Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
post

Emelkednek a szoftver- és IT-költések

MEGOSZTÁS

A jelenlegi gazdasági bizonytalanság arra ösztönzi a szervezeteket, hogy agilis IT-infrastruktúrába fektessenek be. Az előrejelzések szerint a banki és befektetési szolgáltatások IT-kiadásai 2023-ban elérik a 652 milliárd dollárt.

A Gartner előrejelzése szerint a jelenlegi gazdasági bizonytalanság arra ösztönzi a szervezeteket, hogy agilis IT-infrastruktúrába fektessenek be. A banki és befektetési szolgáltatások világméretű IT-kiadásai 2023-ban 652,1 milliárd dollárt tesznek ki, ami 8,1 százalékos növekedést jelent 2022-hez képest. A legnagyobb növekedést a szoftverekre fordított kiadások mutatják, amelyek 2023-ban 13,5 százalékkal emelkednek. „A jelenlegi gazdasági ellenszél megváltoztatta a banki és befektetési szolgáltatások technológiai beruházásainak idei kontextusát” – mondta Debbie Buckland, a Gartner elemzési igazgatója. “Ahelyett, hogy csökkentenék az IT-büdzsét, a szervezetek inkább azokra a technológiákra költenek többet, amelyek jelentősen magasabb üzleti eredményeket hoznak. A szoftverekre fordított kiadások például eltolódnak a saját fejlesztésű szoftverek helyett olyan megoldások vásárlása felé, amelyek gyorsabban teremtenek értéket a befektetésekből.”

Továbbra is töretlen a felhőbe történő beruházás

A Gartner 2023-as CIO and Technology Executive Survey felmérése szerint a banki és befektetési szolgáltatási CIO-k 2023-ban a legnagyobb összegű új vagy kiegészítő finanszírozást a kiberbiztonságra, az adat- és analitikára, az integrációs technológiákra és a felhőre fordítják.Több mint fele tervezi a felhőbe történő beruházások növelését, miközben csökkenti a saját adatközpontokban történő informatikai kiadásokat.Ezt tükrözi az adatközponti rendszerekre fordított kiadások lassabb növekedése, amely a 2022-es 13,2 százalékról 2023-ban 5,7 százalékra csökken. A bankok elszakadnak a tárgyi eszközöktől és a tőkekiadásoktól (capex) a szolgáltatások és a működési kiadások (opex) átvétele javára, hogy megfeleljenek a változó ügyfél- és piaci elvárásoknak. „A banki és befektetési szolgáltatásokkal foglalkozó CIO-k a jelenlegi gazdasági környezetben a rugalmas és fenntartható növekedést támogató konzervatívabb célokat helyezik előtérbe, például a jobb ügyfélélményt (CX) és a hatékonyabb működést” – mondta Pete Redshaw, a Gartner elemzője. “Ez változást jelent a korábbi évekhez képest, amikor a banki vezérigazgatók elsődleges célja az egyenes növekedés – új területek, új ügyfelek, új üzletágak – volt.”

Továbbra is az IT-szolgáltatások a legnagyobb kiadási szegmens

A tanácsadási szolgáltatások és az infrastruktúra mint szolgáltatás (IaaS) fokozott igénybevételének köszönhetően az IT-szolgáltatások lesznek a legnagyobb kiadási kategória, az előrejelzések szerint 2023-ban közel 270 milliárd dollárt érnek majd el. Ez 9,3 százalékos növekedést jelent 2022-hez képest, ami azt tükrözi, hogy az informatikai szolgáltatók egyre fontosabb szerepet játszanak abban, hogy a banki és befektetési szolgáltató szervezeteknek segítsenek eligazodni a felmerülő lehetőségekben és kihívásokban. „A gazdasági bizonytalanság arra készteti a szervezeteket, hogy a hosszú távú szerződéseket több rövidebb projektre bontják” – mondta Buckland. “Emellett vonakodnak új szerződéseket kötni, hosszú távú kezdeményezések mellett elkötelezni magukat vagy új technológiai partnereket felvenni, ami az informatikai tanácsadási szolgáltatások igénybevételének növekedéséhez vezet.”

A tehetséghiány a belső szolgáltatások kiadásait ösztönzi

A banki és befektetési szolgáltatásokat nyújtó szervezeteket sújtó globális tehetséghiány miatt a belső szolgáltatásokra fordított kiadások 2023-ban 4,2 százalékkal nőnek, hogy a tehetségek felvételének és megtartásának megnövekedett költségeit támogassák.”Még a közelmúltban számos technológiai óriáscégnél történt széles körű elbocsátások után sem tekintik a bankokat a legjobb tehetségek automatikusan a legkívánatosabb, legjutalmazóbb vagy legélénkítőbb célpontnak” – mondta Redshaw. „Több innovatív megoldásra van szükség, például az egyetemi végzettség követelményének elhagyására és olyan előnyök hozzáadására, mint az élethosszig tartó átképzés, a hibrid csapatok, az agilis módszerek és a fintech-partnerségek.”

PODCAST

ICT Global News

VIDEOGALÉRIA
FOTÓGALÉRIA

Legnépszerűbb cikkek