Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
post

50 éves a CTRL+C és CTRL+V és elavult

MEGOSZTÁS

Manapság a másolás-beillesztés már nem felel meg az üzleti igényeknek, mivel az emberek akár több ezer adatot helyeznek át interaktív dokumentumokból és webhelyekről cellákba, mezőkbe és platformokra.

A több évtizedes technológiai újítások az üzleti élet szinte minden területét átalakították, de az információk másolásának és beillesztésének módja alig változott. Sokan még mindig kézzel mozgatják át az információkat egyik helyről a másikra a CTRL+C és CTRL+V billentyűkombinációval, amelyeket Larry Tesler és Tim Mott, a Xerox informatikusai fejlesztettek, 50 évvel ezelőtt.

A másolás és beillesztés valóban forradalmi volt és először tette lehetővé az emberek számára, hogy információkat, adatokat vigyenek át a statikus dokumentumok között és hamarosan világszerte elterjedt a munkahelyeken.

Manapság azonban a másolás-beillesztés már nem felel meg az üzleti igényeknek, mivel az emberek akár több ezer adatot (számokat, szöveget, képeket és egyebeket) helyeznek át interaktív dokumentumokból és webhelyekről cellákba, mezőkbe és platformokra. Mivel rengeteg adatot kell áthelyezni, a másolás és beillesztés ismétlődő és elkeserítő feladattá vált, amely hajlamos az emberi hibákra és rendkívül időigényes. A fontos munkákra és projektekre fordítandó értékes időt ehelyett az adatok kézi átvitelére és frissítésére fordítjuk.

 

Intelligens copypaste

A másolással és beillesztéssel kapcsolatos frusztrációk az elmúlt években felerősödtek, mivel az adatok egyre fontosabbá váltak minden vállalkozás sikere szempontjából.

A frusztráció enyhítése és az adatbevitel felgyorsítására és az adatok automatikus frissítésére érdekében, a gépi tanuláson (ML) alapuló folyamatautomatizálási technológiák felgyorsultak. Ezek a technológiák felismerik a végrehajtandó feladatok mintáit, az összes adatot egy mozdulattal továbbítják (gondoljunk az automatikus kiegészítésre) és rengeteg időt takarítanak meg.

Nem szabad elfogadnunk a másolás és beillesztés jelenlegi korlátait és nem szabad úgy gondolni rá, mint egy szükséges rosszra, amellyel együtt kell élnünk. A CTRL+C és CTRL+V-nek intelligensebbé kell válnia. Innovációkat lehet és kell is bevezetni az adatátvitelre fordított idő drámai csökkentése és az üzleti igények gyorsabb kielégítése érdekében.David Lorge Parnas a szoftverfejlesztés korai kanadai úttörője, aki a moduláris programozásban kidolgozta az információrejtés fogalmát, amely ma az objektum-orientált programozás fontos eleme, aki arról is ismert, hogy támogatja a pontos dokumentációt, minden alkalommal hangsúlyozta, hogy:

„Ha kódolás közben másolást és beillesztést használ, valószínűleg tervezési hibát követ el.”

 

Állítsuk be a számítógép vágólapját

Jelenleg egyszerre csak egy információ másolható a vágólapra, amely ideiglenesen tárolja az adatokat. Windows és Mac rendszeren a vágólap alapértelmezés szerint csak az utoljára másolt tartalmat tartja meg. Ezt beállíthatjuk úgy, hogy megőrizze a historikus kivágásokat és a win+V, vagy alma+V billentyűkombinációt használva, megjelenik a másolt adatok előzményei. Bármit másolhatunk az előzményekből anélkül, hogy aggódni kellene, hogy azonnal beilleszti valahova. Semmi nem indokolja, hogy a vágólap adatai rövid életűek legyenek, amikor sokkal intelligensebbek is lehetnek.

 

Egyszerű beállítással megőrizhetjük a kivágott biteket

 

Dinamikus másolás és beillesztés

A másolás mögött meghúzódó eredeti ötlet az, hogy lényegében egy fix keretet hoz létre egy információból vagy adatból, amelyet később előhívhat. A probléma? Ha túl sokáig vár, ezek az adatok elavulhatnak és irrelevánssá válhatnak.

Az internet egy gyors tempójú, interaktív hely. Ahelyett, hogy statikus memóriát hozna létre egy adatból, a másolás és beillesztés átszervezhető, hogy időnként visszatérjen a forráshoz a frissítésekért.

Egyszerű példa: másoljuk és illesszük be az információkat egy LinkedIn-profilból egy táblázatba. A másolás és beillesztés funkció csatlakozik a LinkedIn profiloldalához. A profiloldal frissítésekor a másolás és beillesztés funkció automatikusan frissíti a táblázatban szereplő információkat. Ez akkor is működhet, ha minden héten frissítjük a számokat egy irányítópulton, vagy frissítjük az ügyfélkapcsolat-kezelési (CRM) platformot a legfrissebb ügyfélkapcsolati adatokkal.

 

Csökkentsük a másolási és beillesztési hibákat

A másolás és beillesztés viszonylag egyszerű feladat, de fókuszált figyelmet igényel a részletekre, különösen, ha több ezer adattal dolgozunk. Hihetetlenül egyszerű a kurzort rossz helyre mozgatni és a rossz elemet kimásolni és beilleszteni, vagy a billentyűzet rossz gombjait megnyomni. Újra és újra azt gondolom, hogy lemásoltam valamit, de aztán rájövök, hogy tévedésből a SHIFT-billentyű és nem a CTRL-t nyomtam le.

Sajnos általában nincs azonnali jele annak, hogy hibát követtünk el. Talán néhány hardveres és szoftveres módosítás segíthetne csökkenteni vagy megelőzni a hibákat. Például lehetne olyan fejlesztés, hogy a billentyűzet finoman rezeg az ujjbegyünk alatt, amikor rossz információ esetén aktiválja a másolási funkciót, vagy a számítógép képernyője egy pillanatra sárgával kiemelheti a másolt tartalmat, így megbizonyosodhatunk arról, hogy éppen a kívánt biteket rögzítjük.

PODCAST

ICT Global News

VIDEOGALÉRIA
FOTÓGALÉRIA

Legnépszerűbb cikkek