Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
post

Ennyi adat van a felhőben Európa fölött

MEGOSZTÁS

Felmérték, hogy Európában mennyi adatot tárolunk a felhőben. Floppyn a Holdig érne! Nem meglepő a végeredmény, hogy Németország és a skandináv országok élen járnak ebben is.

A felhőalapú adattárolás megjelenése előtt a vállalatoknak minden adatukat saját merevlemezeiken és szervereiken kellett tárolniuk, ami korlátozta a méretezhetőséget és lassította a sikert. De nem csak a siker forog kockán, a korábbi adattárolási megoldások nyitva a kapukat a kibertámadások, adatvesztés és rossz hozzáférhetőség előtt. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a felhőalapú adattárolásnak ne lennének kihívásai.

Ennek fényében a Distrelec szerette volna megjeleníteni az európai vállalkozások felhőalapú adattárolását, oly módon, hogy megmutassa, milyen hatalmasak az adatok valójában. Tanulmányuk szerint, a felhőben lévő adatok elérik a sztratoszférikus magasságot, ha hajlékonylemezek formátumában jelenítenék meg azokat – egy hajlékonylemez 1,44 MB adatot tud tárolni, majd ezt a rétegenként, 3,33 mm-es magasság alapján rakják össze. A szövegkörnyezet szempontjából a vizsgált országok összes adata meghaladná egy Boeing 747-es utazómagasságát (10 km), a vizsgálat lekisebb felhő felhasználója, Málta, ennek 400-szorosa.

Ami a felhőalapú adattárolás használatát illeti, talán nem meglepő, hogy a skandináv régiók a legmagasabbak a vállalkozásokon belüli penetráció tekintetében, Svédországban és Finnországban egyaránt 75%-os, Dániában 65%, Norvégiában pedig 64%. A régió termékeny a technológiailag támogatott vállalkozások számára, és rendszeresen elismert vállalkozói szellemükről, innovációjukról, valamint magas mobil- és szélessávú elterjedtségükről, ami olyan környezetet eredményez, amely jól szolgálja a gyorsan növekvő vállalkozásokat.

Hollandia a felhőalapú adatok kihasználtsága tekintetében is előkelő helyen szerepel a vállalkozások között: a vállalkozások 65%-a tárolja ott adatait. Ez 34 739 vállalkozással korrelált, és az összesített használatban az 5. legmagasabb halmozást eredményezte (101 475 km), amikor az adatokat floppy lemezként kellett megjeleníteni. Kontextusba helyezve ez a Boeing 747-es utazómagasságának több mint 10 000-szerese.

Olaszországban 112 598 felhőalapú adattárolást használó vállalkozás működik, ami a 10-19 alkalmazottat foglalkoztató, 20-49 alkalmazottat foglalkoztató vállalkozások és az 50-249 alkalmazottat foglalkoztató nagyobb vállalatok 60%-ának felel meg. Az ország a második helyen végzett tanulmányunkban a felhő adathasználat floppy lemez formátumban történő megjelenítése tekintetében is.

Kelet-Európa ad otthont azoknak az országoknak is, ahol a legmagasabb a felhőalapú adattárolási penetráció a vállalkozások között, Csehország és Észtország egyaránt az első 10-ben található. Észtország penetrációja 58%, ami összesen 3849 vállalkozást jelent, míg Csehországban aránya 44%, ami 17 299 vállalkozásnak felelt meg. Hajlékonylemezes formátumban megjelenítve a cseh vállalkozások adatai (50 400 km) az észtországi (10 966 km) fölé magasodtak, ami talán meglepő, hogy Csehország az EU átlaga alatt, míg Észtország a felett helyezkedik el a DESI indexben, bár ez betudható . az egyes országokban a vállalkozások teljes számának különbségére.

A vizsgálat első helyezettje Németország volt, összesen 190 441,5 TB felhőadattárigénnyel az ott működő vállalkozások száma alapján. Hajlékonylemezekre bontva ez elérné a 440 396 km-es magasságot, 55 996 km-rel magasabban, mint a Hold, és több mint 5500-szor nagyobb utazómagasságot, mint egy Boeing 747-es repülőgép.

A második helyen Olaszország áll , 130 964 TB-os üzleti tárolási igényével, amely eléri a 302 854 km-t a Földtől. Bár az ország adathasználata nem egészen érte el a Holdat, az oda vezető út több mint kétharmadát így is eléri.

A harmadik helyen Franciaország végzett. Itt erőteljes visszaesést tapasztalunk a felhőalapú adattárolás használatában, mivel az ország 54 235 TB tárhelyet használ fel, ami kevesebb, mint a fele az olaszországinak. Ez floppy lemezként megjelenítve 125 417 kilométernyi adattárolásnak felel meg, ami a Holdhoz vezető út közel egyharmada. A francia vállalkozások több mint negyede (29%) felhőalapú adattárolási megoldásokat használóként jelezte, összesen 45 152 vállalkozás különböző méretű és iparágakban.

Annak ellenére, hogy a felhőalapú tárterületek vállalkozások közötti elterjedtsége tekintetében Málta a legjobb 10-ben szerepelt, Málta a legalacsonyabb helyen végzett az adatok hajlékonylemezeken való megjelenítésében. Ennek elsődleges oka, hogy az országban alacsonyabb a vállalkozások összesített száma, mindössze 1451 vállalkozás vesz igénybe felhőalapú tárolási szolgáltatásokat, összehasonlítva olyan országokkal, mint Románia, ahol 14%-os penetráció a vállalkozások között, de összességében magasabb a vállalkozások száma.

PODCAST

ICT Global News

VIDEOGALÉRIA
FOTÓGALÉRIA

Legnépszerűbb cikkek