Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
post

Izraeli kutatók újraértelmezték a számítógép-architektúrát

MEGOSZTÁS

A számítógép állandóan változik, a számítógép-architektúra nagyjából mindig ugyanaz. De nem biztos, hogy sokáig, mert izraeli kutatók chipre integráltak egy, kézírásokat remekül felismerő mesterséges ideghálót. Az új hardver tárol és feldolgoz.

A számítástudomány egyik paradoxona, hogy míg a számítógépek folyamatosan és dinamikusan fejlődnek, egyre gyorsabbak és kisebbek, addig a számítógép-architektúra lényegileg a kezdetek óta nem változott. Ugyanúgy két részből áll, az egyik (memória és merevlemez) tárolja, a másik (CPU) feldolgozza az információt.

Shahar Kvatinsky, a haifai Technion (Izraeli Technológiai Intézet) kutatója és munkatársai, az architektúra „gondolkozó” és emlékező/tároló funkcióinak egyetlen egységbe integrálásával, új alternatívát kínálnak. A munkában a kereskedelmi technológiákkal foglalkozó, analóg integrált áramköröket szektorukban (jármű-, légjármű-, védelmi ipar stb.) világvezető cégeknek – több mint háromszáz partnernek – gyártó Tower Semiconductor is részt vett.

Kézírást felismerő ideghálót építettek egy chipre (hardverre). A Tower Semiconductor technológiáján alapuló chip csak hardver, de olyan mint egy organikus agy: mindent elvégez. „A számítógépet agyként szeretjük leírni, viszont az organikus agy nem úgy működik, mint az információtárolásra és feldolgozásra használt, teljesen különálló hardver” – magyarázza Kvatinsky.

 

Rendkívüli pontosság

Nem véletlen a biológiai párhuzam, mert korábbi kutatásaiban is az idegrendszer neurobiológiai felépítése által megihletett neuromorfikus hardveren dolgozott.

Az új chip az organikus agyakhoz hasonlóan tanul, a kézírás-felismerés a specialitása. A teszteken különféle kézírásos példákat vizsgált, és kilencvenhét százalékos pontossággal teljesített, ráadásul a mai mesterségesintelligencia-rendszerekkel összehasonlítva, rendkívül alacsony a fogyasztása. A hardverre integrált mesterséges idegháló tanulási folyamata erősebbé teszi a háló egyes csomópontjait, növeli a vezetőképességüket. Ebben is a biológiai mintát követi: tanulás közben a mi idegsejtjeink közötti kapcsolat is erősebbé válik.

Az alkalmazásokat illetően, Kvatinsky például okostelefonok kameraérzékelőibe integrálva képzeli el a chipet, ami azzal az áldásos következménnyel járna, hogy az analóg adatokat nem kellene digitálissá alakítani. De ez csak egyetlen, és nagyon korai példa arra, hogyan lehetne hasznosítani ezt az új megoldást.

PODCAST

ICT Global News

VIDEOGALÉRIA
FOTÓGALÉRIA

Legnépszerűbb cikkek