Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
post

A digitális szuverenitás jelentősége

MEGOSZTÁS

A Gartner előrejelzése szerint 2025-re a multinacionális vállalatok 30%-át súlyosan érinti majd a nem kezelt digitális szuverén kockázat.

(Kiemelt kép: Freepik)

 

A Gartner, Inc. szerint 2025-re a multinacionális szervezetek harminc százaléka fog bevételkiesést, márkakárosodást vagy jogi eljárást tapasztalni a nem kezelt digitális szuverén kockázatok miatt.

Brian Prentice, a Gartner alelnök-elemzője elmondta: “Az elmúlt 30 évben a multinacionális vállalatok az üzleti tevékenységüket a gazdasági és politikai környezetből eredő kockázatok felmérése mellett irányították azon országok, amelyekben működnek. Most ki kell terjeszteniük a szuverén kockázatot a digitális területre is, hogy elkerüljék a potenciális következményeket, mivel az egyre inkább nemzeti és regionális vonalak mentén töredezik.”

A Gartner szerint a digitális szuverenitás egy kormány azon képessége, hogy a politikát a külföldi kormányok digitális szabályozása által közvetlenül az állampolgáraira és a székhelye szerinti vállalkozásokra rótt akadályok nélkül valósítsa meg, beleértve a szabályozási ellenőrzés alatt álló digitális óriáscégek által gyakorolt szabályozást is.

“Ahogy egyre több ország szuverén digitális stratégiát követ, úgy alakul ki a joghatóságokon átívelő szabályozási kötelezettségek, vámkorlátozások, import/export tilalmak, országspecifikus technológiai protokollok és helyi tartalmi követelmények összetett rendszere” – mondta Prentice. “Tekintettel arra, hogy a digitális technológia kritikus szerepet játszik az üzleti működésben, a vezetőknek meg kell érteniük a digitális szuverén kockázatot és annak az üzleti feltételekre gyakorolt hatását.”

A Gartner három kulcsfontosságú területet emel ki, amelyekre a digitális szuverén kockázat hatással van, és amelyeket kezelni kell a potenciális bevételkiesés, márkakárosodás vagy jogi lépések elkerülése érdekében.

 

Forrás: Freepik

1. A digitális szuverén kockázat a technológiai szolgáltató multinacionális ügyfelei felé áramlik

A növekvő számú digitális szuverén stratégiákból eredő zavarok nagy része a technológiai szolgáltatók működését érinti. A fokozott nagyhatalmi verseny bizonyos technológiai ágazatokkal és szolgáltatókkal játszik, például az olyan 5G-szállítókkal szembeni korlátozások, mint a Huawei vagy a Nokia. Ez lehet a növekvő szabályozási nyomás, a nemzeti politikában bekövetkező változások vagy a hirtelen bekövetkező geopolitikai eseményekre adott válaszok eredménye.

A Gartner szerint az, hogy a technológiai szolgáltatók hogyan reagálnak saját digitális szuverén kockázataikra, jelentős hatással lehet a multinacionális ügyfelek működésére. A multinacionális vállalatoknak a kritikus technológiai szolgáltatókat a szervezetük tágabb ellátási láncának részeként kell kezelniük, és proaktívan értékelniük és csökkenteniük kell digitális szuverén kockázataikat.

2. A digitális termékesítési kezdeményezések hatékony lokalizáció nélkül akadályozva lesznek

A digitális ambíciók növekedésével a digitális termékesítési törekvések a vállalatokat a különálló, piacra szánt digitális termékek létrehozása felé terelik, amelyek gyakran saját P&L-vel rendelkeznek. Ha a piacokat a vállalkozás székhelyén kívül más helyeken is megtalálják, a Gartner azt ajánlja, hogy tegyenek lépéseket az egyes digitális termékekhez kapcsolódó digitális szuverén kockázatok kezelésére.

Ehhez folyamatos terméklokalizációra van szükség a szabályozási követelményekhez, valamint az adott piac ügyfeleinek kultúrájához és nyelvéhez való alkalmazkodás érdekében. Az eltérő nemzeti technológiai szabványok, az államilag támogatott protokollok és a kormányok által támogatott keretek mind-mind befolyásolják a több piacot kiszolgáló digitális termékek előállítása során szükséges döntéseket.

3. A digitális vállalkozások a digitális geopolitikai verseny kellős közepén fognak vergődni

Ahogy a szervezetek növelik digitális ambícióikat és digitális vállalkozásokká válnak, a digitális szabadpiaci súrlódások ugyanolyan széles skálájával kell majd megküzdeniük, mint a technológiai szolgáltatóknak. Ezáltal a digitális geopolitikai verseny közepébe kerülnek, ami hatással van az üzleti stratégiára.

A siker érdekében a Gartner azt ajánlja a kockázatkezelési vezetőknek (Chief Risk Officer, CRO), hogy jártasak legyenek a digitális technológiában, különben nehezen fogják megérteni a digitális szuverén kockázati tényezők bővülő hatókörét, célját és a szervezetükre gyakorolt hatásait.

PODCAST

ICT Global News

VIDEOGALÉRIA
FOTÓGALÉRIA

Legnépszerűbb cikkek