Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
post

10 milliárd jelszó került nyilvánosságra – mi a teendő?

MEGOSZTÁS

Nem kell hackerzseninek lenni ahhoz, hogy adott esetben megszerezzen több ezer jelszót. Az internet bugyraiban fellelhető különféle jelszóadatbázisok iszonyatos adathalmazzá olvadnak össze. Egy ilyen monstrum került most napvilágra.

Július 4-én szúrták ki először a 9,94 milliárd jelszót tartalmazó „RockYou2024”-et. A hatalmas jelszógyűjtemény magában foglalja a RockYou2021-es, több mint 8 milliárd jelszóból álló információ gyűjteményét is, amiben több millió közösségi média fiók jelszava is fellelhető. Ami az azóta eltelt 3 évben több mint egy milliárd kiszivárogtatott, feltört, ellopott, jogsértések által nyilvánosságra került adathalmazzal bővült.

A közel 10 milliárd jelszóból álló RockYou2024 ugyanakkor még mindig elmarad az idén januárban történ Mother of All Breaches adatszivárgástól, ami 26 milliárd személyes adatot is tartalmazott a jelszavak mellett.

A RockYou2024 jelenséggel részletesen a Cybernews jelentés foglalkozott, aminek a leglényegesebb kulcsüzenete, hogy a fiókbiztonságot nem lehet félvállról venni. A jelentésben azt tanácsolják, hogy mindenki azonnal frissítse a jelszavát és a fiókvédelmi beállításai is – még a magyar felhasználók is, hiszen a 10 milliárd jelszó közt nagy valószínűséggel hazai felhasználók fiókinformáció is megtalálhatók.

Itt ellenőrizheted, hogy a tiéd közte van-e.

Mit tehetünk a jelszóbiztonság növeléséért?

  • Használjunk egyedi, véletlenszerűen generált, erős jelszót minden fiókhoz .
  • Használjunk jelszókezelőt . A jó jelszavakat nehéz megjegyezni, különösen akkor, ha sok különféle karaktert tartalmaznak. Az Apple, a Google és a Microsoft beépített jelszókezelői is megfelelőek erre a célra.
  • Ahol csak lehet, használjunk kétfaktoros hitelesítést!
  • Frissítsük a jelszavakat legalább kéthavonta.

IT EXPERTS-TECH LEADERS 2024 FELHŐ A JAVÁBÓL KONFERENCIA

PODCAST

ICT Global News

VIDEOGALÉRIA
FOTÓGALÉRIA

Legnépszerűbb cikkek

ICT Global News

Iratkozz fel a hírlevelünkre, hogy ne maradj le az IT legfontosabb híreiről!