Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
post

Nem lesz Threads az EU-ban

MEGOSZTÁS

A Twitter-versenytársa 12 óra alatt több millió felhasználóval debütált, de az EU digitális piaci törvényének való megfeleléssel kapcsolatos aggályok egyelőre elodázták a páneurópai bevezetését.

A Meta közösségi médiaplatform elindította Twitter-versenytársát, a Threadset az Egyesült Királyságban és az Egyesült Államokban, és az Instagram-felhasználók millióit igyekszik rávenni a regisztrációra. Az azzal kapcsolatos aggályok azonban, hogy az új szolgáltatás megfelel-e az Európai Unió (EU) jövőbeli jogszabályainak, megakasztották a szolgáltatás európai debütálásának tervét.

A Threads hivatalosan július 5-én, szerdán debütált az Apple és a Google alkalmazásboltjaiban (asztali verzió egyelőre nem érhető el), a Meta alapítója, Mark Zuckerberg pedig azt írta, hogy szerinte szükség van egy „nyilvános chatalkalmazásra, amelyen több mint egymilliárd ember van” – akiket a Twitter még nem tudott elérni.

Bár a Meta nem írta le kifejezetten így, a Threadset széles körben Zuckerberg egyre keserűbb és infantilis viszályának tekintik a Twitter tulajdonosával, a PayPal és a Tesla milliárdosával, Elon Muskkal szemben, aki a múlt héten új díjkorlátozási politikát vezetett be azon Twitter-felhasználók számára, akik nem hajlandók havidíjat fizetni az ellenőrzött státuszért. Ezt a olyannyira elsiették, hogy a jelek szerint a Twitter gyakorlatilag DDoS-támadást (distributed denial-of-service) indított saját rendszerei ellen. 

Csak a szokásos kihívás: EU-s szabályozás

A többi Meta termékhez hasonlóan ez is személyes adatok egész sorát gyűjti, beleértve az egészségre, pénzügyekre, kapcsolatokra, tartalomra, böngészési előzményekre, használati adatokra, diagnosztikára, vásárlási előzményekre, helymeghatározásra, keresési előzményekre, azonosítókra és érzékeny adatokra vonatkozó információkat.

Úgy tűnik azonban, hogy a Threads európai bevezetése pont a platformok közötti funkcionalitás miatt süllyed el, mivel a felhasználói adatok különböző platformokon történő megosztása szigorúan ellenkezik az EU digitális piacokról szóló törvényével, amelynek 2024-es teljes körű végrehajtása esetén a szabályokat megszegő technológiai óriások ellen akár az éves globális bevétel 10 százalékát kitevő bírságokat is kiszabhatnak.

A Meta szóvivője megerősítette, hogy a Threads nem indul el az Európai Gazdasági Térségben (EGT) – amely az EU 27 tagállamát, valamint Izlandot, Liechtensteint és Norvégiát foglalja magában – a „közelgő szabályozási bizonytalanság” miatt.

Az ír adatvédelmi bizottság, amely – mivel a Meta uniós központja Dublinban van – az egész EU-ban vezető szabályozó hatóságként jár el a Meta-t érintő kérdésekben, az Irish Independentnek elmondta, hogy nem akadályozta meg az uniós bevezetést, de kapcsolatban állt a Metával a Threads adatfelhasználása miatt. A Meta nem készítette fel a Threadset az uniós bevezetésre.

Van megoldás

Szerencsére egy hatékony VPN segítségével megkerülheti a földrajzi blokkolást, és a világ bármely pontjáról elérheti a Threadset. Ebben a cikkben szedtük össze a legjobb VPN-szolgáltatókat . Nem mellesleg, a VPN segíthet a magánélet védelmében is az összes alkalmazás használata közben.

PODCAST

ICT Global News

VIDEOGALÉRIA
FOTÓGALÉRIA

Legnépszerűbb cikkek