Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
post

Mire jó a digitális jegybankpénz?

MEGOSZTÁS

A digitális jegybankpénz felhasználásáról szóló nemzetközi versenyen vettek részt a BME-MNB csapatai.

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) és a Magyar Nemzeti Bank (MNB) két csapata részt vett a digitális jegybankpénz felhasználásáról szóló Project Rosalind Techsprint elnevezésű technológiai versenyen, amelyre főként nemzetközi technológiai cégek megoldásait várták. Az egyik magyar csapat bejutott a döntőbe is.

A közlemény szerint a verseny célja, hogy olyan lakossági digitális jegybankpénz felhasználási eseteket keressen, amelyek a magánszektor és jegybank együttműködése által ösztönzik a versenyt és új funkcionalitásokkal hozzáadott értéket teremtenek a felhasználók számára. A Project Rosalind Techsprint technológiai versenyt 2023 februárjában a BIS Innovation Hub londoni központja hirdette meg.

A BME-MNB együttműködésében a BME blokklánc szakértői és az MNB digitalizációs területének munkatársai két közös csapattal is beneveztek a versenybe. Arra kellett ötleteket bemutatni, illetve azt később a BIS technológiai infrastruktúrájához kapcsolódva, a versenyen kifejlesztett, működő rendszerrel demonstrálni, hogy a jegybank által kibocsátott digitális jegybankpénz milyen módon használható közpolitikai problémák megoldására, újfajta technológiai megoldások segítségével.

Az egyik BME-MNB csapat egy valós idejű, blokklánc alapú, hipotetikus energiaár-támogatási és ösztönző rendszert fejlesztett. A megoldás segítségével valós időben lehet támogatni digitális jegybankpénzben végzett kifizetésekkel az állampolgárok megemelkedett energiaszámlájának kiegyenlítését és ösztönözni az energia megtakarítást, miközben mind a fenntarthatósági, mind a szigorú adatvédelmi szempontokat figyelembe veszi a rendszer.

A másik csapat egy blokklánc alapú, hipotetikus autólízing megoldást fejlesztett ki, amelyben a lízingbe vétel folyamatát automatizálják és így egyszerűsítik, miközben a környezeti szempontokat is érvényesítik digitális jegybankpénzben végzett célzott támogatások valós idejű kifizetésével.

A pályamunkák előzetes szűrése után mindkét csapat megoldása bekerült a 22 csapatos elődöntőbe. Majd az energiaár-támogatási rendszer megoldással jelentkező BME-MNB csapat a 12 csapatos döntőbe is bejutott olyan nagy nemzetközi tech-óriások közé, mint az Amazon, a Thales, a Revolut vagy a Vayana Network – ismertették a közleményben.

PODCAST

ICT Global News

VIDEOGALÉRIA
FOTÓGALÉRIA

Legnépszerűbb cikkek