Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
post

A Twittert másolja a Meta

MEGOSZTÁS

Havi előfizetős szolgáltatást vezet be a Facebook anyavállalata, a Meta, amelynek köszönhetően bárki hozzájuthat a kék pipához. A Twitter már indított hasonló megoldást, amit rövid időre fel is kellett függeszteni, azonban a múlt év vége óta már folyamatosan elérhető. A Meta szolgáltatását egyelőre csak magánszemélyek igényelhetik, az egyelőre kérdéses, hogy vállalkozásokra is kiterjesztik-e.

(kiemelt fotó: EnvatoElements)

Havonta 11,99 dollárt kell fizetniük a webes felhasználóknak, míg az iOS operációs rendszert használóknak 14,99 dollárt, hogy elérhessék a Meta új szolgáltatását. A Facebook és Instagram fiókokhoz igényelhető kék pipa jelölés extra hitelesítést és több kiemelt szolgáltatást is jelent, igaz egyelőre csak Új-Zélandon és Ausztráliában nyílik meg ez a lehetőség a felhasználók számára.

A Meta vasárnap jelentette be az új szolgáltatást, Mark Zuckerberg a cég alapítója egy Facebook-bejegyzésben azt írta, hogy a Meta Verified „a hitelesség és a biztonság növeléséről szól szolgáltatásainkban” és hozzátette azt is, hogy hamarosan több országban is elindítják majd. Egyelőre azt sem közölték, hogy az androidos appot használók mikor fizethetnek elő a szolgáltatásra.

 

Egyelőre új-zélandi és ausztrál felhasználóknak érhető el a Meta Verified, de további piacokra is kiterjesztik. (fotó: EnvatoElements)

 

A Meta Verified lehetővé teszi a felhasználó számára, hogy a hatóságok által kiállított személyi okmánya segítségével erősítse meg személyazonosságát. Az előfizetéses szolgáltatás emellett nagyobb láthatóságot biztosít az előfizetők posztjainak, magasabb szintű védelmet nyújt az ellen, hogy az adott illető nevében hamis felhasználói profilokat hozzanak létre, valamint közvetlen hozzáférést kínál majd az ügyfélszolgálathoz.

A kék pipa régóta az egyik áhított funkció a közösségi médiaplatformokon. Korábban olyan közszereplők számára volt fenntartva, mint a törvényhozók, színészek, zenészek, sportolók és újságírók.

 

Új pénzforrás

A Meta lépése hónapokkal azután történt, hogy az Elon Musk által 44 milliárd dollárért felvásárolt Twitter elindította a Twitter Blue előfizetéses szolgáltatást. Az a kísérlet elsőre nem bizonyult túl sikeresnek, tavaly novemberben egy időre fel is kellett függeszteni, mivel voltak olyan felhasználók, akik nagy márkáknak, vagy hírességeknek adták ki magukat. Viszont decemberben újraindították a szolgáltatást, ráadásul egészen érdekes hírek érkeztek arról is, hogy a kék pipa mellett más színű jelölések is megjelennek a vállalkozásoknak és kormányzati szerveknek.

A Meta Verified egyelőre csak magánszemélyek számára használható, arról nem közöltek információt, hogy a vállalkozások előtt megnyílik-e valamikor és ha igen, mikor ez a lehetőség. Figyelembe véve, hogy valószínűleg egy új bevételi forrásként tekintenek a közösségi platformokat üzemeltető cégnél az új szolgáltatásra, ami idővel akár jelentőssé is válhat, valószínűtlen, hogy a cégeket kihagynák ebből a lehetőségből. Persze kérdés, hogy milyen extra szolgáltatásokkal igyekeznek majd vonzóvá tenni számukra.

A Meta az elmúlt évben üzleti szempontból nem teljesített túl jól, 116,6 milliárd dolláros bevétellel zárták 2022-t, ami egy százalékos visszaesést jelentett 2021-hez képest, a nyereségük pedig 23,2 milliárd dollár volt, ami 41 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól. A cég részvényei is komoly hullámvölgybe kerültek a múlt évben, a befektetők nem igazán díjazták, hogy dollármilliárdokat fordítanak a metaverzum kiépítésére, miközben nincsenek igazán értékelhető, monetizálható eredmények. Az elmúlt hetekben ugyanakkor magára talált valamennyire a Meta részvénye, igaz az árfolyam még mindig több mint 30 dollárral elmarad az egy évvel korábbitól. Ennek fényében érthető, hogy a Meta is igyekszik diverzifikálni bevételi forrásait és a közösségi médiaplatformokon már ismert szolgáltatással próbálkoznak.

 

PODCAST

ICT Global News

VIDEOGALÉRIA
FOTÓGALÉRIA

Legnépszerűbb cikkek