Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
post

NISZ: sikeres volt az elektronikus azonosítási és hitelesítési szolgáltatások fejlesztési projektje

MEGOSZTÁS

Sikeresen zárult a Széchenyi 2020 program keretében megvalósult projekt, amelynek eredményeként a biztonságos elektronikus azonosítási és hitelesítési szolgáltatások továbbfejlesztése és kiterjesztése is megvalósult - tájékoztatott a Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt. (NISZ).

a fejlesztések eredményei a lakosság, az államigazgatás és a vállalkozások által használt magas szintű, minőségi elektronikus ügyintézési megoldások bevezetésének alappillérei, amelyekkel csökkennek az adminisztratív terhek és gyorsabbá válik az ügyintézés.

A beszámolóból kiderül, hogy a kormányzati hitelesítés szolgáltatás (Gov CA) esetében megtörtént az átállás a jelenleg legmodernebbnek számító nyilvános kulcsú titkosítást alkalmazó tanúsítványokra. Ezzel a lépéssel a kormányzati hitelesítés-szolgáltatás illeszkedik a nemzetközi ajánlásokhoz, és a jövőben is garantálja a biztonságos elektronikus kommunikációt – írták.

Hozzátették, hogy ezzel a határon átnyúló ügyintézés is lehetővé vált. A rendszer lényege, hogy a magánszemélyek saját nemzeti azonosító eszközeiket használhassák a más uniós országokban online elérhető elektronikus közszolgáltatásokhoz való hozzáféréshez. A projekt részeként az úgynevezett Rendelkezési Nyilvántartást is továbbfejlesztették, így mostantól a cégek, egyéni vállalkozók és egyéb szervezetek nevében eljáró természetes személyek képviseleti jogosultsága elektronikusan ellenőrizhető.

A fejlesztéseket az Európai Szociális Alap, valamint a központi költségvetés finanszírozta a Közigazgatás- és Közszolgáltatás-Fejlesztési Operatív Program (KÖFOP) és a Versenyképes Közép-Magyarország Operatív Program (VEKOP) keretében, összesen több mint három és fél milliárd forint értékben. A program megvalósításában a NISZ mellett a Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség (KIFÜ), az IdomSoft Zrt., valamint a KOPINT-DATORG Informatikai és Vagyonkezelő Kft. vett részt – olvasható a közleményben.

PODCAST

ICT Global News

VIDEOGALÉRIA
FOTÓGALÉRIA

Legnépszerűbb cikkek