Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
post

Átrendeződik a mobilpiac

MEGOSZTÁS

Új készülékek helyett a prémium felújított telefonokat keresik a vásárlók. Melyek közül az újszerű állapotú, prémium kategóriás modellek a legnépszerűbbek, mint az iPhone 12.

Egyre kevesebb új mobil talál gazdára, míg a felújított készülékek eladása folyamatosan nő – derül ki a CCS Insights 2023 első negyedévét vizsgáló friss tanulmányából. A kutatás megállapításai szerint a vásárlók főleg spórolási és környezetvédelmi szempontból is egyre többen részesítik előnyben a felújított készülékeket, melyek közül az újszerű állapotú, prémium kategóriás modellek a legnépszerűbbek, amilyen például az iPhone 12. A Rejoy.hu forgalmi adatai szerint a nyári “holtszezon” alatt is folyamatosan nő a felújított készülékek eladása, az eMAG befektetését élvező startup az idei nyarat éves forgalmi rekorddal indította.

Budapest, 2023. július 17. A CCS Insights tanácsadócég friss elemzése szerint 2023 első negyedévében globálisan 13,3 milliárd dolláros forgalmat generálva jelentős, 14 százalékos növekedést ért el a felújított mobiltelefonok piaca az előző év azonos időszakához képest, míg eközben az új készülékek eladása 2 százalékkal visszaesett.

Érdekes módon a felújított készülékek közül nem a legolcsóbb, hanem épp a prémium okostelefon-modellek, korábbi években piacra dobott felsőkategóriás készülékek a legnépszerűbbek – ezek közül is az iPhone 12 a legkeresettebb készülék az elemzés szerint.
A CCS Insights elemzése szerint a felújított mobiltelefonok forgalmának jelentős bővülése részben annak köszönhető, hogy a vásárlók csökkenteni akarják kiadásaikat, másrészt pedig környezetbarátabbak szeretnének lenni.

Felújítottból a nagyobb tudású modelleket keresik a magyar vásárlók

A globálishoz hasonló trendváltozást tapasztal az eMAG-csoport pénzügyi befektetését élvező, bevizsgált, felújított okostelefonok értékesítésére specializálódott Rejoy.hu a magyar piacon is: a startup tavaly őszi piacra lépésekor az ügyfelek kimondottan a legolcsóbb telefonokat keresték az ügyfelek a piactéren, 2023-ban azonban a rendelések a nagyobb tudású, újabb, így valamelyest drágább készülékek irányába mozdultak el.

Noha a nyár a hagyományos mobilértékesítésben “holtszezonnak” számít, mivel az emberek többsége ilyenkor nyaral, a Rejoy.hu-nál június volt az idei év legerősebb forgalmú időszaka – ez azt jelenti, hogy sokan egy felújított készülékkel felszerelkezve tervezték a szabadságukat eltölteni.

Az ügyfelek csaknem háromnegyede (72%) valamilyen iPhone-t rendel a Rejoytól. Eladott darabszámban a legnagyobb növekedést az iPhone 13 termékcsalád készülékei produkálták a Rejoynál 2023-ban: mostanra ezek a típusok teszik ki az itthon eladott összes készülék mintegy 10 százalékát. Az iPhone 12-es széria modellei szintén népszerűek a cég magyar vásárlók körében, hiszen ez a típus jó kompromisszumot jelent az ár és az erős hardver, remek kijelző tükrében.

Ezek a telefonok a kelet-európai piac sztárjai

A CCS Insights másik, kelet-európai piacot vizsgáló elemzése szerint 2023 első három hónapjában az Apple-telefonok a másodlagos piac eladásának 69,7 százalékát tették ki, míg a Samsung részesedése 20,8 százalék volt, az egyéb márkáké pedig összesen 9, százalék.

A kelet-európai felújítottmobil-piacon a három legkelendőbb modellcsalád az iPhone 12, az iPhone 11 és az iPhone SE (2020) volt az első negyedévben, ezek közül is az iPhone SE (2020) 64 GB-os modellből talált gazdára a legtöbb a régióban, ez a konkrét típus adta a teljes eladott mennyiség 6,41 százalékát.

Tavaly év végéhez képest a kelet-európai régióban eladott felújított okostelefonok átlagára 54 euróval, vagyis mintegy 20 ezer forinttal az első negyedévben, ami az újabb, drágább modellek, például az iPhone 12 előretörésének köszönhető a CCS Insights adatai szerint.

PODCAST

ICT Global News

VIDEOGALÉRIA
FOTÓGALÉRIA

Legnépszerűbb cikkek