Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
post

„A hidegháborúhoz hasonló napjaink kiberháborúja” – DevOps a nagyvállalati IT-ben

MEGOSZTÁS

A címben idézett mondat is elhangzott az ICT Global első üzleti reggelijén, az ICT Talkson, amelynek fókuszában a DevOps alkalmazhatósága állt, a nagyvállalati kultúrában.

ICT Global első üzleti reggelijén a DevOps, DevSecOps és DataOps volt a fő téma, melyekről a Qualysoft Csoport szakértői adtak áttekintést – beszállítói partner oldalról –, és a Norsk Hydro Kiberbiztonsági és IT Igazgatója pedig vállalati oldalról bemutatta a legújabb trendeket és kihívásokat a DevOps és főleg az informatikai biztonság terén.

A reggelit Urbán Zsolt, az ICT Global alapítója nyitotta meg, elmondta, hogy milyen eredményekkel zárta a médium az első negyedévet és mik a további tervek, milyen szakmai rendezvényekkel készül a ICT Global nyárig.

A köszöntő után Korcsok Katalin, a Qualysoft magyarországi kereskedelmi és értékesítési igazgatója mutatta be a vállalatcsoportot, illetve vezette fel a nagyvállalati környezetben alkalmazható DevOps módszertant. Ko

Korcsok Katalin, a Qualysoft magyarországi kereskedelmi és értékesítésiigazgatója mutatja be a vállalatcsoportot
Korcsok Katalin, a Qualysoft magyarországi kereskedelmi és értékesítési
igazgatója mutatja be a vállalatcsoportot

rcsok Katalin kiemelte, hogy a DevOps szemlélet hozzásegíti a vállalkozásokat ahhoz, hogy stabilabb infrastruktúrával legyenek képesek kiszolgálni az üzleti oldalt és gyorsabb reakcióidővel válaszoljanak az ügyféligényekre.

Rendezvénysorozatunkat azért szerveztük meg, hogy segítséget nyújtsunk az ICT-szektor érdekeltjeinek megismerni az új technológiákat, az integrálási lehetőségeket és összekössük az érdekelteket.

A reggeli során a fő előadó, dr. Hasznics Milán, a Qualysoft Csoport vezérigazgatója kiemelte, hogy az informatikai infrastruktúra fejlesztése és biztonságának garantálása nélkülözhetetlen a modern üzleti világban. Miután a régi rendszerek sérülékennyé váltak a megnövekedett és egyre kifinomultabb támadásokkal szemben, ezért védelmük érdekében érdemes behozni az eDevOps (nagyvállalati DevOps), a DevOps, a DevSecOps (informatikai biztonsággal kiegészülő DevOps) és a DataOps (adatok és folyamatok integrációja a nagyobb adatmennyiség kezeléséhez) megközelítéseket, melyeknek célja az informatikai folyamatok hatékonyabbá tétele, a szoftverek és alkalmazások minőségének javítása, a fejlesztési és üzemeltetési idők csökkentése, valamint a rendszerek biztonsága.

dr. Hasznics Milán, a Qualysoft Csoport vezérigazgatójakiemelte, hogy az informatikai infrastruktúra fejlesztése és biztonságának garantálása
nélkülözhetetlen a modern üzleti világban
dr. Hasznics Milán, a Qualysoft Csoport vezérigazgatója
kiemelte, hogy az informatikai infrastruktúra fejlesztése és biztonságának garantálása
nélkülözhetetlen a modern üzleti világban

Az eseményen résztvevők megtudhatták, hogy a DevOps alapjai a fejlesztési és üzemeltetési folyamatok integrációja, míg a DevSecOps a biztonsági szempontokat is figyelembe veszi ebben az integrált megközelítésben. A DataOps pedig a nagy adatmennyiségek hatékony kezelésére fókuszál.
Az előadó rámutatott arra is, hogy az informatikai biztonság rendkívül fontos tényező a teljes üzletmenetre nézve, és egyre nagyobb kihívást jelent a vállalatok számára. A kiberbűnözés növekedése és a kiberfenyegetettségek kiszámíthatatlansága miatt kulcsfontosságú a megelőzési stratégiák kidolgozása és az állandó figyelemmel kísérés, monitorozás.

Dr. Hasznics előadását követően, Majtényi Mártával – a Norsk Hydro kiberbiztonságiigazgatójával – Trapp Henci beszélgetett – az ICT Global Head of Content, technológiai újságíró – beszélgetett azokról a tapasztalatokról, amelyeket nagyvállalati- illetve beszállítói oldalon szereztek az IT-fejlesztések során
Dr. Hasznics előadását követően, Majtényi Mártával – a Norsk Hydro kiberbiztonsági
igazgatójával – Trapp Henci (ICT Global Head of Content, technológiai újságíró) beszélgetett azokról a tapasztalatokról, amelyeket nagyvállalati- illetve beszállítói oldalon szereztek az IT-fejlesztések során

Dr. Hasznics előadását követően, Majtényi Mártával – a Norsk Hydro kiberbiztonsági igazgatójával – egy kerekasztal beszélgetés során tárták a megjelentek elé azokat a tapasztalatokat, amelyeket nagyvállalati- illetve beszállítói oldalon szereztek az IT-fejlesztések során. A beszélgetés során kiderült továbbá, hogy jellemzően a magyar vállalatokra, különösképpen a gyógyszeripar, a gyártói-, a banki- és pénzügyi-, a telekommunikációs, a kormányzati vagy az energiaellátás iparágakban még mindig földhöz ragadt legacy, azaz ősrendszereket használnak, amelyeket nehezebb modernizálni. A körülöttünk zajló változások miatt azonban elérkezett az idő a paradigmaváltáshoz, azaz amikor is érdemes egy vonalat húzni, hogy a az informatikai rendszereket például moduláris fejlesztéssel lépésről-lépésre újjáépítsék, illetve többlépcsős védelemmel ellássák. Mindemellett érdemes a humán faktorral is számolni és minél hamarabb elkezdeni a munkavállalók információvédelmi és informatikai biztonsági edukációját, akár úgy, hogy példamutatásként egy fiatalabb kollégát illesztenek a szervezetbe, aki ismeri és tudja az új módszereket alkalmazni.

Az ICT Talks első rendezvényét interaktív beszélgetéssel zártuk a megjelentekrészvételével, ahol számos fontos kérdés elhangzott,
Az ICT Talks első rendezvényét interaktív beszélgetéssel zártuk a megjelentek
részvételével, ahol számos fontos kérdés elhangzott,

Az ICT Talks első rendezvényét interaktív beszélgetéssel zártuk a megjelentek részvételével, ahol számos fontos kérdés elhangzott, például egy vegyipari vállalat részéről a számos használatban lévő applikáció priorizálásra vonatkozóan, vagy épp egy másik érdeklődő részéről, hogy a pénzügyi és kormányzati szektort érintő szabályozottság milyen korlátokat emelhet a DevOps bevezetésével kapcsolatban.

Összességében az ICT Global első üzleti reggelije sikeresen bemutatta az informatikai folyamatok hatékonyabbá tételének legújabb trendjeit és a kiberbiztonsági kihívásokat, amelyekkel a vállalatoknak szembe kell nézniük a digitalizált világban.

IT EXPERTS-TECH LEADERS 2024 FELHŐ A JAVÁBÓL KONFERENCIA

PODCAST

ICT Global News

VIDEOGALÉRIA
FOTÓGALÉRIA

Legnépszerűbb cikkek

ICT Global News

Iratkozz fel a hírlevelünkre, hogy ne maradj le az IT legfontosabb híreiről!