Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
post

Egyre többet költenek új technológiákra a vállalkozások

MEGOSZTÁS

A vállalkozások mintegy kétharmada tervezi azt, hogy az eddiginél lényegesen többet költ majd új technológiákra a jövőben – hangzott el a Forrester Research egyik rendezvényén. A cégek azt várják ezektől a megoldásoktól, hogy jelentős mértékben javítják pozícióikat a piaci versenyben.

Az nem számít igazán újdonságnak és nem is okoz meglepetést, hogy minél nagyobb egy vállalat, annál inkább törekszik arra, hogy piacvezetővé váljon a saját szegmensében. Ehhez ma már az igazán előrelátó cégek segítségül hívják a legújabb technológiákat is, a nagy kérdés pedig az, hogy a közeljövőben mibe lesz majd érdemes befektetni, illetve mitől várják a versenyképességük javítását a társaságok.

Az nem vitás, hogy ezekre az új megoldásokra lesz pénz, ahogyan arra Brian Hopkins, a Forrester Research „Emerging Tech Portfolio” területért felelős alelnöke is utalt, a cég „Data Strategy & Insights” rendezvényének nyitó előadásán. A vállalkozások a cég várakozásai szerint 65 százalékkal növelik majd a feltörekvő, új technológiákra fordított kiadásaikat. „Ez elég nagy szám, figyelembe véve a gazdasági bizonytalanságot, amelyben élünk” – mondta el Brian Hopkins az InformationWeek beszámolója szerint.

A Forrester a “The Top 10 Emerging Technologies in 2022” című elemzésében összegyűjtötte azt is, hogy szerintük milyen megoldások számítanak mostanában feltörekvő technológiának. A felsorolásban szerepel a magyarázható, vagy értelmezhető mesterséges intelligencia (explainable AI), ami lehetővé teszi az MI által hozott döntések hátterének megértését, az intelligens edge, a szoftverfejlesztést MI-vel támogató, a Forresters által TuringBots-nak hívott megoldások, a természetes nyelvi feldolgozás, a kiterjesztett a valóság, a web3, a felhasználókat, fogyasztókat támogató intelligens digitális ügynökök, az adatvédelmi technológiák, a felhőalapú számítástechnika, valamint a zéró bizalom elvére épülő megoldások.

Felpörgetett kódolás

Végigpillantva ezen a felsoroláson jól látszik, hogy az adatok hasznosítása, valamint a gyors áttekintés támogatása központi szerepet játszik a feltörekvő technológiák esetében. Brian Hopkins egyébként előadásában konkrét példákat is hozott arra, hogyan tudják ezek az előremutató megoldások segíteni egy-egy szervezet hatékonyabb működését és képesek piaci előnyt biztosítani számukra. Példaként a természetes nyelvi feldolgozást és a TuringBotokat hozta fel, amelyek együttes alkalmazásával a cégek a kódolási feladatok jelentős részét átadhatják a gépeknek, így az emberi fejlesztők más, nagyobb hozzáadott értékkel bíró feladatokkal foglalkozhatnak. “Ahogy ezek a dolgok érettebbé válnak és elterjednek, úgy gondoljuk, hogy akár 10-szeres javulást is hozhatnak a fejlesztők termelékenységében” – jelezte a Forrester Research szakembere.

Sok vállalkozás azonban konzervatív megközelítést alkalmaz és úgy gondolják, hogy az új technológia ugyan izgalmas, de miért is költenének rá? A vezetőknek látniuk kell, hogy az új technológia bevezetése hogyan támogatja a vállalati stratégiát.

A Forrester adat- és analitikai szakemberek körében idén végzett felmérése sokatmondó tanulságokkal járt. A felmérés a válaszadókat három érettségi szintre csoportosította: kezdő, középhaladó és haladó. “A haladó kategóriába tartozó fejlett, átfogó információkra és elemzésekre támaszkodó vállalkozások azok, amelyek valóban nagy növekedési számokat produkálnak, és az iparágban a társaiknál két-háromszor gyorsabban fejlődnek, így megvan rá minden esélyük, hogy meghatározóvá váljanak a saját szegmensükben” – mutatott rá Brian Hopkins.

PODCAST

ICT Global News

VIDEOGALÉRIA
FOTÓGALÉRIA

Legnépszerűbb cikkek