Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
post

A nagyvállalatokban bízhatnak a PC-gyártók

MEGOSZTÁS

Bár egyelőre nincsenek végleges adatok arról, hogyan alakult a 2022-es év a személyi számítógépek (PC), illetve a táblagépek globális piacán, az első három negyedév adatai alapján jelentős visszaesésre lehet számítani. A gyártóknak rossz hír, hogy a következő években sem várható látványos javulás, az IDC prognózisa szerint 2026-ban alig valamivel több PC-t és tabletet adhatnak el, mint 2022-ben.

A COVID-járvány érkezése és az otthoni munkavégzésre történő tömeges átállás, illetve az online oktatás bevezetése jelentősen megdobta a személyi számítógépek és táblagépek iránti keresletet. A helyzetet jól érzékelteti, hogy 2021-ben a PC-k darabszámban mért forgalma közel 15 százalékkal nőtt az előző évhez képest az IDC adatai szerint.

Ehhez képest a tavalyi év már korántsem bizonyult ilyen jónak, már az első három hónap is 5 százalék körüli visszaesést hozott éves összevetésben, igaz egy nagyon magas bázishoz viszonyítva. Az április-júniusi időszakban már nagyon komoly, 15,3 százalékos csökkenést mértek, a harmadik negyedév pedig újabb 15 százalékos zuhanást hozott.

Ezek alapján egyáltalán nem tűnik túlzónak az IDC előrejelzése, mely szerint a személyi számítástechnikai eszközök – a kutatócég a hagyományos PC-k, vagyis a laptopok és asztali gépek mellett a táblagépeket is ebbe a kategóriába sorolja – forgalmában 2022-ben 11,9 százalékos visszaesés következhetett be 2021-hez képest. A társaság előrejelzése szerint a múlt évben összesen 456,8 millió ilyen eszközt adhattak el.

A piackutató középtávú prognózisa sem tartogat túl sok pozitívumot a gyártók számára, hiszen a várakozásaik szerint a 2026-os forgalom is csak 459 milliós lesz, vagyis az eladott PC-k és tabletek száma alig nő majd a következő években. Tavaly egyébként a nagyvállalatokban bízhattak leginkább a piaci szereplők, ebben a kategóriában mindössze 4 százalékos volt a csökkenés, míg a lakosság vásárlásai 9,8 százalékkal estek vissza, a kis- és középvállalatoknál 13,4 százalékos, a közszféria beszerzéseiben pedig 22,6 százalékos zuhanást mértek.

 

Az árak is elindulhatnak lefelé

Az IDC „Worldwide Quarterly Personal Computing Device Tracker” című negyedéves személyi számítástechnikai eszközökkel foglalkozó kiadványa szerint a hagyományos PC-k szállítása 5,6 százalékkal 281 millió darabra csökken 2023-ban, míg a táblagépeké 6,7 százalékkal 148 millióra esik vissza.

Az éles visszaesés ellenére a szállítási volumenek a járvány előtti szintek felett maradnak, bár a piacot továbbra is kihívások elé állítják a makrogazdasági ellenszelek, a csatornák túlzott készletei és a nagyfokú telítettség. A PC-piac várhatóan jobban teljesít majd, mint a táblagépek, hiszen az ötéves előrejelzésben valamivel több mint 1 százalékos átlagos éves növekedési ütem (CAGR) várható, addig a táblagépek esetében ugyanebben az időszakban -1,7 százalékos CAGR várható.

A prognózis alapján valamennyi vevői kategóriában visszatér a növekedés 2026-ra, az előző évvel összevetve, igaz jókora eltérésekkel. A közszfériában 1,1 százalékkal, a nagyvállalatoknál pedig 0,8 százalékkal bővül majd a vásárolt PC-k és tabletek száma. A lakossági és KKV felhasználók esetében ugyanakkor csak egyaránt 0,5-0,5 százalékos bővülés jöhet.

“A helyzet az, hogy mind a PC-, mind a táblagépgyártók küzdeni fognak az elkövetkező hónapokban, mivel nemcsak a volumenek csökkenése várható, hanem az átlagos eladási árak is eshetnek. A túlkínálat már most is arra kényszeríti az OEM-eket és az értékesítési csatornákban érintett cégeket, hogy erősen leárazzák a termékeket, és amíg a gazdasági visszaesés folytatódik, a termékösszetétel is eltolódik a prémium szegmensből a középkategóriás termékek felé” – mondta el Jitesh Ubrani, az IDC „Mobility and Consumer Device Trackers” részlegének kutatási vezetője.

 

Személyi számítógépek és táblagépek összesített forgalma

Forrás: IDC

(millió darab)

 

IT EXPERTS-TECH LEADERS 2024 FELHŐ A JAVÁBÓL KONFERENCIA

PODCAST

ICT Global News

VIDEOGALÉRIA
FOTÓGALÉRIA

Legnépszerűbb cikkek

ICT Global News

Iratkozz fel a hírlevelünkre, hogy ne maradj le az IT legfontosabb híreiről!