Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
post

Európában a Huawei nyújtja be a legtöbb szabadalmat

MEGOSZTÁS

Ismét a Huawei tette a legtöbb szabadalmi bejelentést az Európai Szabadalmi Hivatal 2022-es szabadalmi indexe szerint. A vállalat immár negyedik alkalommal, harmadik egymást követő évben foglalja el az európai szabadalmi ranglista első helyét. A Huawei tavaly 4505 nemzetközi találmányt nyújtott be bejegyzésre, közel harminc százalékkal megelőzve a második helyezettet.

Az Európai Szabadalmi Hivatalhoz (EPO) 2022-ben 193.460 bejelentés érkezett, ami 2,5%-os növekedés az előző évhez képest, és új rekord az intézmény történetében. A szabadalmi bejelentések növekvő száma – amely fontos korai mutatója a vállalatok kutatás-fejlesztési befektetési törekvéseinek – rámutat arra, hogy az innováció a világ minden táján tapasztalható gazdasági bizonytalanság ellenére tavaly is erőteljes maradt.

Fellendülésben a digitális technológiák, az akkumulátorok és a félvezetők

Az EPO jelentése szerint a legtöbb szabadalmi bejelentés tavaly ismét a digitális kommunikációhoz (11,2% növekedés 2021-hez képest) kapcsolódott, amelyet szorosan követett az orvostechnika (+1,0%) és a számítástechnika (+1,8%). A digitális technológiák szabadalmi bejelentéseinek nagymértékű növekedése számos más területre is befolyással van, ilyen például az egészségügy, a közlekedés vagy a mezőgazdaság.

Erőteljes növekedés Kínából és az Egyesült Államokból

A legtöbb szabadalmi bejelentést benyújtó öt ország 2022-ben az Egyesült Államok (az összesített beadványok negyedével), Németország, Japán, Kína és Franciaország voltak. A kérelmek számának 2022-es növekedését főként a Kínából érkező bejelentések hajtották (+15,1% 2021-hez képest), amelyek több mint kétszeresére nőttek az elmúlt öt évben, és kisebb mértékben az Egyesült Államokból (+2,9%) és a Koreai Köztársaságból érkezők (+10,0%). A most közzétett index első tíz helyezettje között négy európai, két-két dél-koreai és egyesült államokbeli és egy-egy kínai és japán vállalat találhatók.

A többi vezető pályázó az LG (2021-ben a 3. helyről), a Qualcomm (7. helyről a 3. helyre ugrott), a Samsung és az Ericsson volt. A 6. helyen álló Siemens Európa vezető vállalata volt. A BASF anyaggyártó cég a 8., a Philips pedig a 9. helyen állt. Bosch a 11. helyen, a Nokia pedig a 16. helyen áll.

Az európai cégek összessége statikus volt

A Siemens 2022-ben 1735 szabadalmi bejelentést nyújtott be az Európai Szabadalmi Hivatalhoz, ami a 2021-es 2650-hez képest. Ezek az adatbiztonságra vonatkoztak; gépi tanulás és mesterséges intelligencia; modellezés és szimuláció; közlekedés intelligens városokban; additív gyártás; és blokklánc.

Európában szabadalmi bajnok a Huawei 

Tavaly ismét a Huawei nyújtotta be a legtöbb, összesen 4505 szabadalmi kérelmet, majd harminc százalékkal megelőzve a második helyezett dél-koreai LG-t. A vállalat benyújtott szabadalmi kérelmeinek közel fele (2082 darab, amivel második a kategóriában) a digitális kommunikáció területéhez kapcsolódik, míg a számítástechnikai területen a vállalat nyújtotta be a legtöbb kérelmet (727-et).

A Huawei Technologies évek óta vezeti a szabadalmi ranglistákat. A vállalat először 2017-ben került az európai szabadalmi rangsor elejére, 2400 szabadalmi bejelentésével. Majd 2019-ben és a 2021-es is a legtöbb szabadalmi bejelentést tette Európában, utóbbi alkalommal a története során elért eddigi legnagyobb növekedéssel. A vállalat a Szellemi Tulajdon Világszervezetéhez (WIPO – World Intellectual Property Organization) benyújtott kérelmek számát tekintve is rendkívüli sikeres, 2020-ban lett először világelső, és 2022-ben is a legtermékenyebb vállalatnak számított, több mint 7600 benyújtott szabadalmi bejelentésével.

A szabadalmak nem csak a nagyvállalatok számára érdekesek. Az EPO kérelmeinek jelentős része kisebb szervezetektől érkezik: 2022-ben minden ötödik Európából származó szabadalmi bejelentés az EPO-hoz egyéni feltalálótól vagy kis- vagy középvállalkozástól (kevesebb mint 250 alkalmazottal) érkezett. További 7% egyetemektől és állami kutatóintézetektől érkezett

PODCAST

ICT Global News

VIDEOGALÉRIA
FOTÓGALÉRIA

Legnépszerűbb cikkek