Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
post

Biztonságosabbá teszik a levelezést a Workspace felhasználóknak

MEGOSZTÁS

Vállalatok milliói és emberek milliárdjai használják nap mint nap a Google Workspace alkalmazásait, és a társaság most úgy döntött, hogy még magasabbra emeli az egyik legnépszerűbb megoldása, a Gmail biztonságát, végponttól végpontig terjedő titkosítást vezet be a céges felhasználók számára.

December közepén jelentette be a Google, hogy új biztonsági funkcióval bővíti a Workspace kínálatát, a Gmailhez végponttól végpontig terjedő titkosítást adnak hozzá, azzal a céllal, hogy az e-mailek és mellékletek internetes küldése során tovább emeljék a biztonsági szintet. A Workspace felhasználóknak támogatást nyújtó oldalon a Google arról számolt be, hogy az ügyféloldali titkosítás (CSE – client side encryption) révén a tartalom titkosítását a felhasználók böngészőjében kezelik, mielőtt bármit is továbbítanának a felhőbe. Ez ezt eredményezi, hogy még a Google szerverei sem tudják visszafejteni az érzékeny információkat, legyen szó akár egy csatolmányról, akár szöveges üzenetről.

A cég tájékoztatása szerint az új biztonsági funkció még béta fázisban van, de az Enterprise Plus, Education Standard és Education Plus fiókokkal rendelkező Workspace ügyfelek kitölthetnek egy kérvényt a program tesztelésére, amire 2023. január 20-ig lehet jelentkezni. Amint a kérelmezők megkapják a cég jóváhagyását, a rendszergazdáik beállíthatják az ügyféloldali titkosítást valamennyi felhasználójuk számára a teszt idejére. Ehhez a Google adott egy segédletet is, ami itt érhető el.

Alapban egyébként ez a titkosítási funkció ki van kapcsolva, de különböző szervezeti szintek alapján is aktiválni lehet majd. Amint ez megtörténik a felhasználók a címzett mellett található „Lakat” ikonra kattintva kapcsolhatják be a végponttól-végpontig terjedő titkosítást. Érdemes azzal is tisztában lenni, hogy a titkosítás aktiválásával bizonyos funkciók elérhetetlenek lesznek, köztük az emojik, az aláírások és a Smart Compose.

“A Google Workspace már most is a legújabb kriptográfiai szabványokat használja. Az ügyféloldali titkosítás segít megerősíteni az adatok titkosságát, miközben az adatszuverenitási és megfelelési igények széles körének kezelésében is segítséget nyújt” – írta a Google az új lehetőséget bejelentő közleményében.

Ross Richendrfer, a Google szóvivője a Gizmodo érdeklődésére azt is elárulta, hogy szerintük az ügyféloldali titkosítás különösen az olyan szervezetek számára lehet előnyös, amelyek érzékeny vagy szabályozott adatokat tárolnak, például szellemi tulajdont, egészségügyi nyilvántartásokat vagy pénzügyi adatokat.

Azt, hogy jelenleg pontosan mennyien használják a Google Workspace szolgáltatásokat nem lehet tudni. A társaság anyavállalata, az Alphabet 2021-es évre vonatkozó éves jelentésében viszont azt közölték, hogy annak az évnek a végén 3 milliárd felhasználót tudhattak magukénak.

PODCAST

ICT Global News

VIDEOGALÉRIA
FOTÓGALÉRIA

Legnépszerűbb cikkek