Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
post

Elindult itthon az MI-alapú bőrgyógyászat

MEGOSZTÁS

Közel 700 bőrbetegséget, vagyis az ismert bőrgyógyászati problémák körülbelül 95 százalékát képes azonosítani egy magyar csapat által kifejlesztett mesterséges intelligencia alapú szoftver. A betegek gyógyulási esélyeit becslések szerint akár 30-40 százalékkal növelő AIP Derm segítségével több mint 18 ezer pácienst vizsgáltak meg Magyarországon a tesztidőszakban, és több mint 900 rákbetegséget diagnosztizáltak így.

(kiemelt fotó: AIPDerm.hu)

A fejlesztés látványosan emeli a szolgáltatás színvonalát és egyszerűsíti a páciensek életét, egy orvos pedig akár 40 esetet is el tud látni egy óra alatt, ezzel nagyságrendeket emelve a hatékonyságon. Az Európai Unió első nyilvános digitális kórházaként aposztrofált technológia előnyeiből a magyarok profitálhatnak először, de még idén nemzetközileg is elérhetővé válik.

Kovács Máté, az AIPDerm.hu vezérigazgatója közölte, február 8-án élesben is elindult a Semmelweis Egyetem Bőr-, Nemikórtani és Bőronkológiai Klinikája által is jóváhagyott mesterséges intelligencia alapú bőrgyógyászat. Mint mondta, a világon egyedülálló rendszer teljesen új ügyfélélményt nyújt a betegeknek, megváltoztatja a páciensek áramlását, az orvosok napi feladatait, mindeközben komolyan megnöveli a gyógyítás hatékonyságát.

„A páciensek a hét minden napján, a nap 24 órájában orvoshoz fordulhatnak a bőrproblémájukkal akár a saját kanapéjukról is. Ehhez csupán egy fotót kell készíteni az érintett bőrfelületről, majd a felvételt feltölteni pár alapadat és a TAJ szám megadását követően a rendszerbe. Innentől számítva maximum három napon, de akár két órán belül is visszajelzést kaphatunk arra vonatkozóan, hogy milyen bőrbetegségben szenvedünk, mi a teendő vele” – mutatott rá.

A szoftverbe beépített mesterséges intelligencia nagyon nagy valószínűséggel meg tudja állapítani az adott bőrbetegséget, majd az erre kijelölt szakorvos állítja fel a végső diagnózist, aki ezután receptet írhat fel, vagy ha ez alapján úgy ítéli, szükséges, személyes kezelést javasolhat.

 

Minden beteg egyenlő

Dr. Kirschner András, a Swiss Medical orvosigazgatója, az AIPDerm.hu stratégiai partnere elmondta, az applikáció csökkenti az orvos beteg közötti információs aszimmetriát. Mint fogalmazott, az alkalmazás a beteget részletesen tájékoztatja a betegség jellemzőiről, mint egy Wikipedia oldal, ezzel nincs az orvos jóindulatának kitéve, aki lehet, hogy leterheltsége miatt épp nem tudja tájékoztatni a beteget. A fejlesztes látványosan megkönnyíti az ellátáshoz történő hozzáférést (nincs sorban állás es nem kell utazni), olcsobbá teszi a bőrgyógyászati vizsgálatot, es teljes értékű távleletet ad.

A technológia azért is példátlan, mert korábban sehol nem fordult elő a világon, hogy egy technológiai cég egy egészségügyi szolgáltatóval állt volna össze. Az AIPDerm mögött álló kanadai-magyar együttműködés viszont pont ilyen.

PODCAST

ICT Global News

VIDEOGALÉRIA
FOTÓGALÉRIA

Legnépszerűbb cikkek