egyszerű szöveges kérésekből széleskörű tartalmat tudott generálni. Európában Olaszország márciusban elrendelte a ChatGPT blokkolását adatvédelmi aggályok miatt – konkrétan amiatt, hogy a rendszer jogellenesen kezeli az emberek adatait, valamint a kiskorúakra vonatkozó megfelelő védőkorlátok hiánya miatt. Spanyolország gyorsan követte a példát, bár az OpenAI újraindította a ChatGPT-t Olaszországban, miután bevezetett néhány adatvédelmi tájékoztatást és ellenőrzést.

Nemrégiben az OpenAI-t számtalan adatvédelmi jogsértéssel vádolta egy biztonsági és adatvédelmi kutató, aki panaszt nyújtott be a lengyel adatvédelmi hatósághoz, azzal érvelve, hogy az OpenAI megsértette az általános adatvédelmi rendeletet (GDPR), amely olyan területeket érint, mint az átláthatóság (hiánya), az adatokhoz való hozzáférés joga, az (adatfeldolgozás) jogalapja, a tisztességesség és a beépített adatvédelem.

A láthatáron van az EU AI Act, amely a mesterséges intelligencia alkalmazásokat az észlelt kockázatok alapján kívánja szabályozni. Ha elfogadják, ez lesz az első jelentős mesterséges intelligencia-szabályozás a világon, és mintául szolgálhat más országok számára.

Az év elején az OpenAI vezérigazgatója, Sam Altman európai körútra indult, ahol találkozott a szabályozó hatóságokkal, és nyilvánvalóan óva intett a túlzott MI-szabályozástól. Mindezt annak ellenére, hogy nemrégiben azt mondta az amerikai szabályozóknak, hogy az MI szabályozása kulcsfontosságú, és hogy szükség van egy nemzetközi szabályozó testületre a mesterséges intelligencia számára.

Az OpenAI-nak gyakorlatilag ezért kell az EU-ban letelepednie, bár a jelenlegi felvételi ütemterv kissé könnyűnek tűnik, ha az EU hatalmával összevetjük. Ez elhalványul azokhoz a milliókhoz képest, amelyeket a Meta, az Alphabet és a Microsoft az európai szabályozás elleni lobbizásra költött.

Mindenesetre egyértelmű, hogy Európa a jövőben az MI területén dolgozó vállalatok egyik fő fókuszpontja lesz, és az OpenAI, mint a fejlődő generatív mesterséges intelligencia egyik legnagyobb élharcosa, várhatóan innen kezdve bővíteni fogja jelenlétét és lobbitevékenységét.

(techcrunch.com)

PODCAST

ICT Global News

VIDEOGALÉRIA
FOTÓGALÉRIA

Legnépszerűbb cikkek