Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
post

Bónusz agy – Erre használd a ChatGPT-t!

MEGOSZTÁS

A mesterséges intelligencia elvégezi helyettünk a pepecs melót! Összerakja az étrendet, a bevásárlólistát, megtervezi a költségvetést, de akár abban is segítségünkre siet, hogy minden este új mesével ülhessünk le a gyerek ágya mellé.

Az OpenAI – mesterséges intelligencia fejlesztések vezető szereplőjének – eszközével természetes nyelven tehetünk fel kérdéseket, amelyekre a chatbot válaszokat ad, mintha csak társalognánk. A bot megjegyzi a párbeszéd fonalát, a korábbi kérdéseket és válaszokat felhasználva ad újabb és újabb válaszokat. A válaszok az interneten található, emberek által feltöltött, hatalmas mennyiségű információból származnak. Természetes nyelvi képességei maximálisan elnyerhetik azok tetszését, akiknek kellett már átfogalmazniuk kérdéseiket, hogy választ kapjanak végre Siritől vagy Alexától.

Az eszköz jól tájékozott azokon a területeken, ahol megfelelőek a képzési adatok és nagy mennyiségű áll ezekből rendelkezésre, hogy tanulhasson. Még nem elég mindentudó vagy okos ahhoz, hogy minden embert helyettesítsen, de viszonylag kreatív és a válaszai elég hitelesnek tűnnek.

Ennek ellenére az algoritmus létrehozója, az OpenAI kutatólaboratórium arra figyelmeztet, hogy a ChatGPT „alkalmanként helytelen vagy félrevezető információkat generálhat”, ezért minden felhasználó legyen óvatos. De tény, hogy ez a mesterséges intelligencia bot képes válaszolni a kérdésekre, esszéket írni és számítógépeket programozni.

 

Mi ez? Chat GPT

A ChatGPT egy mesterséges intelligencia chatbot rendszer, amelyet az OpenAI novemberben adott ki, hogy bemutassa és tesztelje, mire képes egy nagyon nagy, hatékony AI-rendszer. Számtalan kérdést feltehetünk neki, és gyakran nagyon hasznos választ ad.

Például feltehetünk neki enciklopédikus kérdéseket, mint például: „Mi a Newton-féle mozgástörvények magyarázata”. Kérhetjük, hogy „Írj egy verset”, és amikor megtörténik, megkérhetjük, hogy „Most tedd izgalmasabbá!” – az kicsit azért megdöbbentő, hogy a robbanás, a háború és a mennydörgéshez hasonló vészjósló szavakkal tette azzá.

Ez egy tanuló algoritmus, amelyet arra képeztek ki, hogy felismerje a mintákat az internetről gyűjtött hatalmas szövegmennyiség között, majd emberi segítséggel – akik gyakorlatilag az algoritmust tanítják –, párbeszédet generáljon.

 

Tud magyarul!

Amikor megkérdeztem magyarul a botot, hogy mire használható a ChatGPT vállalati környezetben, ezt írta: „A ChatGPT egy nagy méretű nyelvi modell, amelyet az OpenAI fejlesztett ki, amely képes természetes nyelvű beszélgetések megértésére és válaszolására. A ChatGPT használható olyan alkalmazásokban, amelyekben szükség van a felhasználókkal való interakcióra, mint például chatbotok, virtuális asszisztensek, valamint a chat alapú asztali- és mobilalkalmazások.

A ChatGPT többféle módon is előnyös lehet a vállalatok számára. Például képesek lehetnek automatizálni egyes ügyfélszolgálati feladatokat, mint például a gyakori kérdések kezelése, amelyeket az ügyfelek gyakran tesznek fel. A ChatGPT használatával vállalatok képesek lehetnek támogatni a dolgozóikat a munka során, például a munkahelyi utasítások és információk átadásában.

A ChatGPT használata vállalatoknál továbbá lehetővé teheti a dolgozók számára, hogy interakcióba lépjenek az ügyfelekkel természetes nyelvű beszélgetések formájában, ami segíthet abban, hogy az ügyfelekkel való interakció valóban élvezetes legyen mindkét fél számára. Lehetővé teheti, hogy új ügyfeleket szerezzenek, és hosszú távon megtartsák a meglévőket.”

 

 

Étrend és edzésterv percek alatt

Az étrend megváltoztatása és az edzésprogram megtervezése munkát igényel. Hogy megkönnyítse a dolgát, Alex Cohen, a Carbon Health vezető termékigazgatója a ChatGPT segítségével készített egy táplálkozási- és edzéstervet napi kalóriacéllal, edzési javaslatokkal, egy heti étkezési- és bevásárlólistával. Kiszámolta Cohen személyes egészségügyi mérőszámait, olyan ételeket javasolt, amelyek megfelelnek a napi kalória- és tápanyagszükségletének, adott egy bevásárlólistát, és egy, a személyes igényeinek megfelelő edzéstervet.

Ha egy egész család ellátásról kell gondoskodnunk, tisztában vagyunk vele, hogy milyen időigényes az étkezést összeállítani, nem beszélve a hozzátartozó bevásárlólistáról, úgy hogy arról ne maradjon ki semmi.

Az AI-chatbot ezt is megoldja. Először is osszuk meg a Chat GTP-vel az étkezések listáját, adjuk meg, hány embernek főzünk és hogy reggelire, vacsorára és ebédre is adjon ötleteket. Adjuk meg az esetleges preferenciákat és étkezési korlátozásokat. Részletezzük, hány napra szeretnénk étkezési ötleteket és paff, máris van egy listánk az étkezésekről. Ezután kérhetünk bevásárlólistát ezekhez, sőt még az összetételüket is meghatározza, energia- és tápanyag meghatározással.

 

Minden este más mese

Az eszköz képes elfogadható esti mesét írni, egyszerű nyelvezettel felfűzve a cselekményt, az alapvető kulcsszavakból. Én Mia kutyáról kértem egy mesét, ami elmondja, hogy jutott el az ebek tengerpartjára, ahol a labdák és pocsolyák hercegnője lehetett.

Ha fel kell készülnünk egy izgalmas forrással készülő interjúhoz, megkérhetjük a ChatGPT-t, hogy generáljon néhány gondolatébresztő kérdést, ahogyan Seth Bannon vállalkozó tweetelte.
Ez jól jöhet, ha újságírók vagyunk, vagy ha egy iparági konferencián beszélgetnünk kell valakivel, ha állásinterjúra készülünk, vagy ha egy vacsorára valakivel, akit le akarunk nyűgözni.

Akár csevegőpartnerként is használhatjuk, próbabeszélgetéseket hozhatunk létre, hogy gyakoroljuk, mit fogunk mondani az éles helyzetben. Utasíthatjuk, hogy más nyelveken is válaszoljon, vagy lefordíthat bizonyos kifejezéseket. Használhatjuk arra is, hogy segítsen finomítani a kísérőleveleinken és az e-maileken.

Különös, hogy a ChatGPT hirtelen népszerűsége épp a Google-nál kongatta meg először a vészharangokat, amely a vállalati imázsát az olyan mesterséges intelligencia-projektek köré építette, mint az önvezető autók, a valós idejű fordítási alkalmazások és az intelligens asszisztensek. A keresőóriás rendelkezik egy saját ChatGPT-szerű technológiával, a LaMDA-val, amelyet eddig azért nem adott ki nyilvánosan, mert fennállt annak a lehetősége, hogy kínos válaszokat ad, vagy gyűlöletbeszédet kezd el ismételgetni. Más chatbotok, többek között a Microsoft és a Facebook is küzdött már ezekkel a problémákkal.

PODCAST

ICT Global News

VIDEOGALÉRIA
FOTÓGALÉRIA

Legnépszerűbb cikkek