Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
post

Nő a speciális számítási felhők iránti igény

MEGOSZTÁS

Leáldozik az általános rendeltetésű, minden egyre, „egyméretű” felhőplatformok kora? Nehéz prognosztizálni, a trend viszont nem kedvez nekik, mert részben a világjárvány miatt drasztikusan nőtt az iparág-specifikus megoldások iránti kereslet.

Takarékos technológiai vezetők egyre jobban érdeklődnek iparág-specifikus felhőplatformok iránt. Ezekkel a platformokkal nemcsak a költségeken lehet faragni, hanem mindegyiket egyedire is alakították ki, pont úgy, hogy az adott közeghez kidolgozva, tökéletesen megfeleljen például kórházak, bankok áruházak és más vállalkozások működtetéséhez.

Ellentétben az átfogó, majd menet közben mindig iparági specifikumokhoz igazítandó, vállalati alkalmazásokat és funkciókat tartalmazó általános rendeltetésű felhőrendszerekkel, az úgynevezett ipari felhőkben egy adott szektorban pontosan a célra kitalált, arra fejlesztett digitális eszközök állnak vállalatok rendelkezésére.

Ezeket a felhőket úgy tervezték, hogy könnyedén mozgathassunk speciális adatokat egy vállalkozás egyik végéből a másikba, integrálhassuk ottani rendszerekbe. Különösen pénz- vagy egészségügyi szolgáltatásokat nyújtó vállalatoknak ajánlottak. Előbbieknek a jogszabályoknak, szabályozói környezetnek való megfelelés, utóbbiaknak laboreredmények, diagnózisok és kezelések több osztályt érintő, biztonságos megosztása miatt lehetnek kifejezetten hasznosak.

Az általános globális gazdasági helyzet szintén kedvez az ipari felhőknek. A vállalatok idén még bizonytalanabb üzleti környezetben, feltételek mellett tevékenykednek, mint tavaly, élénkül a kereslet, a cég technológiai vezérei pedig mi másnak nézzenek utána, ha nem a felhőszolgáltatás-kiadásoknak, ott faragva rajtuk, ahol csak tudnak.

Költséghatékonyság, több szolgáltatás a kínálati oldalon, a cégvezetők pedig valószínűleg a növekedés fenntartásához kiadásoptimalizálással is segítő megoldásokat választanak. „Erre találták ki az ipari felhőt” – nyilatkozta Nadia Ballard, az International Data Corp felhőszámítás-kutatója.

Az IT piackutató és tanácsadó Gartner szerint a következő négy évben a vállalatok kritikus üzleti technológiájuk több mint felét ipari felhőben fogják futtatni. Összehasonlításként: 2021-ben még a tíz százalékuk sem volt ott, de a változás addigra már megindult, mert a Covid-19 miatt drasztikusan megugrott a jobb egészségügyi adatrendszerek iránti igény.

PODCAST

ICT Global News

VIDEOGALÉRIA
FOTÓGALÉRIA

Legnépszerűbb cikkek