Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
post

Zelenszkijről készült kamuvideókat leplez le egy új rendszer

MEGOSZTÁS

Hogyan különböztethetők meg egymástól az ukrán elnököt ábrázoló valódi és kamuvideók? Az erre a célra fejlesztett komplex rendszer más személyekre is alkalmazható, a jövőben például hírügynökségek és kormányok is használhatják.

A kamuképek, kamuvideók (deepfakes) elárasztották a világhálót, a dezinformáció és a propaganda terjesztésének fontos eszközeivé váltak, de – propaganda nélkül – személyek lejáratására, megszégyenítésére, vagy vállalatok rossz színben történő megjelenítésére is alkalmasak. Szerencsére világszerte folyamatosan dolgoznak a kamuanyagokat egyre eredményesebben azonosító megoldásokon, úgynevezett deepfake detektorokon.

A Berkeley Kaliforniai Egyetem kutatói és a cseh Johannes Kepler Gimnázium szakemberei Volodimir Zelenszkij ukrán elnökről készült hamisított mozgóképeket leleplező, nagyon pontos rendszert dolgoztak ki. A detektor nemcsak Zelenszkijt védi meg a lejáratására készült rengeteg kamuanyag káros hatásától, hanem a jövőben más politikai és üzleti vezetőknek is komoly segítséget nyújthat.
Nem az a lényege, hogy a célszemélyt a földkerekség többi nyolcmilliárd lakosától, hanem a hamisított anyagon látható „énjétől” megkülönböztesse – nyilatkozták a fejlesztők.


Hogyan működik?

Arc, hang, kézmozdulatok és a felsőtest mozgása alapján dönt. Barack Obama és más politikusok kamuarcát azonosító, valamint Joe Bidenre fejlesztett korábbi munkáikból indultak ki, majd a számítógépes modellt nyilvánosan hozzáférhető nyolcórányi Zelenszkij-anyagon gyakoroltatták.
A rendszer az adott videóból kiszedett sok, tíz másodperces rövid klipen akár 780 viselkedésjegyet képes elemezni. Ha több klipen szokatlan megnyilvánulást észlel, akkor hamisként címkézi fel azokat, és humán elemzők tüzetesebben átnézik az anyagot.

A detektor holisztikus (fej, felsőtest stb.) elemzésével nagyon jól kimutatható, ha egy videó manipulált, és a megoldás tökéletesen kiegészítheti a kereskedelmi forgalomban beszerezhető, kevésbé egyedi mintázatokra (pixelekre és más képjegyekre) összpontosító deepfake detektorokat.Putyin, Hszi Csin-ping és Elon Musk befigyel

Mivel még egyetlen kamukép-generáló rendszer sem tud teljesen élethűen utánozni például emberi kézmozdulatokat, a mozdulatok flexibilitását, az arckifejezések és más testmozgások közötti beszéd közbeni kapcsolatot, az új detektor komoly előnnyel rendelkezik a hamisítókkal szemben.

A teszteken hibátlanul teljesített, begyakoroltatása viszont nagyon időigényes, és mindenkihez sokórányi videoanyag kell hozzá. Kérdés, hogy ugyanezt a technológiát hogyan lehetne költséghatékonyan alkalmazni kevésbé vagy egyáltalán nem ismert személyek esetében.

A közeljövőben Vlagyimir Putyinhoz, Hszi Csin-pinghez és Elon Muskhoz terveznek hasonló detektort fejleszteni. A rendszereket hírorgánumok és kormányok rendelkezésére akarják bocsátani.

PODCAST

ICT Global News

VIDEOGALÉRIA
FOTÓGALÉRIA

Legnépszerűbb cikkek