Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
post

Ötszáz milliárd dollárnyi fejlesztést valósítanak meg a chipgyártók

MEGOSZTÁS

December végén megkezdte legfejlettebb chipjeinek tömeggyártását az egyik legismertebb chipgyártó, a tajvani Taiwan Semiconductor Manufacturing Company Ltd, amit a legtöbben valószínűleg TSMC-ként ismernek. A vállalat elnöke bejelentette azt is, hogy a terveik szerint tovább bővítik a termelési kapacitásukat az ázsiai szigetországban és a fejlesztés az egész ágazatra jellemző lesz, a SEMI nevű iparági szervezet előrejelzése szerint néhány év alatt mintegy 500 milliárd dollárt fordítanak majd a chipgyártók világszerte új üzemek létrehozására.

A TSMC a világ meghatározó chipgyártói közé tartozik, a mobiltelefonoktól a vadászgépekig számos eszközben és rendszerben használják a cég által készített fejlett chipeket. A vállalat új, 3 nanométeres technológiával készült chipje kapcsán a Reuters összeállítása szerint már régóta várták, hogy elinduljon a tömeggyártás. Mark Liu, a TSMC elnöke az esemény kapcsán többek között arról beszélt, hogy az új chipjük iránti kereslet “nagyon erős”, amit az új technológiák, köztük az 5G és a nagy teljesítményű számítástechnikai eszközök hajtanak.

A hónap elején a TSMC közölte, hogy több mint háromszorosára, 40 milliárd dollárra növeli az új arizonai üzemében tervezett beruházását, ami az Egyesült Államok történetének legnagyobb külföldi beruházásai közé tartozik. A tajvani vállalat, amelynek nagy ügyfelei között ott van többek között az Apple és az Nvidia, Japánban is épít egy chipgyárat, és jelezték azt is, hogy egy esetleges németországi terjeszkedést is elképzelhetőnek tartanak, bár ez a terv még korai szakaszban van.

Öntik a pénzt az új gyárakba

A TSMC korántsincs egyedül az iparágban azzal, hogy jelentős összegeket fordít fejlesztésre. A COVID-járvány komoly gondokat okozott az ellátási láncban, a chiphiány számos területen – az okosmobiloktól az autókig – éreztette hatását és egyes szegmensekben még most is komoly gondot jelent. Ráadásul a felgyorsult digitalizáció, a mobilszolgáltatásban ezekben az években zajló generációváltás és az, hogy egyre több háztartási eszköz és használati tárgy válik okossá, a jövőben is komoly keresletet támaszt a chipek iránt. Erre reagálva az ágazat képviselői összesen mintegy 500 milliárd dollárból építenek új üzemeket a SEMI nevű iparági szervezet előrejelzése szerint. A prognózis a 2021 és 2023 között megindult építkezések kapcsán számol ekkora összeggel.

A szervezet összesítése szerint tavaly 23 chipgyártó létesítmény építése indult el világszerte, idén további 33 gyárat kezdtek el felhúzni, jövőre pedig újabb 28 építését kezdik meg. A legtöbb új üzem Kínában épül majd, azt azonban nem részletezte a SEMI, hogy pontosan mennyi. Az amerikai kontinensen 2021-2023 között 18 ilyen létesítmény építésébe kezdenek bele, Európában és a Közel-Keleten pedig 17 üzemet húznak fel.

Persze nem csak új létesítmények létrehozásával igyekeznek növelni a kapacitásukat az ágazat meghatározó szereplői, a közeljövőben nagyösszegű felvásárlások is megvalósulhatnak. A Reuters beszámolója szerint az Infineon vezérigazgatója, Jochen Hanebeck egy december végén megjelent interjúban arról beszélt, hogy a cég készen áll arra, hogy több milliárd eurót költsön felvásárlásokra, ha sikerül megfelelő célpontokat találni. Az Infineon 2019-ben 10 milliárd dollárért vásárolta meg az amerikai rivális Cypress Semiconductor-t, illetve 2014-ben 3 milliárd dollárért az International Rectifier-t, hogy a következő generációs autók és az internetes technológiák területén terjeszkedjen.

A társaság a múlt hónapban azt is bejelentette, hogy 5 milliárd euróból új gyárat tervez létrehozni a kelet-németországi Drezdában. A Reuters összeállításában rámutatott arra is, hogy a cikkünk elején már említett tajvani TSMC sajtóhírek szerint szintén előrehaladott tárgyalásokat folytat első európai üzemének létrehozásáról, ami szintén Drezdában nyílhat meg.

PODCAST

ICT Global News

VIDEOGALÉRIA
FOTÓGALÉRIA

Legnépszerűbb cikkek