Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
post

Űrtechnológiával fejleszthetik informatikájukat a hazai kkv-k

MEGOSZTÁS

Bár az informatika az elmúlt 5 évben robbanásszerű fejlődésen ment keresztül a gyenge internetkapcsolat jelentette probléma rengeteg embernek okoz bosszúságot napjainkban is, legyen szó akár magáncélú, akár üzleti felhasználóról. Ennek hamarosan vége lehet: 2023-ban már Magyarországon is elérhető és megfizethető megoldás a Starlink szatellit alapú internet-szolgáltatás.

(kiemelt fotó: EnvatoElements)

Az elavult internethálózat a cégek számára a frusztráción túl komoly veszélyt jelent a vállalkozások működésére is. Az instabil kapcsolatból következő lassú ügyintézés, információvesztés, a kommunikációs nehézségek és a helyzetből adódó munkahelyi stressz ugyanis jelentősen visszaveti a vállalatok hatékonyságát és versenyképességét. Magyarországon eddig gyakorlatilag csak a cégek szerencséjén múlt, hogy rendelkeznek-e megfelelő minőségű internetkapcsolattal, amit a hazai szolgáltatók kábeles lefedettsége határozott meg.

Hiába épít ki egy szervezet korszerű digitális infrastruktúrát és fektet százezres, vagy milliós eszközökbe, ha a rossz internet-hozzáférés miatt nem képes megfelelő hatékonysággal működni az informatikai rendszer. „Azt szoktam mondani az ügyfeleimnek, hogy mielőtt új irodába, vagy telephelyre költöznek, először az internethálózat minőségét kell megnézni, mert azon a legtöbb esetben szinte lehetetlen változtatni, vagy ha lehet, akkor is csak nagyon költségesen. Ez most megváltozott. A Starlink az első olyan technológia, ami lehetővé teszi azt, hogy ez a szempont végre ne legyen kőbe vésve. Ráadásul ezt az internet-szolgáltatást a cégek költözésnél is vihetik magukkal, így, ha ezt választják, biztosan egy hosszú távú megoldásba fektetnek.” – vázolta fel Juhász Viktor, a felhőmegoldásokkal foglalkozó iSolutions ügyvezetője.

Az Elon Musk által alapított SpaceX világméretű műholdas projektje a Starlink egy szatellit alapú internet szolgáltatás, ami a világ olyan részein nyújt internethozzáférést, ahol a hagyományos infrastruktúrák hiányoznak. Bár a projekt jelenleg még tesztelések alatt áll, de már most többezer felhasználót szolgál ki világszerte, a szolgáltatás elérése pedig folyamatosan bővül, ahogy egyre több szatellit kerül földkörüli pályára. A szakemberek azt jósolják, hogy amennyiben a Starlink elég nagy sávszélességet tud biztosítani, belátható időn belül versenyképes lehet akár a piacvezető internetszolgáltatókkal szemben is.

 

Itthon még kevesen tudnak erről a lehetőségről

Az internethálózati minőség klasszikusan nem az IT szolgáltatók felelősségkörébe tartozik, ám a vállalatok dolgozóin kívül, az esetek többségében ők azok, akik kénytelenek szembesülni a problémával, hisz az ügyfelek ilyenkor hozzájuk fordulnak elsőként segítségért. Eddig ennek orvoslására nem sokat tudott tenni a szervezet informatikai szolgáltatója.

 

Az internet kapcsolat minősége nem az IT szolgáltatók felelőssége, de az ügyfelek tőlük is kérnek segítséget. (fotó: EnvatoElements)

 

Bár korábban már sokan próbálták 4G-s mobil internettel megoldani az akadozó hálózatot, ez a szolgáltatás üzleti használatra sajnos nem alkalmas, mert rendkívül instabilnak bizonyult. A Starlink ellenben egy különösen megbízható megoldás és árban sem áll messze a 4G vagy 5G internet szolgáltatástól. A szakértő szerint azonban hazánkban így is nagyon kevesen tudnak az új lehetőségről, noha számos cég működését könnyítené meg az új technológia bevezetése.

 

Évtizedes ugrás

A Starlink szatellit alapú internet bevezetése bár nem bonyolult, de informatikai szakértelmet igényel, hisz hatékonysága nagyban múlik az eszköz beállításán és finomhangolásán. A földi jelvevő gyakorlatilag egy félgömb alakú műhold, ami 150 fokban lát, amire azért van szükség, hogy követni tudja a fenti műholdak mozgását. Ezt a készüléket tehát olyan helyre kell helyezni, ahol nem árnyékolja be a jeleket semmi, ami tipikusan egy puszta síkterület, vagy tető.

Emellett a készülék megfelelő rögzítése is nagyon fontos, ami szintén szakmai ismereteket igényel. A jelvevőt ezután gondosan be kell állítani, hogy rácsatlakozzon a legközelebbi műholdra, ami sokszor több órát vesz igénybe. Azonban a sikeres beállítás után gyakorlatilag problémamentesen üzemel a rendszer, hisz az eszköz képes magától követni a műholdakat, mobiltelefonról programozható, sőt, olyan funkcióval is rendelkezik, hogy fagy esetén leolvasztja magáról a jégréteget.

„Ez a technológia a jelenlegi távközlési technikához képest olyan, mintha évtizedeket lépnénk előre az informatikában. A szolgáltatás már lefedi egész Magyarországot és 100 megabitet megbízhatóan szolgáltat, ami bőven elég 100-200 ember munkájához is. Az előfizetés jelenleg havi 20 ezer forint körül van, az eszköz maga pedig egy egyszeri 200 ezer forintos beruházás. Mi ezt a szolgáltatást egyébként kulcsrakészen adjuk az ügyfeleinknek és örömmel látjuk, hogy egyre több cég érdeklődik iránta és nyitottak rá.” – fejtette ki Juhász Viktor, a felhőmegoldásokkal foglalkozó iSolutions ügyvezetője.

PODCAST

ICT Global News

VIDEOGALÉRIA
FOTÓGALÉRIA

Legnépszerűbb cikkek