Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
post

Csökken a félvezetők világpiaci árbevétele

MEGOSZTÁS

„A félvezetőket ma már nemzetbiztonsági kérdésnek tekintik" – áll a Gartner legfrissebb előrejelzésében, amely szerint a globális félvezető bevételek 11,2 százalékkal csökkennek 2023-ban. A piac 2022-ben összesen 599,6 milliárd dollárt tett ki, ami 2021-hez képest marginális, 0,2 százalékos növekedést jelent.

Mivel a gazdasági ellenszél továbbra is fennáll, a gyenge végpiaci elektronikai kereslet a fogyasztókról a vállalkozásokra is átterjed, ami bizonytalan befektetési környezetet teremt. Emellett a chipek túlkínálata, amely növeli a készleteket és csökkenti a chipek árát, felgyorsítja a félvezetőpiac idei visszaesését” – mondta Richard Gordon, a Gartner alelnöke, a Gartner előrejelzésében.

A félvezető chipekből származó bevételek 35,5 százalékkal csökkennek 2023-ban, de 2024-ben helyreállnak.

A DRAM-piac 2023 nagy részében jelentős túlkínálatot tapasztal majd a gyenge végberendezés-kereslet és a DRAM-gyártók stagnáló bitgyártása ellenére magas készletszintek miatt. A Gartner elemzői szerint a DRAM bevételek 2023-ban 39,4 százalékkal csökkennek, és 47,6 milliárd dollárt tesznek ki. A piac 2024-ben az alulkínálat felé mozdul el, és a DRAM-bevételek 86,8%-kal fognak növekedni, mivel az árképzés újra fellendül.

A következő hat hónapban – a Gartner várakozásai szerint – a NAND-piac dinamikája hasonló lesz a DRAM-piacéhoz. A gyenge kereslet és a jelentős beszállítói készlet túlkínálatot fog teremteni, ami erős árcsökkenést fog eredményezni. Ennek eredményeképpen a NAND bevétele az előrejelzések szerint 32,9 százalékkal, 38,9 milliárd dollárra csökken 2023-ra. Az előrejelzések szerint 2024-ben a NAND-bevételek 60,7 százalékkal nőnek a mély kínálati hiány miatt.

„A félvezetőipar számos hosszú távú kihívással néz szembe az elkövetkező évtizedben” – mondta Gordon. “Az elmúlt évtizedek nagy volumenű, magas dollártartalmú piaci hajtóerői a végüket járják, különösen a PC, a táblagépek és az okostelefonok piacán, ahol hiányzik a technológiai innováció.”

Emellett a COVID-19, valamint az USA és Kína kereskedelmi feszültségei előidézték a deglobalizációs tendenciát és a technonacionalizmus erősödését. „A félvezetőket ma már nemzetbiztonsági kérdésnek tekintik” – mondta Gordon. “A kormányok világszerte azon fáradoznak, hogy önellátást teremtsenek a félvezető- és elektronikai ellátási láncban. Ez világszerte az onshoring-kezdeményezések ösztönzéséhez vezet.”

félvezető chip

A félvezetők iránti kereslet széttöredezettsége

A PC-, táblagép- és okostelefon-félvezetőpiacok stagnálnak. Az egyesített piacok 2023-ban a félvezető bevételek 31 százalékát teszik majd ki, és összesen 167,6 milliárd dollárt tesznek ki. Ezek a nagy volumenű piacok telítődtek, és olyan cserepiacokká váltak, amelyek nélkülözik a meggyőző technológiai innovációt. Ezzel párhuzamosan mind az autóipari, mind az ipari, katonai/polgári repülési félvezetőpiacok növekedést fognak elérni. Az autóipari félvezetőpiac az előrejelzések szerint 13,8 százalékkal nő, és 2023-ban eléri a 76,9 milliárd dollárt.

A jövőben sokkal több, de kisebb végpiac lesz. A végpiacok széttöredezettebbek lesznek, a növekedés több különböző ágazatból származik majd az autóipar-, az ipar-, az IoT- és a katonai- és űrhajózás területén.

A végpiaci kereslet kevésbé lesz kitéve a fogyasztói diszkrecionális kiadásoknak, és jobban ki lesz téve az üzleti beruházásoknak. Az ellátási láncok sokkal összetettebbek lesznek, sokkal több közvetítővel és változatos csatornákkal a piacra jutáshoz, és a különböző végpiaci igények kielégítéséhez különböző típusú kapacitásokra lesz szükség.

PODCAST

ICT Global News

VIDEOGALÉRIA
FOTÓGALÉRIA

Legnépszerűbb cikkek