Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
post

Nyílt forrású szoftverek fejlesztése: húsz programozóból csak egy nő

MEGOSZTÁS

Az informatikai munkakörök nagy részét köztudottan férfiak töltik be. Egy friss amerikai tanulmányból azonban az is kiderül, hogy a fejlesztésekben még annál is kevesebb nő vesz részt, mint gondolnánk. Döbbenetesek a statisztikák: nyílt forrású szoftverprojektek részvevőinek kevesebb mint öt százaléka nő.

Nyitókép: Wikipedia

 

Amerikai kutatók szerint a nők és a férfiak másként közelítik meg a programozást, számítástudományi problémák megoldását. Több tanulmány kiemelte, hogy a gender szempontból változatos fejlesztőcsapatok jobban teljesítenek, mint a csak férfiakból állók. Hatékonyabbak, eredményesebbek, innovatívabbak, és összességében sikeresebbek. Ezért is lenne fontos, hogy a mainál több nő vegyen részt szoftvermérnöki projektekben.

Siralmas statisztikák

A jelenlegi számok lehangolók. Az Idaho Állami Egyetem friss kutatása ugyanis kimutatta, hogy a nyílt forrású projektekben lévő változásoknak csak nagyon kis része fűződik nőkhöz, holott világszerte naponta többmillió frissítés történik ezekben a projektekben.

A kutatók hat hónapon keresztül figyelték a World of Code (A kód világa) adatsorban talált tizenhét programnyelvet használó ígéretes fejlesztések, fejlesztésekre vonatkozó bejegyzések gender szerinti eloszlását. Mindegyik programnyelven azonosították a legnépszerűbb projekteket, majd a Wiki-Gendersort genderdetektáló algoritmussal átvizsgálták őket.

Az algoritmus keresztnév alapján azonosít, kilencvenhét százalékos pontossággal dolgozik, tehát csak elvétve követ el hibát. Az eredmények elkeserítőek, mert a 10898 azonosított programozónak csak kevesebb mint öt százaléka nő. A Wiki-Gendersort a programozók valamivel több mint másfél százalékát uniszexnek vagy ismeretlen nemű személynek állapított meg, a többiek mind férfiak.

 

(Kép: Wallpaper Flare)

 

Ezt követően, a kutatók az egyes fejlesztők által elvégzett véglegesítésekre összpontosítottak. Kiderült, hogy nők közel feleannyit jegyeztek, mint a férfiak, személyes átlagban 11,85-öt, míg a férfiak 23,2-t. Ez a szám is siralmas, pedig összesen közel 21 millió véglegesítést tanulmányoztak.

Nők alig írnak forráskódot

Az adatokból egyértelműen látszik, hogy nyílt forrású szoftverprojektekben nagyon kis számban vesznek részt nők, holott a földkerekség lakosságának legalább a felét ők adják. A kutatók egy ausztráliai adatbányász-szoftver konferencián mutatták be munkájukat.

Kiemelték azt is, hogy a férfiakhoz képest, a nők függetlenül a rájuk bízott fejlesztési feladatok jellegétől, lényegesen kisebb mértékben vesznek részt a forráskód megírásában.

A szerzők a jövőben mélyelemzést kívánnak végezni, amelyben a jelenség okait vizsgálják. Azt is tanulmányozzák, hogy a szoftverfejlesztésben és más számítástudományi területeken hogyan lehetne szignifikáns mértékben növelni a nők hozzájárulását.

Nyilvánvalóan az oktatással kellene kezdeni, mert az USA iskoláiban már a harmadik osztályban kialakul a későbbi tanulmányokat, fejlődést negatívan befolyásoló „kódolás nem való a lányoknak” sztereotípia.

PODCAST

ICT Global News

VIDEOGALÉRIA
FOTÓGALÉRIA

Legnépszerűbb cikkek