Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
post

Összefogás a kiberbiztonság érdekében

MEGOSZTÁS

Kiber Koalíció néven együttműködést indított a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága (SZTFH) a vezető információtechnológiai és infokommunikációs vállalatokkal. A cél elébe menni a technológia fejlődés miatt felmerülő kihívásoknak és persze a kiberbűnözés visszaszorításának.

Kétfajta cég létezik a világon, hangzott el a kiberbiztonsági konferencián még 2012-ben: az olyan vállalatok, amiket már meghekkeltek és az olyanok, amiket meg fognak hekkelni.

Az Európai Unióban 2020-ban 70, 2021-ben 50, 2022-ben 41 százalék volt azon vállalatok aránya, amelyek váltságdíjat fizettek a kiberbűnözőknek az adataik visszanyeréséért, tavaly ennek mértéke 456 millió dollár (158,6 milliárd forint) volt, de a felmérések szerint inkább 760 millióra tehető a nemhivatalos adat. Idehaza a cégek 76 százaléka találkozott már kibertámadással, nekik 540 millió forintba került a kármentés, ebből 250 millió a váltságdíj. Ráadásul ezen összegekben nincsenek benne a kriptóban intézett fizetések.

A (SZTFH) a Yettel Magyarországgal, a Vodafone Magyarországgal, a 4iG-vel, a kormányzati e-közigazgatás és informatikáért felelős szervezetével közösen létrehozta a Kiber Koalíciót, amelynek feladata lesz a jövőben elébe menni a technikai fejlődés adta kihívásoknak, illetve az ebből adódó problémák kezelése, szabályozási támogatása. Bíró Marcell az SZTFH elnöke a megalakulást megelőző beszédében elmondta: a kutatások szerint a jövőben egyre szofisztikáltabbak lesznek az információ technológiát használó bűnözők, ezért a vállalkozásoknak is egyre felkészültebbnek kell lenniük. Bár javuló tendenciát mutat a megtámadott vállalatok aránya, de még így is meglehetősen magas a szám.
Mindezek miatt 2022 decemberében az Európai Parlament és Tanács elfogadta új irányelvét a kiberbiztonság magas szintre emeléséről. Ennek a célja, hogy javítsa a vállalatok ellenálló, illetve reagálóképességét, továbbá harmonizálja a tagállamok vonatkozó követelményeit és az intézkedések végrehajtását. Itthon 10 vállalatból mindössze három dönt kiberbiztonsági tanusítvány megszerzéséről, holott a cél az, hogy mindenki magas szintű és biztonságos szolgáltatást kínáljon – tette hozzá Bíró Marcell.

Az uniós irányelv kiterjed minden közép- és nagyvállalatra, amely a társadalom és a gazdaság működése szempontjából alapvető, illetve a digitalizáció fejlődése miatt nélkülözhetetlen infrastrukturális szolgáltatásokat nyújt. Ezen EU-s elvárásokhoz igazodva a magyar Országgyűlés is megalkotta, majd elfogadta a kiberbiztonsági tanúsításról és felügyeletről szóló törvényt. A Kibertan.tv felügyeleti hatáskörrel ruházza fel a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatóságát, amely nyilvántartást hoz létre az érintettek felmérésére, majd piaci alapon működő auditorrendszert vezet be.

Az érintett vállalkozások kétévente kötelesek elvégeztetni a rendszereik auditálását, biztonsági osztályba sorolni az elektronikus információs rendszereiket és az adott osztályhoz tartozó védelmi intézkedéseket foganatosítani. Az SZTFH jogosult a nemzeti kiberbiztonsági tanúsítási rendszer formájában termékenként, illetve szolgáltatástípusokként a követelmények maghatározására. Cserébe a kibocsátott megfelelőségi nyilatkozat vagy tanúsítvány birtokában a vállalatok az Európai Unió területén érvényes kiberbiztonsági jelöléssel szolgáltathatnak, illetve forgalmazhatják termékeiket.

PODCAST

ICT Global News

VIDEOGALÉRIA
FOTÓGALÉRIA

Legnépszerűbb cikkek