Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
post

Elhunyt a hazai e-közigazgatás meghatározó alakja

MEGOSZTÁS

Ismét szegényebb lett a hazai e-közigazgatási szakma, méltósággal viselt betegség után elhunyt Fekete Gábor.

A 60 éves szakember innovatív hozzáállásának köszönhetően fontos szereplője volt a XXI. századi közigazgatás, illetve a digitális állam felépítésében. Fekete Gábor 1963-ban született Sárváron. Tanulmányait a Kandó Kálmán Villamosipari Műszaki Főiskolán végezte. Négy évig dolgozott a villamosiparban, majd a rendszerváltás után különböző szervezeteknél töltött be vezető beosztásokat.

Mindössze 27 évesen, 1990 és 1994 között Budapest Főváros XVI. Kerületének polgármestere volt. Erről az időszakról úgy emlékeznek akkori munkatársai, hogy mindig is egy segítőkész emberséges személyiség volt, aki gyakran vállalt plusz terheket magára.

1999-től a Miniszterelnöki Hivatal munkatársa, majd a Pénzügyminisztérium főosztályvezetője volt. 2000-ben a Miniszterelnöki Hivatal Informatikai Kormánybiztosság programkoordinációs főosztályvezetőjeként az információs társadalom programok irányítását végezte. 2002-ben nevezték ki a Hírközlési Minisztérium főosztályvezetőjévé. Később a Veresegyház és Térsége Fejlesztéséért Kht. közigazgatási programvezetőjeként irányította a kistérségi társulási modellkísérlet közigazgatás-fejlesztési projektet. 2010-től a Vidékfejlesztési Minisztériumban miniszteri biztos, ahol a feladata a Közhiteles Címregiszter (KCR) projekt elindítása és felügyelete volt.

2010-ben a Dr. Navracsiscs Tibor által vezetett Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium E-közigatásért Felelős Helyettes Államtitkára lett. A KIM-ben töltött évek alatt Fekete Gábor kiemelkedő szerepet vállalt a magyar e-közigazgatási intézményrendszer felépítésében és a kormányzati informatika fejlesztésében. Szakmai felügyelete alatt születetett meg az e-ügyintézés új koncepciója és törvényi szabályozási kerete, továbbá – európai uniós fejlesztésekből – ekkor jöttek létre azok a szabályozott elektronikus ügyintézési szolgáltatások (SZEÜSZ-ök – mint pl. a központi azonosítás, elektronikus űrlap benyújtás, aláírás és fizetés), amelyek a papírmentes közigazgatási működésnek jelenleg is fontos alapjai.

A KIM megszűnését követően 2014-től az Országos Bírósági Hivatal informatikáért felelős elnökhelyettese volt. 2015-ben a Földmérési és Távérzékelési Intézet főigazgatójának nevezték ki. 2016-ban azt a feladatot kapta, hogy a FÖMI-t integrálja Budapest Főváros Kormányhivatalába. A zökkenőmentes átalakítást követően 2018-ig főosztályvezetőként vezette a szervezetet, majd a FÖMI feladatait is integráló Lechner Lajos Tudásközpont, Területi, Építészeti és Informatikai Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság ügyvezető igazgatója lett 2019-ig.

Forrás: XVI. kerületi Önkormányzat közösségi médiaoldala

Méltósággal viselt betegsége miatt egy idő után már nem vállalt fontosabb kormányzati megbízatást, ugyanakkor évekig szakértője volt a Nemzeti Hírközlési és Informatikai Tanácsnak (NHIT), valamint aktív tagja volt több szakmai civil szervezetnek.

PODCAST

ICT Global News

VIDEOGALÉRIA
FOTÓGALÉRIA

Legnépszerűbb cikkek