Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
post

A nyomozóknak is besegített a koronavírus-járvány nyomkövető alkalmazás

MEGOSZTÁS

Felhasználhatók-e a pandémia elleni alkalmazások által gyűjtött adatok más célokra? Nyugat-ausztráliai bűnüldözők szerint igen, helyi jogvédők és az ellenzék viszont erősen vitatja. A gyilkoshoz az app nélkül jutottak el.

A Covid-19 kezdeti időszakában több távol-keleti ország, például Kína és Szingapúr kötelezővé tették személy- és kontaktkövető okostelefonos appok használatát. Hasonló alkalmazásokkal máshol, így a Szingapúrhoz közeli Ausztráliában is küzdöttek a pandémia terjedése ellen.

A Perth központú Nyugat-Ausztrália szövetségi államban a helyi Egészségügyi Minisztérium által fejlesztett SafeWA egyedi QR-kóddal támogatja a kontaktkeresést, és ha kell, digitális nyilvántartást biztosít az adott helyszínen tartózkodó személyek elérhetőségéről.

Ezeket az alkalmazásokat elvileg rendeltetésszerűen lehet csak használni, az adatokhoz kizárólag a járványellenes küzdelemben résztvevő, speciális jogosultsággal rendelkező egészségügyi dolgozók férhetnek hozzá. Elvileg, mert – Szingapúr után – a bűnüldöző szervek Nyugat-Ausztráliában is felhasználták már a kontaktkövető app adatait. A szövetségi állam bűnügyesei ugyanis elrendelték, hogy az Egészségügyi Minisztérium egy speciális esetben, egy gyilkossági ügy kapcsán szolgáltassa ki nekik az alkalmazás által gyűjtött infókat.

 

Trükkös nyomozók

A gyilkosságot 2020 decemberében, egy Perth környéki gyorsforgalmi úton, autóverseny közben követték el. A vonatkozó QR-kód bejelentkezési adatai a jelenlévő 2439 személy nevét, telefonszámát, érkezési időpontját tartalmazzák. Ezeket az adatokat egyébként, függetlenül a SafeWA-től, papíron is rögzítették, tehát más formában szintén hozzáférhetők. A rendőrség egyébként már korábban, az app információi nélkül is megtalálta a tettest, jelenleg pedig a felbujtó után kutatnak, és az ő személye sem ismeretlen előttük. A hatóságokkal együttműködve, a felbujtó ellen tanúskodó tettest ballisztikai vizsgálatok, helyszíni CCTV-felvételek és tanúvallomások alapján azonosították. A Covid-19 appot ráadásul nem is használta a gyilkosság színhelyén, nehogy a QR-kódos infók miatt gyanúba keveredjen.

Az adatok kiadása élénk reakciókat váltott ki. A helyi ellenzék és jogvédő szervezetek elmondták, hogy az országban semmibe veszik a magánszféra, a privacy sérthetetlenségét. A problémát növeli, hogy Ausztráliában még mindig az 1988-as adatvédelmi törvény, a Privacy Act van érvényben. Ez a törvény teljesen elavult, mert a világháló 1990-es évekbeli elterjedése, és két évtizeddel az okostelefonok térhódítása előtt hozták, így nagyon nehezen, egyes esetekben szinte egyáltalán nem alkalmazható a big data korára.

Jogvédők elmondták, hogy célszerűbb lett volna, ha az adatokat csak a felhasználók okostelefonjain, és nem központi adatbázisban tárolják, és kizárólag akkor kerülhetnek illetékes egészségügyi dolgozók kezébe, ha az adott személy környezetében koronavírus-fertőzés történt.

PODCAST

ICT Global News

VIDEOGALÉRIA
FOTÓGALÉRIA

Legnépszerűbb cikkek