Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
post

Bill Gates szerint a mesterséges intelligencia tanítja majd a gyerekeket írni és olvasni

MEGOSZTÁS

Bill Gates, a Microsoft társalapítója szerint a következő 18 hónapban a mesterséges intelligenciával működő chatbotok segítségével fejleszteni lehet a gyermekek olvasási és írási készségét.

(Kiemelt kép: Freepik)

 

A San Diegó-i ASU+GSV csúcstalálkozón Gates kifejtette, hogy “a mesterséges intelligenciák eljutnak majd arra a képességre, hogy olyan jó tanítók legyenek, mint amilyenre bármelyik ember valaha is képes lenne”.

Az olyan mesterséges intelligencia chatbotok, mint az OpenAI, ChatGPT és a Google Bard az elmúlt hónapokban gyorsan fejlődtek, és már képesek felvenni a versenyt az emberi szintű intelligenciával egyes szabványosított teszteken.

Az íráskészség tanítása hagyományosan nehéz feladat a számítógépek számára, mivel nem rendelkeznek az emberi gondolkodási folyamatok leképezéséhez szükséges kognitív képességekkel – mondta Gates. Az mesterséges intelligencia chatbotok azonban képesek felismerni és újraalkotni az emberhez hasonló nyelvet.

A New York Times technológiai rovatvezetője, Kevin Roose már használta a ChatGPT-t az írása fejlesztésére, kihasználva a mesterséges intelligencia azon képességét, hogy gyorsan keresgéljen a stílusok között. Néhány akadémikust is lenyűgözött a chatrobotok azon képessége, hogy képesek összefoglalni és visszajelzést adni a szövegről, vagy akár teljes esszéket írni.

 

Magánoktató mindenki számára

A technológiának még fejlődnie kell, mielőtt életképes oktatóvá válhat, és Gates szerint a mesterséges intelligenciának egyre jobban kell olvasnia és újraalkotnia az emberi nyelvet, hogy jobban motiválhassa a diákokat.

Bár meglepő lehet, hogy a chatbotoktól előbb várják el, hogy az olvasásban és az írásban jeleskedjenek, mint a matematikában, ez utóbbit gyakran használják az AI-technológia fejlesztéséhez, és a chatbotoknak nehézségeik vannak a matematikai számításokkal.

Ha egy megoldott matematikai egyenlet már létezik azokban az adatkészletekben, amelyeken a chatbotot betanítják, akkor meg tudja adni a választ. A saját megoldás kiszámítása azonban összetettebb, és jobb érvelési képességeket igényel – magyarázta Gates.

Gates bízik abban, hogy a technológia a következő két évben fejlődni fog, és úgy véli, hogy segítségével olyan diákok széles köre számára is elérhetővé válhat a magántanítás, akik máskülönben nem engedhetnék meg maguknak.

Bár a chatbotok néhány ingyenes változata már létezik, Gates arra számít, hogy a fejlettebb változatok már fizetősek lesznek, bár szerinte ezek megfizethetőbbek és elérhetőbbek lesznek, mint az emberi oktatóval folytatott egyéni korrepetálás.

A Bill Gates-szel folytatott teljes beszélgetést alább tekintheti meg:

PODCAST

ICT Global News

VIDEOGALÉRIA
FOTÓGALÉRIA

Legnépszerűbb cikkek