Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
post

Zsíros exitek, gyarapodó cégek, aktív befektetők – ilyen volt 2022 a hazai startup ökoszisztémában

MEGOSZTÁS

Különösen mozgalmas évnek bizonyult 2022 a hazai startupok és a köréjük épülő ökoszisztéma szereplői számára. Örvendetes módon több komoly exitet láthattunk, mint például a Starschema vagy az aiMotive eladása, de volt hatalmas tőkebevonás a SEON-nál és nem unatkoztak a programozást oktató bootcampek sem. A hazai angyalbefektetőket tömörítő HunBAN jóvoltából meglehetősen jó képet alkothatunk arról, hogy milyen év is volt 2022 a startup ökoszisztémában.

Ha a nemzetközi trendeket nézzük azt tapasztalhatjuk, hogy a 2021-es, kiugróan jó év után 2022-ben már jóval óvatosabbak voltak a befektetők, a kockázati tőke visszafogottabban áramlott a startupokba, amit az is érzékeltet, hogy jelentősen csökkent az új unikornisok, vagyis az egymilliárd dolláros értékelést elérő innovatív vállalkozások száma. Itthon viszont régóta nem tapasztalt pezsgést és fordulatokat hozott 2022 a startup világban, ahogyan azt Csillag Péter, a HunBAN (Magyar Üzleti Angyal Szövetség, azaz Hungarian Business Angel Network) elnökének példája is mutatja. Ő sokak számára onnan lehet ismerős, hogy a Starschema nevű sikeres magyar cég egyik társalapítója volt, most már viszont angyalbefektetőként segíti az innovatív vállalkozásokat.

A HunBAN elemzése is kitér arra, hogy vajon miért éppen 2022-ben pörögtek fel ennyire az események. Nos, az elmúlt pár évben a globális monetáris lazítás és az általános gazdasági prosperitás hatására rengeteg pénz halmozódott fel a kockázati tőkealapoknál, akár már kihelyezve a startupokhoz, akár kihelyezésre várva. De van pénz felvásárlásokat tervező nagy cégeknél, a sikeres exit után lévő, angyalbefektetővé váló alapítóknál, az évek óta jelentős profitot csináló cégtulajdonosoknál, a jól menő cégek jelentős bónuszokkal jutalmazott felsővezetőinél is.

 

A kockázati tőkealapoknál, a nagyvállalatoknál és a sikeres exitáló cégalapítóknál is rengeteg befektethető tőke halmozódott fel. (fotó: EnvatoElements)

 

Ez a likviditás bőség persze a mostani válság hatására majd lassan csökkenni kezd, ahogyan arra már utaltunk, de cserébe a válságoknak van egy nagyon jó tulajdonsága: nem tisztelik a status quo-t, mélyreható és gyors változásokat indukálnak a gazdaságban, iparágakban, társadalmakban. És ezeket a változásokat csak a legjobb cégek, startupok tudják elég gyorsan, hatékonyan lekövetni, ilyenkor van lehetőségük a legjobbaknak kiemelkedni, piacot szerezni, megerősödni. Ennek a jeleit láthatjuk már most is és az innovatív cégek további térnyerésére számíthatunk a következő években.

 

Eladási hullám

A HunBAN összegyűjtötte, hogy melyek voltak a tavalyi év legnagyobb, legizgalmasabb exitjei a hazai piacon. A sort a már említett Starschema indította még január legelején. Mondhatni klasszikus történetről van szó, hiszen egy nagy külföldi szereplő, a HCL Technologies vásárolt tudást, kapacitást, brand-et, jelenlétet, piacot, mindez pedig 42,5 millió dollárt ért meg nekik.

Később jött az IncepTech, az ff.next – ahol külön érdekes, hogy a magyar tőzsdéről forrásokat bevonó, un. rollup-ként kisebb cégeket magába olvasztó Gloster vásárolta föl, akik ezen kívül még két felvásárlást tudnak felmutatni 2022-ben, a német G-Plus Consulting-ot és a pécsi Lanoga-t – de az elmúlt 3 évben összesen már 9 fölvásárolt cégnél tartanak és nem úgy tűnik, hogy meg akarnak állni.

Szintén komoly exit volt a Szallas.hu eladása, amit egy lengyel cég vett meg. A lengyel szál tetten érhető a Codecool esetében, ami összeolvadt egy lengyel piaci szereplővel, míg egy másik, programozást tanító bootcamp, a Green Fox többségi tulajdonát egy szlovák tőkealap, a Sandberg Capital szerezte meg. A harmadik nagyobb bootcamp céget, a PROGmasters-t még 2021-ben vásárolta föl a magyar Training360.

De elkelt a Gravity, a Now Technologies és az egyik legnagyobb magyar exit idáig, az aiMotive eladása is tavaly történt. Ez utóbbi történet azért is különösen érdekes mert a Fiat Chrysler és a PSA Group összeolvadásából létrejött Stellantis autóipari konszern vette meg az autóvezetést segítő és önvezető rendszerek fejlesztésében utazó magyar startupot, vagyis egy világszinten is meghatározó cég csapott le a lehetőségre.

Volt ezen kívül sok tőkeemelés is, amelyek kiválóan alkalmasak arra is, hogy az ilyenkor megtörténő cégértékeléseket használva nyomon kövessük a cégek fejlődését, a startup alapítók vagyonának gyarapodását. Kevés olyan motiváló dolog van a leendő startup alapítók számára, minthogy új tagként felkerült a Forbes 50 leggazdagabb listájára Kádár Tamás, a Seon egyik alapítója is, miután a társaság 94 millió dolláros befektetést kapott.

 

Rekordnak számító, 94 millió dolláros befektetést kapott a SEON. (fotó: EnvatoElements)

 

Aktív angyalok

A HunBAN által végzett befektetési tevékenység is erős volt 2022-ben. Az angyal befektetések jelentik az egyik első lépcsőfokot a korai fázisú cégek, startupok finanszírozásában. Az angyalbefektetők – komoly kockázatot vállalva – nagyon korai fázisban szállnak be induló cégekbe tőkével és tudással, tapasztalatokkal, támogatással. Azért vállalják – a nemzetközi statisztikák szerint akár 80-90%-os bukási rátát jelentő kockázatot, mert remélik, hogy az általuk finanszírozott cégek közül kerülnek ki a következő évek gyorsan növekvő, sikeres scaleup-jai, és egy pár év, illetve komoly piaci és szervezeti fejlődés után jelentős, akár több 10 vagy 100-szoros haszonnal tudják értékesíteni a tulajdonrészüket.

A HunBAN tagok száma egy év alatt majdnem megduplázódott és 2023-ban is szeretnének hasonló dinamikával bővülni. A növekvő tagság és a megszaporodott rendezvények fontos eredménye, hogy egyre több startup keres befektetőt a HunBAN-nál. 2022-ben 70 csapat jelentkezett, amikből 20 jutott be a pitch night-okra az angyalbefektetők elé. Összesen 15 angyal döntött úgy, hogy befektet egy vagy több csapatba. A legtöbb befektetésnél az angyalok közösen, “szindikátusokba” tömörülve tárgyaltak a startupokkal és a sikeres tárgyalások után összesen 10 startup kapott angyalbefektetést, összesen mintegy 1 millió euró összegben – derül ki a szervezet közleményéből.

Az egy angyal által egy befektetésre fordított összeg jellemzően 10 és 50 ezer euró között mozog, de a fent említett szindikátusok miatt több angyal tőkéje összeadódik, és így a startupok 50 és 300 ezer euró közötti összegeket kapnak egy befektetési körben. Külön érdekes a HunBAN tagok közt 2022 végén végzett, a 2023-as tervekre vonatkozó felmérés eredménye, ami szerint a tagok nagy része nem tervez lassítani, minimum 1-2, de a legaktívabb angyalok akár 10-20 befektetést is terveznek 2023-ra.

Ha lesznek is olyan befektetési alapok, intézményi, állami szereplők, akik takarékoskodni kényszerülnek 2023-ban, arra számíthatunk, hogy a korai fázisú startup finanszírozásban nem lesz tőkehiány, az angyal befektetők növekvő száma és aktivitása pótolni fogja az esetlegesen kieső összegeket.

PODCAST

ICT Global News

VIDEOGALÉRIA
FOTÓGALÉRIA

Legnépszerűbb cikkek