Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
post

A digitális nomádok földje Portugáliában

MEGOSZTÁS

Ponta do Sol Madeira, az azonos nevű portugál szigetcsoport fő szigetének déli partján található, ahol a digitális nomád marketing alappillérjei megvalósulnak: buja természet, évi 300 napsütéses nap, alacsony megélhetési költségek, gyors internet, 22 Celsius-fokos átlaghőmérséklet, na meg az digitális nomád adó- és vízumkedvezmények.

A portugál Madeira-sziget világszerte népszerűvé vált a digitális nomádok körében. Egyik kis napsütötte faluja mostanában mindenki figyelmét felkeltette. A szigetnek az Egyenlítőhöz közeli elhelyezkedése azt jelenti, hogy egész évben enyhe az idő és egyike a tíz leginkább „digitális nomádbarátnak” minősített helynek a világon.

Egy riportban, a Wired bemutatja Gonçalo Hallt, aki 2020 szeptemberében először hajtott át a területen majd ösztönözte kormányt, a portugál digitális nomád falu létrehozására. Hall régóta álmodott arról, hogy olyan életstílust találjon, ahol papucsban és rövidnadrágban tud dolgozni, nem pedig a bankárok közt, öltönyben és nyakkendőjben. Élt Thaiföldön, Malajziában, Vietnamban és Balin, minden helyen egy-két hónapot töltött, 2 éve pedig visszatért Európába. Lisszabonban, kevesebb mint egy év digitális nomád életmód után Hall konferenciákat szervezett a távmunkáról és a digitális nomádságról, amelytémák irán a érdeklődést a Covid-19 abszolút felerősítette.

Gonçalo Hall

Ponta do Sol Madeira, az azonos nevű portugál szigetcsoport fő szigetének déli partján található, ahol a digitális nomád marketing alappillérjei megvalósulnak: buja természet, évi 300 napsütéses nap, alacsony megélhetési költségek, gyors internet, 22 Celsius-fokos átlaghőmérséklet, na meg az digitális nomád adó- és vízumkedvezmények.

A digitális nomádok szabadúszók és vállalkozók, akik felfedezik a világot, nem kötődnek vállalati irodákhoz, hosszú lejáratú lakáshitelekhez és autólízinghez és hetekre, hónapokra vagy tovább maradnak egy-egy turisztikaileg rendszerint népszerű desztinációban – de semmiképpen nem nem elég sokáig ahhoz, hogy adófizetési kötelezettségük legyen.

A kialakult digitális nomád hot spotok a világon, mint például Chiang Mai (Thaiföld) vagy Canggu (Bali), általában olyan buborékok, ahol a gazdag és fehér külföldiek kávézókban, coworking terekben és más olyan helyeken csoportosulnak, ahol angolul szolgálják ki igényeiket és kényelmüket. Hall terve azonban kicsit más volt, ő úgy tervezte, hogy a remote workerek ugyanúgy élhetnek, mint a helyiek, ugyanazokon a környékeken lakhatnak, ugyanazokban az éttermekben étkezhetnek, és egy „közösségi menedzser” által koordinált összejöveteleken megismerkedhetnek. Hall olyan jövőt képzel el Madeira számára, ahol a digitális nomádok beleszeretnek a szigetbe, és elkezdenek ott startup vállalkozásokat beépíteni, így érdemi munkalehetőségeket biztosítva fiatal, ambiciózus helyi lakosoknak, akik aztán maguk is vállalkozást alapítanak.

Hall olyan jövőt képzel el Madeira számára, ahol a digitális nomádok beleszeretnek a szigetbe, és elkezdenek ott startup vállalkozásokat beépíteni, így érdemi munkalehetőségeket biztosítva fiatal, ambiciózus helyi lakosoknak, akik aztán maguk is vállalkozást alapítanak.

A Madeira-sziget déli partján található Ponta do Sol 43,3 négyzetkilométeres területén mintegy 8200 lakossal. A Nomád Village hivatalosan 2021 februárjában indult, idén tavasszal nagyjából 200 nemzetközi távmunkás bérelt lakást Ponta do Solon, de több mint ezren vásároltak apartmant, vagy villákat, lakásokat. A portugál városok lakói is érkeznek szép számban, hogy részt vegyenek a jógaórákon és workshopokon, amely programokat bárki megtalálhat a Digital Nomad Village naptárban.

A digitális nomád falu természetesen nem fizikai falu. Sokkal inkább egy marketing pitch és egy virtuális infrastruktúra, amely megkönnyíti a nemzetközi távoli munkások kölcsönös interakcióját, amelyek egymásra épülnek és függenek a tényleges, több évszázados Ponta do Sol falutól. A digitális nomád falunak a fizikai világban is van egy kis része: egy ingyenes coworking tér, a John Dos Passos Kulturális Központban, amelyet kölcsönbe kapott a közösség.

A portugál kormánynak ez idáig nagyon kevés adat állt rendelkezésére, hogy megtippelje, hány digitális vándormunkás halad át az országon évente, honnan jön, mit csinál, mennyi ideig tartózkodik ott, hogyan él, vagy milyen mérhető hatással vagy járulékokkal jár az ország tágabb gazdaságára vagy társadalmi életére nézve. A StartUp Madeira, a Digital Nomad Village projekt elindítása után kezdte el saját statisztikáit összeállítani. Eddig több mint 8 ezer távmunkás érkezését számolta a szigetországba. A számok kizárólag a StartUp Madeira webhelyén keresztül regisztrálók számán alapulnak.

A 2008-as pusztító gazdasági összeomlást követően, a portugál kormány két intézkedést vezetett be a külföldi befektetések vonzására: a nem állandó lakosok (NHR) adórendszerét 2009-ben és a Golden Visa programot 2012-ben. A portugálok a legalacsonyabb fizetések között vannak Európában, és a leghosszabb munkaidőt dolgoznak, és a legmagasabb jövedelemadókat kell fizetni. A havi 1500 eurós átlagbért kereső helyi lakos ennek közel egyharmadát elveszíti az adó miatt. Ezzel szemben az NHR rendszerben részt vevő külföldi lakos 20 százalékos átalányadót fizet 10 évig. A Golden Visa programot eközben a munkahelyteremtés útjaként jelölték ki, és a gyorsított állampolgárság megszerzését – legalább 250 ezer eurós befektetésért cserébe.

A Startup Madeira, a sziget vállalkozói tevékenységét támogató önkormányzati szervezet eddig 100 digitális nomádhoz kapcsolódó vállalkozást regisztrált. Ezek általában már létező cégek, amelyeket a 14,7 százalékos társasági adókulcs kihasználása érdekében Madeirára költöztek – bár alkalmazottaik máshol maradhatnak.

A digitális vándormunkások hatására elkezdett átrendeződni az ingatlan piac. Sok emigráns, nomád, távoli vállalkozó és kripto-fiú vásárol ingatlant Madeirán. Voltak akik a termőföldjeiket adták el, hogy ott apartmanházakat építhessenek a befektetők. A most átutazunk a kis madeirai kis szigeten, számos építkezést láthatunk, amelyek mind-mind a remote workerekre építenek.

A Ponta do Sol-i lakások ára 30 százalékkal ugrott meg az elmúlt egy évben, Madeirán pedig 42 százalékkal csökkent a bérleti állomány nagyjából ugyanebben az időszakban. A kínált lakások közel kétharmadának ára 1000 euró felett volt – egy olyan régióban, ahol a havi minimálbér 723 euró.

2022-ben ugyan megemelték a beruházás összegét és korlátozást vezettek be a Golden Visa lakóingatlan-vásárlásokra Lisszabonban, Portóban és Portugália tengerparti régiójában. Az autonóm kormányzású Madeirán azonban nincsenek ilyen korlátozások. Sőt, saját adórendszere van a külföldi befektetések vonzására, különösen a rendkívül versenyképes, 5 százalékos vállalati kulcs. Az Európai Bizottság több vizsgálata is megállapította, hogy Madeira adócsökkentései megsértették az uniós szabályokat.

PODCAST

ICT Global News

VIDEOGALÉRIA
FOTÓGALÉRIA

Legnépszerűbb cikkek