Úttörő módon használnák fel a tudósok a bort, pontosabban az abban megtalálható, az ízek egyensúlyáért felelős savakat.
A Új-Dél-Walesi Egyetem kutatócsapata új felfedezést tett: rájöttek, hogyan lehet olcsóbb, fenntarthatóbb és hatékonyabb akkumulátorokat létrehozni a borászatban használt vegyületek felhasználásával. A borban található vegyületek ugyanis jelentősen javítják a hagyományos lítium-ion akkumulátorok teljesítményét, amelyek a legtöbb hordozható elektronikai eszközben és az elektromos autókban is megtalálhatók.
Gyümölcsből áramot
A kutatás során a tudósok az elektrodokban található grafitot élelmiszer-savakkal helyettesítették. Például borkősavval és a maláta-savval, amelyek természetes módon előfordulnak a gyümölcsökben.
Neeraj Sharma professzor, a kutatás vezetője arról beszélt a The Independentnek, hogy ez a felfedezést jelentősen növelheti az energiatárolási kapacitást, miközben fenntarthatósági szempontból is előnyös. Az újgenerációs akkumulátorok a bor vegyületeit alkotó gyümölcssavak mellett vízből készülnek. Ennek köszöngetően elkerülhető a toxikus oldószerek használata, ami jelentős környezetkímélést jelent.
Sharma hozzátette, hogy az új akkumulátorok nemcsak az okostelefonok teljesítményét növelhetik, hanem segíthetnek a fosszilis tüzelőanyagok kiváltásában és a megújulóenergia-tárolásában.