Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
post

Ha Indiába készül, ezeket az üzenetküldőket felejtse el

MEGOSZTÁS

India biztonsági félelmek miatt blokkolt 14 mobil messenger alkalmazást, mert a hírszerző ügynökségek úgy találták, hogy terrorista szervezetekkel kapcsolatban álló személyek használják őket.

India letiltott 14 mobil üzenetküldő alkalmazást, amelyeket a jelek szerint a Dzsammu és Kasmírban működő terrorista csoportok használnak a pakisztáni emberekkel való kommunikációra.

A blokkolt alkalmazások a következők: Crypviser, Enigma, Safeswiss, Wickrme, Mediafire, Briar, BChat, Nandbox, Conion, IMO, Element, Second Line, Zangi és Threema. Ezeknek nincsenek képviselői Indiában, és a hírszerző ügynökségek szerint erősen titkosítottak.

A legtöbb ilyen alkalmazást kifejezetten a felhasználók anonimitásának megőrzésére tervezték. Állítólag különböző terrorista szervezetekkel kapcsolatban álló személyek használták őket.

Például a Hizbul Mudzsahedin és a Pakisztán által támogatott Ellenállási Front tagjai megfigyelték, hogy a kanadai Nandbox Messenger alkalmazást használják – áll a News18 hírében.

Az alternatív üzenetküldő alkalmazások térhódítása Indiában
Miután a Meta Platforms tulajdonában lévő WhatsApp 2021-ben frissítette adatvédelmi irányelveit, az indiai felhasználók olyan alternatívákhoz rohantak, mint a Telegram és a Signal. Ez lendületet adott a Wickr, a Briar és másoknak is.

Ezen alkalmazások némelyikének nincs szüksége internetre vagy szerverekre, így ideálisak az olyan területeken, mint Dzsammu és Kasmír, ahol gyakran leáll az internet. Az európai szakemberek által kifejlesztett Briar Messenger az egyik ilyen. „A Briar egy üzenetküldő alkalmazás, amelyet aktivisták, újságírók és bárki más számára terveztek, akinek biztonságos, egyszerű és megbízható kommunikációs lehetőségre van szüksége” – áll a cég honlapján. „A hagyományos üzenetküldő alkalmazásokkal ellentétben a Briar nem támaszkodik központi szerverre – az üzenetek közvetlenül a felhasználók készülékei között szinkronizálódnak.”

Néhány alkalmazás ingyenesen használható. De többnyire mindegyiknek szigorú szabályzata van a felhasználói adatvédelemre – és ez az, ami megkönnyíti a problémamentes kommunikációt a terroristák között.

„A Wickr biztonsági architektúráját és saját titkosítási módszerét úgy tervezték, hogy csak a felhasználók férhessenek hozzá az üzeneteik tartalmához. A felhasználók tartalma helyben, az eszközükön titkosítva van, és csak a címzettek számára hozzáférhető” – mondta Chris Howell, az amerikai Wickr platform társalapítója és technológiai igazgatója a Forbes Indiának.

PODCAST

ICT Global News

VIDEOGALÉRIA
FOTÓGALÉRIA

Legnépszerűbb cikkek