Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
post

Belehúztak az elbocsátásokba a nagy technológiai cégek

MEGOSZTÁS

A 2022-es év régóta nem tapasztalt mértékű elbocsátásokat hozott a technológiai szektorban, voltak cégek, amelyek tízezres nagyságrendben küldtek el alkalmazottakat. Ezzel együtt is például az Egyesült Államokban még mindig számos betöltetlen pozíció van az IT-szektorban és a leépítést tervező cégeknek azzal is számolniuk kell, hogy ezek a lépések kihatnak a munkáltatói márkájukra is, ami hosszabb távon okozhat komoly kihívásokat.

Valószínűleg sokan emlékeznek még a 2008-ban indult gazdasági válságra és arra, hogy annak az évnek az őszén, illetve a következő egy-két esztendőben kis túlzással hetente érkeztek beszámolók arról, hogy a technológiai vállalatok milyen leépítésekre kényszerülnek a költségek csökkentése érdekében. Ekkora baj egyelőre nincs, de 2022-ben ismét megjelent a tömeges leépítés réme az infokommunikációs szektorban, az ágazat több ismert szereplője is jelentős számú munkavállalótól vált meg.

A Twitter tulajdonosváltását követően egyéb komoly változások is történtek a cégnél, ennek részeként november elején mintegy 3700 munkavállaló elküldését jelentették be. De leépítéssel reagált a nehézségekre a Facebook anyavállalata, a Meta is, ők szintén novemberben jelentettek be egy komolyabb létszámcsökkentést, az összes pozíciójuk 10 százalékát, mintegy 11 ezer munkahelyet szüntetnek meg. A leépítést főként makrogazdasági hatásokkal indokolták, a fenyegető gazdasági váltás hatására a hirdetések nem a várt mértékben érkeztek, de valószínűleg az is hozzájárult a cég nehézségeihez, hogy hatalmas erőforrásokat fordítanak Mark Zuckerberg metaverzum víziójára.

Az Amazon a globális munkaereje mintegy 3 százalékát, nagyjából 10 ezer embert küld el, az ő esetükben különösen érdekes, hogy a HR és kereskedelmi terület mellett a mesterséges intelligenciával foglalkozó részleg is érintett a leépítésben. Mintegy 4000 munkavállalójától válik meg a Cisco is, ők is novemberben jelentették ezt be, ez valamivel kevesebb mint 5 százaléka a teljes állományukat. A vállalat pénzügyi vezetője, Scott Herren a lépés kapcsán azt nyilatkozta, hogy ezt nem a költségek csökkentése indokolja, hanem valójában újra-egyensúlyozzák a céget, és egyéb területeken új pozíciókat is nyitnak. A nagy leépítéseket bejelentők közé beállt a HP is, a társaság a következő három évben 4000-6000 ember elküldésével számol, az ő esetükben a személyi számítógép piac látványos idei visszaesése indokolhatja ezt a lépést.

Nem sérülhet a munkáltatói márka

Miközben ezrével építenek le a nagy technológiai vállalatok, az IT-szakemberek iránti kereslet továbbra is magas. Az Egyesült Államokban a CompTIA nevű IT-iparági szervezet felmérése szerint csak novemberben 14400 fővel növelték a munkatársaik számát a technológiai cégek. Valamennyi iparágat figyelembe véve pedig közel 140 ezerrel bővült a technológiai munkahelyek száma.

Míg a 2022-es évnek még egyértelműen úgy futottunk neki világszinten és itthon is, hogy komoly hiány volt informatikai szakemberekből, és a cégek egymásra ráígérve versenyeztek a legjobb tehetségek megszerzéséért, addig 2023-ban már változhat a helyzet. A munkaadók a gazdasági bizonytalanság miatt jobban odafigyelnek bérköltségeikre és a foglalkoztatottak számára.

Ugyanakkor egy vékony vonalon kell egyensúlyozniuk, hiszen az elmúlt években a technológiai szektorban megszokták a munkavállalók a kiemelkedő munkahelyi körülményeket, a hibrid munkavégzési lehetőséget, a bőkezű juttatásokat. Ezek leépítése, valamint a jelentős elbocsátások negatív hatással vannak az adott cég munkáltatói márkájára, ami hosszabb távon, amikor kedvezőbb gazdasági helyzetben újra bővítenének, visszaüthet. A szakértők szerint egyébként a leépítések ellenére vannak olyan területek, amelyeken a nagyvállalati körben továbbra is a csapat erősítésén dolgoznak. Ezek közé tartozik a kiberbiztonság, a felhőtechnológiák, valamint a mesterséges intelligencia.

PODCAST

ICT Global News

VIDEOGALÉRIA
FOTÓGALÉRIA

Legnépszerűbb cikkek