Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
post

5G-s projektekben az MVM NET és a CETIN

MEGOSZTÁS

Városi környezetben és agrárgazdaságban tesztelte az MVM NET Zrt. és a CETIN Hungary Zrt., hogyan lehet gazdaságosan 5G hálózatot kiépíteni és működtetni olyan helyszíneken, ahol ezt az 5G alapú alkalmazások elterjedése, illetve az adatforgalom növekedése szükségessé teszi. A független, integrált infrastruktúra-szolgáltatók a teszt tapasztalatai alapján megállapították: fenntarthatósági és gazdaságossági szempontok miatt sok esetben a hálózatot célszerű egyetlen szolgáltatónak kiépíteni és üzemeltetni, majd azon több operátor számára szolgáltatást nyújtani.

(kiemelt fotó: MVM NET, CETIN)

A következő néhány évben két területen lehet szükség több kisebb 5G antenna telepítésére, azaz a kiscellás 5G hálózat kiépítésére. Egyrészt ott, ahol kis területen egyszerre sok mobilhasználó koncentrálódik, és emiatt nagy kapacitásra lesz szükség. Ilyenek a nagy rendezvények helyszínei – például stadionok, multifunkcionális létesítmények, fesztiválok, strandok –, turisztikai helyszínek, illetve az adatforgalom növekedésével párhuzamosan a későbbiekben egyre inkább a nagyvárosi forgalmú közterületek is. Másrészt olyan területeken lesz szükség 5G hálózatra, ahol a tevékenység egyedi felhasználási célú, nagykapacitású mobilelérést igényel – például mezőgazdasági vagy ipari üzemekben, illetve logisztikai központokban.

A kritikus rendelkezésre állást igénylő távközlési szolgáltatásokat biztosító, és a projektekben az optikai összeköttetéseket, valamint a távközlési és közvilágítási infrastruktúrák felhasználásának koordinációját megvalósító MVM NET Zrt. a mobilhálózati 5G infrastruktúrát kiépítő rádiós hálózati infrastruktúra-szolgáltató CETIN Hungary Zrt.-vel közösen két jellemző területen végzett több mint fél évig tartó 5G kiscellás tesztprojektet. Kecskemét belvárosában a közvilágítási infrastruktúrán – villanyoszlopokon, kandelábereken – tesztelték az 5G kiscellás megoldást, egy másik projekt keretében pedig az agrárium innovatív technológiáit, az okos mezőgazdaság lehetőségeit alkalmazó és vizsgáló mezőhegyesi Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. területére telepítettek agrár 5G teszthálózatot.

 

A mezőhegyesi Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. területén telepített teszthálózat része. (fotó: MVM NET, CETIN)

 

Mindkét esetben a jövőben az eszközöket majd viszonylag sűrűn, 100-150 méterenként kell telepíteni. Ezt nehezíti, hogy figyelembe kell venni a meglévő tereptárgyakat is – az épületeket ugyanúgy, mint a fákat.

A kecskeméti pilot projekt következtetése, hogy megoldást jelenthet erre a közvilágítási infrastruktúra, valamint egyéb utcabútorok felhasználása. Ehhez az optikai kapcsolat mellett biztosítani kell az oszlopok állandó áramellátását is a mobilhálózat kiszolgálásához. A jelenlegi gyakorlat alapján ugyanis a közvilágítási hálózatot többnyire csak a világítási időszak alatt helyezik feszültség alá, vagyis rendes üzem szerint, a nappali időszakban nem lehetséges villamosenergiát vételezni. Erre vonatkozóan a szakemberek több megoldást is vizsgáltak. Ilyen volt a közvilágítási infrastruktúra felszerelése a nappali üzemszünetet áthidaló akkumulátorral és szünetmentes tápegységgel, vagy a közvilágítási hálózattól független energiaforrás kandelábertestre vezetése, valamint a közvilágítási áramkör okosítása. Az áramkör okosítása azt jelenti, hogy távolról, egyedi igények szerint vezérelhető az okos közvilágítási lámpa, így szükség esetén folyamatosan rendelkezésre áll a villamosenergia a kiscellás infrastruktúra működtetéséhez.

A kiscellás 5G hálózaton különféle okos szolgáltatások nyújtására lesz lehetőség. Támogatni fogja az 5G-n alapuló olyan okosváros-megoldásokat, mint az intelligens közlekedésirányítás és közvilágítás, az okos parkolási rendszerek vagy a közbiztonságot fokozó megoldások. Alkalmas lesz az 5G-n alapuló, hatékonyságot és termelékenységet növelő olyan mezőgazdasági, ipari és logisztikai megoldások támogatására, mint az automatizálás, a szenzorok alkalmazása vagy a gépi látáson alapuló intelligens megoldások.

PODCAST

ICT Global News

VIDEOGALÉRIA
FOTÓGALÉRIA

Legnépszerűbb cikkek