Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
post

Egészséges-e az EU egészségügyi ágazata a kibernetikai egészségügyben?

MEGOSZTÁS

Az Európai Unió Kiberbiztonsági Ügynöksége (ENISA) közzétette az európai egészségügyi ágazat ellenálló képességét vizsgáló Cyber Europe 2022-es kiberbiztonsági gyakorlatának utójelentését.

Az ENISA által az év elején szervezett Cyber Europe-gyakorlat körüli információkat tartalmazó utólagos jelentés a lehetséges kihívások azonosítását és ajánlások megfogalmazását szolgálja.

A résztvevők sikeresen tesztelték az uniós szintű technikai és operatív együttműködési mechanizmust a kiberválságok során. Emellett tesztelték az incidensekre való reagálást és a helyi szintű ellenállóképességi terveket is. A gyakorlat lehetővé tette továbbá, hogy az érdekelt felek képzést kapjanak a technikai képességekről.

Az elemzésből kiderült, hogy az egészségügyi szervezeteken belül a megfelelő költségvetés és erőforrások kiberbiztonsági csoportok számára történő elkülönítése kulcsfontosságú az egészségügyi ágazatban szükséges kiberbiztonsági ellenálló képesség biztosításához. A helyi szintű rendszeres tesztelés szintén ajánlott legjobb gyakorlatként jelent meg.

A Cyber Europe 2022 egy ENISA által szervezett, 29 ország részvételével zajló európai gyakorlat volt, amelynek keretében egy manipulált laboratóriumi eredményeket tartalmazó dezinformációs kampányt és egy európai kórházhálózatokat célzó kibertámadást mutattak be.
Credit: Envato

A Cyber Europe 2022-ről

Az ENISA által szervezett páneurópai gyakorlaton manipulált laboratóriumi eredményeket tartalmazó dezinformációs kampányt és az európai kórházhálózatokat célzó kibertámadást mutattak be. A forgatókönyv szerint a támadás uniós szintű kiberválsággá fejlődött, amely a személyes orvosi adatok nyilvánosságra kerülésének közvetlen veszélyével fenyegetett, és egy másik kampány célja egy orvosi beültethető eszköz lejáratása volt a sebezhetőségre vonatkozó állítással.

A Cyber Europe legutóbbi kiadásának két napja alatt több mint 900 kiberbiztonsági szakértő felügyelte a rendszerek rendelkezésre állását és integritását. Az eseményen 29 ország képviseltette magát az Európai Unióból és az Európai Szabadkereskedelmi Társulásból (EFTA), és részt vettek benne uniós ügynökségek és intézmények, köztük az ENISA, az Európai Bizottság, az uniós intézmények, szervek és ügynökségek CERT-je (CERT-EU), az Europol és az Európai Gyógyszerügynökség (EMA).

A Cyber Europe gyakorlatokról

A “Cyber Europe” gyakorlatok olyan nagyszabású kiberbiztonsági incidensek szimulációi, amelyek az egész EU-ra kiterjedő kiberválsággá eszkalálódnak. A gyakorlatok lehetőséget nyújtanak fejlett kiberbiztonsági incidensek elemzésére, valamint összetett üzletmenet-folytonossági és válságkezelési helyzetek kezelésére.

Az ENISA már öt páneurópai kibervédelmi gyakorlatot szervezett 2010-ben, 2012-ben, 2014-ben, 2016-ban és 2018-ban. Az eseményre általában kétévente kerül sor. A 2020-as kiadás azonban a COVID-19 világjárvány miatt elmaradt. A következő Cyber Europe 2024-ben kerül megrendezésre, és a következő kiadás előkészítése érdekében már lezajlott az első tervezői értekezlet.

PODCAST

ICT Global News

VIDEOGALÉRIA
FOTÓGALÉRIA

Legnépszerűbb cikkek