Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
post

Ezermilliárdok mennek digitális átállásra

MEGOSZTÁS

Hatalmas összeget költenek a következő években a vállalatok és intézmények világszerte a digitális átállást támogató fejlesztésekre, az IDC előrejelzése szerint 2026-ban már 3400 milliárd dollárt fordíthatnak majd erre a célra. A legtöbb forrás innovációra, skálázásra és a működés támogatására jut majd.

A digitális átállás már nem számít új fogalomnak, azonban a COVID-járvány hatalmas fejlődést hozott ezen a területen, sokszor lehetett hallani olyan mondatokat egyes szegmensek kapcsán, hogy hónapok alatt többévnyi, esetleg évtizednyi fejlődés valósult meg. A munka világát, a pénzügyeinket, az ügyintézést, a vásárlást alaposan felforgatta a világjárvány, hogy csak néhány példát említsünk azokból a szektorokból, amelyekben látványosan felgyorsult a digitális átállás is.

A napjaink egyik megatrendjének számító tendencia hatalmas üzleti lehetőséget is jelent azoknak a vállalkozásoknak, amelyek megoldásaikkal, termékeikkel és szolgáltatásaikkal támogatják a széleskörű digitalizációt. Az IDC előrejelzése szerint a következő néhány évben évente átlagosan 16,3 százalékkal bővül majd az az összeg, amelyet világszerte a digitális átálláshoz köthető fejlesztésekre fordítanak. Ez azt eredményezi, hogy 2026-ban már 3400 milliárd dollárt költenek majd erre a célra globális szinten.

“Az ellátási lánc korlátai, a szárnyaló infláció, a politikai bizonytalanság és a közelgő recesszió okozta erős ellenszél ellenére a digitális átalakulásba történő beruházások várhatóan továbbra is erőteljesek maradnak. Az ilyen befektetés előnyei, beleértve az automatizálást, az erős intelligenciát, a működési átláthatóságot és az ügyfélélmény közvetlen támogatását, mind segítik a cégeket abban, hogy talpon maradjanak a jelenlegi bizonytalan környezetben, és a lehető legtöbbet hozzák ki a fellendülésben rejlő lehetőségekből” – mutatott rá Craig Simpson, az IDC Data & Analytics csoportjának vezető kutatási menedzsere.

Az amerikai piacon költik a legtöbbet a digitális átállásra

A digitális átállást támogató megoldások közül a legtöbb pénzt az innovációt, a növekedést, valamint a hatékony működést támogató rendszerekre és termékekre költik majd. Az ezt a területet alkotó alapvető üzleti funkciók közé tartozik az ellátási lánc menedzsment, a mérnöki tevékenység, a tervezés és kutatás, az üzemeltetés, valamint a gyártóüzemek üzemeltetése. Az Innováció, méretnövelés és üzemeltetés az előrejelzési időszak során az összes, digitális átállással kapcsolatos beruházás több mint 20 százalékát teszi ki. A második legnagyobb felhasználási területet a backoffice támogatás és az infrastruktúra jelentik, 15 százalékos részesedéssel, míg az ügyfélélmény javítását szolgáló fejlesztésekre a teljes összeg 8 százaléka jut majd. Az IDC elemzése szerint a költésekben a legnagyobb növekedést felmutató megoldások a digitális iker alkalmazások – évente átlagosan 35,2 százalékos piaci bővülés 2026-ig -, valamint a robotizált folyamatautomatizáláson alapuló igényfeldolgozás – 31,0 százalékos átlagos éves növekedés – lesznek.

Az IDC prognózisa szerint a gyártóipar és a feldolgozóipar képviselői hajtják majd végre a legnagyobb beruházásokat a vizsgált időszakban, a teljes költés 30 százaléka jut majd ezen szektorok szereplőire. Olyan alkalmazási területek törnek majd előre, mint a robotizált gyártás, az autonóm feladatvégrehajtás, valamint az öngyógyító eszközök és a kiterjesztett karbantartás. A költéseket tekintve a következő meghatározó iparágak az üzleti szolgáltatások és a kiskereskedelem lesznek, az ő esetükben a backoffice támogatás, illetve az infrastruktúra fejlesztése lesz leginkább napirendben a digitális átállás kapcsán.

Az IDC elemzése szerint a nagy piacok közül az Egyesült Államokban fordítják majd a legtöbbet digitális átállásra, a 2026-ig terjedő időszakban az összes ilyen jellegű kiadás 35 százaléka esik az országra, 2025-ben pedig már átlépik az ezermilliárd dolláros határt is. A második legnagyobb piac Nyugat-Európa lesz, az összes ráfordítás negyedével.

IT EXPERTS-TECH LEADERS 2024 FELHŐ A JAVÁBÓL KONFERENCIA

PODCAST

ICT Global News

VIDEOGALÉRIA
FOTÓGALÉRIA

Legnépszerűbb cikkek

ICT Global News

Iratkozz fel a hírlevelünkre, hogy ne maradj le az IT legfontosabb híreiről!