Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
post

Terapeuta helyett chatbot!

MEGOSZTÁS

Az érzelmileg elkötelezett beszélgetésekre hangolt chatbotokat építő startupok azt mondják, hogy támogatást, társaságot és még romantikát is adhat ez az új, érzelemre hangolt AI-chatbot.

Az Inflection AI nevű cég, amelyet korábban a Google, az OpenAI és az Nvidia nagy mesterséges intelligencia projektjein dolgozó kutatók alapítottak, megépített egy Pi nevű robotot, amely úgy tűnik, kevesebb baklövést követ el, és ügyesebb a társasági beszélgetésekben.

Az Inflection a Pi-t a mai chatbotok néhány problémájának megoldására tervezte. Az olyan programok, mint a ChatGPT, mesterséges neurális hálózatokat használnak, amelyek megpróbálják megjósolni, hogy mely szavaknak kell egy szövegrész után következniük, például egy felhasználói kérdésre adott válasznak. Az emberek által írt, több milliárd sornyi szövegen, nagy teljesítményű számítógépekkel megtámogatva, ezek a modellek koherens és releváns válaszokat tudnak adni, amelyek valódi beszélgetésnek tűnnek. De sokszor kitalálnak dolgokat is, és időnként eltérnek a beszélgetés témájától.

„Az a cél, hogy segítsen gondolkodni, ahelyett, hogy erős irányadó tanácsokat adna, hogy segítsen kibontani gondolatait.”

Mustafa Suleyman, az Inflection vezérigazgatója szerint a vállalat gondosan összeválogatta a Pi képzési adatait, hogy csökkentse annak az esélyét, hogy mérgező nyelvezet férkőzhessen be a válaszaiba. „Elég válogatósak vagyunk abban, hogy mi kerül bele a modellbe” – mondja. „Sok olyan információt gyűjtünk, amely elérhető a nyílt weben, de nem feltétlenül mindent.”

Suleyman, aki a ma már a Google részét képező Deepmind mesterséges intelligencia-cég társalapítója, azt is állítja, hogy a Pi válaszainak hosszának korlátozása csökkenti – de nem szünteti meg teljesen – a ténybeli hibák valószínűségét.

Suleyman szerint Pi-t hasonló módon képezték ki, de hangsúlyt fektettek arra, hogy barátságos és támogató legyen – igaz, emberi személyiség nélkül, ami megzavarhatja a felhasználókat a program képességeivel kapcsolatban. Az emberi személyiséget felvevő chatbotok már problémásnak bizonyultak. Tavaly a Google egyik mérnöke ellentmondásosan állította , hogy a vállalat mesterséges intelligencia-modellje, a LaMDA , az egyik első olyan program, amely bemutatja, mennyire okosak és lebilincselőek lehetnek a nagy mesterségesintelligencia-nyelvi modellek, érző lehet.

A Pi képes rögzíteni a felhasználóval folytatott összes beszélgetését, így egyfajta hosszú távú memóriát biztosít, amely hiányzik a ChatGPT-ből, és célja, hogy konzisztenssé tegye a chateket. „A jó beszélgetés azt jelenti, hogy reagálunk arra, amit egy személy mond, tisztázó kérdéseket tesz fel, kíváncsi, türelmes” – mondja Suleyman.

A Pi gondoskodó és figyelmes

Pi beszédes, gondoskodó személyiséget vesz fel, még akkor is, ha az nem adja ki magát, hogy ember. Gyakran kérdezték, hogy vagyok, és gyakran ajánlottak bátorító szavakat. A Pi rövid válaszai azt jelentik, hogy hangsegédként is jól működne, ahol a hosszas válaszok és a hibák különösen felkavaróak. Megpróbálhat beszélni vele az Inflection webhelyén.

A ChatGPT és a hasonló eszközök körüli hihetetlen hírverés azt jelenti, hogy sok vállalkozó azt reméli, hogy gazdaggá teheti ezt a területet és viszont…

Suleyman korábban a Google csapatának menedzsere volt, aki a LaMDA chatboton dolgozott. A Google tétovázott, hogy kiadja-e a technológiát, ez sokakat frusztrált, akik úgy vélték, hogy nagy kereskedelmi potenciál van benne. És így is van, hiszen az Inflection eddig 225 millió dollárt gyűjtött össze olyan befektetőktől, mint a LinkedIn társalapítója, Reid Hoffman

PODCAST

ICT Global News

VIDEOGALÉRIA
FOTÓGALÉRIA

Legnépszerűbb cikkek