Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
post

A ChatGPT segít az álláshalmozásban

MEGOSZTÁS

Az OpenAI népszerű chatbotja morálisan igencsak megkérdőjelezhető módon is növeli a munka hatékonyságát. Egyes alkalmazottak ugyanis alkalmazóik tudta nélkül, a ChatGPT-t használva, több teljes munkaidős állást töltenek be.

A nagy nyelvmodellek (large language models, LLM) gyors diadalútja több kérdést felvet. Közismert és részben megalapozott vélekedés, hogy a mesterséges intelligencia (MI) és az automatizáció együttes hatásaként öt-tíz, húsz éven belül tömegesen szűnnek meg munkahelyek. Ugyanakkor, az összes eddigi technológiai forradalomhoz hasonlóan, a mostani is teremt új állásokat, köztük olyanokat, amelyekről elképzelésünk sincs még. Például 2010-ben aligha tudta bárki is, hogy ki az a promptmérnök.

Közeljövőbeli következmények mellett viszont érdemes a jelenre is figyelni, mert az MI a mai munkavégzést szintén meghatározza, ráadásul nem feltétlenül csak úgy, ahogy elképzeljük. Az OpenAI elképesztő népszerűségnek örvendő ChatGPT-je például segít a titkos álláshalmozásban, a chatbotnak köszönhetően, egyesek máris többet töltenek be, és a számuk szinte biztosan növekedni fog a közeljövőben.

 

Álláshalmozók

Az érintettek az MI jóvoltából annyira hatékonyan dolgoznak, hogy több munkáltató alkalmazza őket, és mindegyik szentül meg van győződve: az illető csak neki dolgozik. Egyes túlalkalmazottak – értelemszerűen névtelenül – elmondták a Vice-nak, hogy munkakörükhöz ugyan kell emberi szakértelem, a ChatGPT segítségével viszont rövidebb idő alatt több munkát végeznek el.

Például egy termékmenedzser és egyben szoftvermérnök két állást tölt be, a chatbot szövegeket és kódokat generál neki. Ugyan követ el hibákat, viszont az illető könnyedén kijavítja azokat, tehát a hibák ellenére is bőven megéri neki az MI használata.

Egy egyetemi oktató két mellékállása egyikében a ChatGPT-vel automatizálja írásos munkái nyolcvan százalékát. Az MI táblázatok, blogbejegyzések, üzleti tervek és támogatási kérelmek megírásában segít neki, azaz nagyrészt ő írja meg azokat.

Egy, három helyen alkalmazott pénzügyi elemző szintén automatizálta a munkáit: Microsoft Excel makrókhoz a chatbot hozza létre a kódokat. Az esetleges hibákat ő is hamar korrigálja.

Egy, több adatelemző- és marketingállást betöltő személy hirdetéseket és blogbejegyzéseket vázoltat fel a chatbottal. Míg korábban három órába telt egy blogbejegyzés megírása, addig most nagyjából negyvenöt perc alatt végez vele.

Morális aggályok

Idevágó érdekesség: két MIT (Massachusetts Institute of Technology) kutató márciusban közölt tanulmányban kimutatta, hogy a ChatGPT-t használó írók harminchét százalékkal gyorsabban dolgoznak, mint akik nem.

Ez a gyakorlat jól szemlélteti, hogy a nagy nyelvmodellek növelik a munka hatékonyságát, a termelékenységet. Vállalati környezetben ugyan a munkáltató dönti el, hogy az alkalmazottak milyen technológiákat és hogyan használjanak, az álláshalmozók viszont feje tetejére állítják az egészet, mert ők találják ki, milyen eszközökkel dolgoznak.

Mindez persze a munkaadók tudta nélkül történik, magyarán átverik a főnökeiket. A gyakorlat morálisan igencsak megkérdőjelezhető, ráadásul szellemitulajdon-jogi kérdéseket is felvet.

PODCAST

ICT Global News

VIDEOGALÉRIA
FOTÓGALÉRIA

Legnépszerűbb cikkek