Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
post

Így alakítják a nyelvi modellek a vállalati költéseket

MEGOSZTÁS

A Gartner felmérése szerint a vezetők 45 százaléka szerint a ChatGPT az AI-beruházások növelését ösztönözte. A szervezetek 70 százaléka jelenleg a generatív mesterséges intelligenciát vizsgálja.

„A generatív AI-őrület nem mutatja a csillapodás jeleit” – mondta Frances Karamouzis, a Gartner Distinguished VP elemzője. “A szervezetek azon fáradoznak, hogy meghatározzák, mennyi pénzt fektessenek a generatív AI-megoldásokba, mely termékek érik meg a befektetést, mikor kezdjenek bele, és hogyan csökkentsék az ezzel a feltörekvő technológiával járó kockázatokat”.

A Gartner nemrégiben végzett, több mint 2500 felsővezető körében végzett felmérése szerint 45 százalékuk jelezte, hogy a ChatGPT nyilvánosságra kerülése arra ösztönözte őket, hogy növeljék a mesterséges intelligencia (AI) beruházásokat. A vezetők 70 százaléka mondta, hogy szervezetük a generatív mesterséges intelligenciával kapcsolatban vizsgálati és feltáró üzemmódban van, míg 19 százalékuk kísérleti vagy termelési üzemmódban.

A felmérést 2544 válaszadó körében végezték a Gartner 2023. márciusi és áprilisi webinárium-sorozatának részeként, amely a ChatGPT és a generatív mesterséges intelligencia vállalati hatását vitatja meg. A felmérés eredményei nem reprezentálják a globális eredményeket vagy a piac egészét.

A vezetők szerint a generatív mesterséges intelligencia előnyei meghaladják a kockázatokat

A felmérés szerint a vezetők 68 százaléka úgy véli, hogy a generatív mesterséges intelligencia előnyei meghaladják a kockázatokat, míg mindössze 5 százalékuk szerint a kockázatok meghaladják az előnyöket. A befektetések elmélyülésével azonban a vezetők nézőpontja kezdhet megváltozni.

„Az új technológia iránti kezdeti lelkesedés átadhatja a helyét a kockázatok és a megvalósítási kihívások szigorúbb elemzésének” – mondta Karamouzis. “A szervezetek valószínűleg számos bizalmi, kockázati, biztonsági, adatvédelmi és etikai kérdéssel fognak szembesülni, amint elkezdik a generatív AI fejlesztését és alkalmazását.”

Az ügyfélélmény a generatív AI-beruházások elsődleges fókusza

A folyamatos gazdasági ellenszél ellenére a vezetők mindössze 17 százaléka jelölte meg a költségoptimalizálást a generatív AI-beruházások elsődleges céljaként. A válaszadók 38 százaléka az ügyfélélményt jelölte meg a beruházások elsődleges célpontjaként.

Ahogy a szervezetek elkezdenek kísérletezni a generatív mesterséges intelligenciával, sokan olyan felhasználási esetekkel kezdik, mint a médiatartalom javítása vagy kódgenerálás. Míg ezek az erőfeszítések erős kezdeti hozzáadott értéket jelenthetnek, a generatív mesterséges intelligencia hatalmas potenciállal rendelkezik az olyan megoldások támogatásában, amelyek kiegészítik az embereket vagy a gépeket, és autonóm módon hajtják végre az üzleti és informatikai folyamatokat.

„Az autonóm üzlet, a technológiai változások következő makrofázisa, enyhítheti az infláció, a tehetséghiány és akár a gazdasági visszaesés hatásait” – mondta Karamouzis. „Azok a vezérigazgatók és CIO-k, akik a generatív AI-t felhasználják az átalakulás új termékek és üzleti modellek révén történő előmozdítására, hatalmas lehetőségeket találnak majd a bevételek növelésére.”

További betekintést nyújt a Gartner ingyenes webináriuma, a Beyond the Hype: Enterprise Impact of ChatGPT and Generative AI (A chatGPT és a generatív AI vállalati hatása). Többet megtudhatnak a Executive Pulse: AI Investment Gets a Boost From ChatGPT Hype című dokumentumból.

Ügyfélélmény: 38%
Bevétel növekedés: 26%
Költségoptimalizálás: 17%
Üzleti folyamatosság: 7%
Nem alkalmazható (pl. szállító vagy befektető): 12%
Forrás: Gartner

 

PODCAST

ICT Global News

VIDEOGALÉRIA
FOTÓGALÉRIA

Legnépszerűbb cikkek