Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
post

Így védhetjük meg az adatainkat

MEGOSZTÁS

Már több mint 60 országban – köztük Magyarországon is – rendezik meg a biztonságos internet napját. A minden évben a második hónap második hetének második napján – idén ez a mai nap, február 7-e - megtartott esemény célja, hogy felhívja a szélesebb közönség, ezen belül is elsősorban a fiatalok és gyermekek figyelmét a mobiltelefonok és online technológiák tudatosabb és biztonságosabb használatára.

Az Unicef adatai szerint minden nap több, mint 175.000 gyerek megy fel az internetre életében először. Ahogy a határok egyre jobban elmosódnak az online és az offline világ között, egyre nagyobb feladat, hogy törekedjünk a biztonságra. A gyerekek jól kiismerik magukat a világhálón, a szülők pedig gyakran nem is tudják, hogy miféle veszélyeket rejt a virtuális világ. Csalók, adathalászok, zaklatók és pedofilok prédái lehetnek a gyermekek. A biztonsági mentés jól ismert mód, de más lehetőségek is vannak, hogy a számítógépeken használt adatainkat megóvjuk.

Tóth Roland, a Furbify szakértője szerint, ha igazán fontos valakinek az adatai védelme, akkor a laptopján, számítógépén is odafigyel erre és olyan gépek között keresgél, amiken már akár van ujjlenyomat olvasó. Ma már elérhető a még újdonságnak számító arcfelismerő biztonsági rendszer is.

„Adatlopás akkor történhet, ha óvatlanul ott hagyjuk valahol a laptopunkat és nincs rajta sem jelszó, sem PIN-kód, sem arcfelismerő- vagy ujjlenyomatismerő biztonsági beállítás. Ezenkívül léteznek olyan vírusirtó programok, melyek lehetőséget nyújtanak abban az esetben, ha a laptopot pl. ellopják. Ilyenkor egy GPS követő program segítségével követni tudjuk a laptop útját, tartózkodási helyét. Adatlopás akkor is történhet, ha gyanús, veszélyes oldalakat látogatunk és ,,véletlenül” rábökünk egy nem kívánt tartalomra, vagy egy engedélykérésre a személyes adatainkhoz pl. a fényképeink hozzáféréséhez. De sajnos elég sok megtévesztő nyereményjáték is kering az interneten, ahol a személyes adatainkat kérik, s azokkal élnek vissza. Még rosszabb esetben a bankkártya adatainkkal” – mondta Tóth Roland, a Furbify szakértője.

A szakember arra is felhívta a figyelmet, hogy az összes notebook kikapcsoló gombjára beállítható a gépből való kijelentkezés, ami annyit jelent, ha akár pár percre is vagy hosszabb időre elhagyjuk azt a helyet, ahol a gépünk van, csak annyi dolgunk van, hogy megnyomjuk a kikapcsoló gombot így, ha valaki bele akarna nézni, kérni fogja az ujjlenyomatot, vagy a jelszót.

 

Jobb az óvatosság

A legnagyobb hibák közé a már lezárt gépeknél a jelszó elfelejtése tartozik, illetve a túlzásba vitt védelem. „Több esetben találkoztunk olyannal, hogy a gépen volt bitlocker, Windows jelszó és még egy az adatokat védő záró program (AxCrypt, VeraCrypt). Másik hasonló hiba a túlzásba vitt vírusirtó program. Általában az újonnan vásárolt gépeknél a beépített programon kívül van legalább még egy előtelepített vírusirtó program. Ezek szintén lassítják a gépet, esetekben egymást ütik” – mondta Tóth Roland, majd hozzátette: nem szabad félvállról venni azt sem, hogy a laptopunk is lehallgat.

„Biztosan előfordult már mindenkivel, hogy egy társaságban beszélgetett valami konkrét dologról, és pár percen belül egy reklám jelent meg a képernyőn. Ehhez nem muszáj csak negatívan hozzáállnunk, hiszen a reklámok legalább személyre szabottak. A webkameránkra azért jobb, ha felszerelünk, ragasztunk egy elhúzható kamera takarót biztos, ami biztos” – zárta gondolatait az óvintézkedésekről a szakember.

PODCAST

ICT Global News

VIDEOGALÉRIA
FOTÓGALÉRIA

Legnépszerűbb cikkek