Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
post

Mesterséges intelligenciával a hologramképek is „zöldek”

MEGOSZTÁS

Egy nyomtatott eszközzel és egy mesterségesintelligencia-algoritmussal lehetővé válik, hogy nagyon nagy felbontású kijelzők jóval kevesebb áramot használjanak, és kevesebb adatra legyen szükségük, mint a mostaniaknak.

A képtechnológiák napjaink egyik legdinamikusabban fejlődő infokommunikációs területe. Mesterséges intelligencia nélkül manapság már elképzelhetetlenek, és a fejlesztésben a 3D nyomtatás, azaz az additív gyártás is mind nagyobb szerepet játszik.

A Los Angelesi Kaliforniai Egyetemen (UCLA) különleges technológiát dolgoztak ki számítógéppel létrehozott nagyon nagy felbontású képek, például hologramok kivetítésére. Az új módszerrel lehetővé válik, hogy az eredeti kép pixeleinek mindössze egyhatvanadát használják, miközben a minőség nem változik.

A képtömörítést mesterségesintelligencia-algoritmus, a dekódolást a „21. század tárgyalkotásával”, azaz 3D nyomtatással készített optikai eszköz, vékony és áttetsző, a fénnyel speciális módon „kommunikáló”, műanyag lapocska végzi.

A nagyobb felbontású képeket kisebb felbontásúakká kódoló algoritmus munkájának eredményeként létrejött, QR-kódhoz hasonló pixeles mintázat emberi szemmel láthatatlan. A műanyag lapocska ezt alakítja vissza eredeti méretére.

 

Odafigyeltek a fenntarthatóságra

A dekóder a mai technológiák egyik irányelvének, a fenntarthatóságnak is tökéletesen megfelel, mert nem fogyaszt áramot. Az újításnak komoly következményei lehetnek: ha beválik, a maiaknál sokkal „zöldebb” megjelenítő-technológiákra számíthatunk a közeljövőben.

A környezetbarát szempontok mellett a fejlesztés azért is kulcsfontosságú, mert a jelenlegi hologramok esetében a kivetítéshez szükséges pixelek száma meghaladja a mai fogyasztó elektronika lehetőségeit. A tömörítés és a tömörített képek azonnali dekódolásával elhárul az akadály, még jobb minőség hozható majd létre.

A rendszert előbb fekete, fehér és szürke árnyalatú, majd színes képeken tesztelve, a fejlesztők bemutatták, hogy az eredeti pixelállomány mindössze hat százalékát használva is nagyfelbontású képek vetíthetők.

A lehetséges alkalmazások köre tág: a holografikus képek virtuális és kiterjesztett valóság (VR és AR) szemüvegekben jeleníthetők meg, elektromosság nélkül dekódoló, kisebb, olcsóbb és gyorsabban frissítő kijelzőket eredményezhet, valamint a képtitkosításban és az orvosi képkészítésben szintén hasznosíthatják.

A fejlesztők szerint a technológiát integráló fogyasztói elektronikus cikkek öt-tíz éven belül jelenhetnek meg a piacon.


IT EXPERTS-TECH LEADERS 2024 FELHŐ A JAVÁBÓL KONFERENCIA

PODCAST

ICT Global News

VIDEOGALÉRIA
FOTÓGALÉRIA

Legnépszerűbb cikkek

ICT Global News

Iratkozz fel a hírlevelünkre, hogy ne maradj le az IT legfontosabb híreiről!