Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
post

2023 legnépszerűbb programozási nyelvei

MEGOSZTÁS

A Python évek óta vezeti a programozási nyelvek népszerűségi listáit, és idén sincs másként. Az SQL jelentősége szintén megkérdőjelezhetetlen, mint ahogy a Java- és a C-családok is mindig megérdemelten vannak ott az élbolyban.

Képek: Wikimedia Commons, IEEE Spectrum

 

Az amerikai Villamos és Elektronikai Mérnökök Intézete (Institute of Electrical and Electronics Engineers) által 1964 óta folyamatosan kiadott, világhírű IEEE Spectrum magazin tíz éve, minden évben az olvasók véleménye alapján rangsorolja a programozási nyelveket. A Top Programming Languages (TPL) ezévi összeállításánál is ugyanaz volt az alap, mint immáron egy évtizede: a változatos olvasói igényeknek megfelelően változatos népszerűségi mutatókat kombináltak össze.

 

Összesített eredmény

Az általános megmérettetés a tipikus IEEE-tagok érdeklődését legjobban megmutató „Spectrum” kategóriában, akárcsak tavaly, idén is, sőt, most még nagyobb különbséggel, a Python lett az aranyérmes, a Java a második, a C++ a harmadik. Úgy tűnik, a Python hosszú időre bebetonozza vezető pozícióját, amelynek a kisebb, specializáltabb nyelvek a kárvallottjai.

 

 

Semmi meglepő nincs benne, hiszen előszeretettel használják az elmúlt két év és valószínűleg a közeljövő legnépszerűbb infokommunikációs szakterületén, a mesterségesintelligencia-fejlesztésben, alkalmazásához hetven dollárcentes központi feldolgozó egységek (CPU-k) is elegendők, és az érdeklődő gyerekek is ezt a nyelven programozzák első játékaikat.

 

Munkafront

A „Munkák” kategóriában a Spectrumban mindössze hetedik SQL lett az első, a Python a második, a Java a harmadik. Ha valaki „színtiszta” SQL-programozó, nem valószínű, hogy ezzel az egy adottsággal rögtön csúcsállást talál, de aki jó benne, szinte mindig ért más nyelvekhez is, leginkább a Javához vagy a C++-hoz.

 

 

A mai elosztott architektúrákban rengeteg üzleti szempontból fontos, kritikus jelentőségű adat található SQL-adatbázisokban. Online játékok résztvevőinek jutalmaitól kezdve banki ügyfelek számláiig, ha ezekkel az információkkal akarunk kezdeni valamit, az SQL ismerete nélkül nem megy.

Azonban sem a Python, sem az SQL nem egyeduralkodó, mert a Java és a különféle C-kezdetű nyelvek összesített népszerűsége nagyobb, mint a kategóriánkénti aranyérmeseké. Ezeket a nyelveket főként masszívabb teljesítményt, több erőforrást igénylő feladatoknál alkalmazzák, plusz több szoftver-ökoszisztéma igyekszik megakadályozni, hogy a Python bekebelezze, és ez így van jól, mert nem lenne egészséges, ha a terület monokultúrává válna.

 

Trending

A „Trending” kategóriában szintén a Python diadalmaskodott, a Javát és a JavaScriptet előzte meg. Az SQL, a C++ mögött, ötödik lett. Ebben a „műfajban” sem született meglepetés.

 

 

Az IEEE Spectrum fontosnak tartotta megjegyezni, hogy a TPL csak egy kísérlet, mert olyat mérnek vele, amit nem lehet teljesen egzaktan mérni, számszerűsíteni. Nem is akarnak belebonyolódni a programozási nyelvek formális besorolásával kapcsolatos – valószínűleg parttalan – vitákba, felhasználói nézőpontból releváns szempontokat alkalmaznak helyette.

PODCAST

ICT Global News

VIDEOGALÉRIA
FOTÓGALÉRIA

Legnépszerűbb cikkek