Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
post

Ezek a Huawei 5G-re épülő, digitális gazdaság legújabb fejlesztései

MEGOSZTÁS

Kiállítás a Huawei 5G-re épülő digitális gazdaság legújabb fejlesztéseiről az MVM Dome-ban – 2030-ra az 5G-magánhálózatok száma elérheti az egymilliót.

A Huawei adatai szerint világszerte jelenleg több mint 230 5G-hálózat van kereskedelmi használatban, a lendületes terjeszkedésnek köszönhetően a vállalat előrejelzései szerint 2030-ra az 5G-magánhálózatok száma elérheti az egymilliót, ami új szolgáltatások széles skáláját teszi lehetővé.
Az 5G-hálózatoknak mindössze három évre volt szükségük ahhoz, hogy elérjék a 4G öt év alatt elért fejlődését – mondta Bóday Tamás, a Huawei Technologies Hungary integrált megoldásokért felelős igazgatója a vállalat budapesti technológiai bemutatóján, szerdán.

Az 5G-hálózatoknak már több mint egymilliárd felhasználója van világszerte, ez az összes mobilfelhasználó 12 százalékát teszi ki. A digitális gazdaság fejlesztése a gazdasági visszaesés ellenszere – mutatott rá az igazgató, hozzátéve, hogy becslések szerint az 5G-technológia 960 milliárd dollárral járulhat hozzá a globális GDP-hez 2030-ra. A mobilhálózatok minden IoT-alkalmazást lefednek, a passzív IoT-technológia pedig az eddiginél lényegesen több eszköz összekapcsolását teszi majd lehetővé.

intelligens kamera és elemzőrendszer
Automatikus sportközvetítésre is alkalmas, intelligens kamera és elemzőrendszer a Huawei Technologies legújabb fejlesztéseit felvonultató interaktív technológiai kiállításon és bemutatón a budapesti MVM Dome sportcsarnokban 2023. április 19-én Credit: MTI/Lakatos Péter

A passzív IoT-címkék adatokat továbbítanak, használhatók helymeghatározásra és hőmérséklet-érzékelésre. Az ilyen címkéket széles körben alkalmazzák, például raktári tételek automatizált nyilvántartására, mezőgazdasági és állattenyésztési fejlesztésekre és személyes tárgyak helymeghatározására. Jelenleg évente több mint 30 milliárd passzív IoT címkét (RFID-technológiára épülve) használnak, de ahogy egyre több iparág digitalizálódik, várhatóan az évente használt passzív IoT címkék száma eléri a 100 milliárdot.

Mivel a passzív IoT a Huawei tesztjei alapján támogatja akár a 235 méteres hatótávolságot is, ideális olyan alkalmazásokhoz is, mint az árucikkek követése, készletellenőrzés, gyártás vagy az állatállomány-menedzsment. A vállalat a növekvő felhasználói igények teljesítését az 5G továbbfejlesztésében, és az 5.5G-re átállásban látja, amely kulcsfontosságú lesz a 6G-hálózatokhoz vezető úton.

gyártásautomatizálás ipar4.0 IoT
Egy megvalósult gyártásautomatizálási modell a Huawei Technologies legújabb fejlesztéseit felvonultató interaktív technológiai kiállításon és bemutatón a budapesti MVM Dome sportcsarnokban 2023. április 19-én.
Credit: MTI/Lakatos Péter

Az 5G-infrastruktúra már most is képes akár 10 vagy 100 gigabites kapcsolatok biztosítására, ami számos lehetőséget kínál, beleértve a virtuális és kiterjesztett valóságot, az intelligens közlekedési rendszereket, valamint az ipari automatizálás kiterjesztését. Az 5.5G-technológián alapuló fejlesztések kiemelkedő jellemzője a hatékony energiafelhasználás, a bázisállomások alacsonyabb átviteli teljesítményt igényelnek, ami akár 30 százalék energiamegtakarítást is jelenthet.

A Huawei X2B roadshow-ján az 5G-re épülő digitális gazdaság legújabb fejlesztéseibe, az új technológiára épülő üzleti és lakossági alkalmazások kínálatába nyújtottak betekintést. Az érdeklődők kipróbálhatták az 5G-hálózatot használó, interaktívabb élményt nyújtó AR/VR szemüvegeket, valamint látványos demókon – például gyártósorok összeszerelésén keresztül – követhették az innovatív megoldások ipari alkalmazásait.

A bemutatón egy interaktív makett szemléltette, hogy egy 5G-hálózatot használó AR-szemüvegen keresztül egyszerűen tervezhető, és akár rugalmasan átalakítható egy-egy kis darabszámú, nagy értékű terméket előállító gyártósor a munkaállomások átszervezésével.

A kiállítás további ipari alkalmazási területeket is bemutatott: egyebek között 5G-hálózaton működő távoli konténerdaru-kezelés, digitalizált hajójavítás és -felmérés, raktári rendszerek nyilvántartását segítő megoldások, okos közlekedési eszközök menedzsmentje és biztonságtechnikai megoldások szerepeltek a technológia jelenlegi felhasználási területei között.

IT EXPERTS-TECH LEADERS 2024 FELHŐ A JAVÁBÓL KONFERENCIA

PODCAST

ICT Global News

VIDEOGALÉRIA
FOTÓGALÉRIA

Legnépszerűbb cikkek

ICT Global News

Iratkozz fel a hírlevelünkre, hogy ne maradj le az IT legfontosabb híreiről!