Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
post

Az AI szabályozása előtt meg kéne határozni, hogy mi is az

MEGOSZTÁS

A szabályozók szerte a világon azon törik a fejüket, hogyan szabályozzák a mesterséges intelligenciát. A gyorsan fejlődő, ködös technológiát nehéz meghatározni, ami akadályt jelent a törvényhozók számára.

Az AI egy átfogó kifejezés azokra az alkalmazásokra, amelyek olyan összetett feladatokat hajtanak végre, amelyeket az emberek hagyományosan végeznek. A gépi tanulás az AI egyik fontos részegysége, amely olyan rendszerek kiépítésére összpontosít, amelyek megtanulják vagy javítják teljesítményüket az általuk fogyasztott adatok alapján.

Az AI-mező gyorsan változik. A pénzügyi előrejelzések készítéséhez használt lineáris regressziós modelleken túl a nagy nyelvi modellek felé mozdult el , amelyek új tartalmat generálhatnak – és az áttörések gyorsan jönnek, ezért aggodalomra ad okot, hogy a törvények korlátozni fogják az AI fejlesztését. A politikai döntéshozók nem feltétlenül vannak abban a legjobb helyzetben, hogy meg tudják határozni, hogy a mesterséges intelligencia mely részeit kell szabályozni vagy nem.

De ez nem jelenti azt, hogy a politikai döntéshozóknak meg kell tudniuk határozni az AI-t, így a mesterséges intelligencia meghatározásának végrehajtására vonatkozó törvény megalkotása kockázatos vállalkozás.

Európa igyekszik megerősíteni hazai kiberbiztonsági iparágát, a kutatók és a vállalatok új eszközöket fejlesztenek ki, és úgynevezett stratégiai autonómiát építenek ki a világszerte kiélezett geopolitikai rivalizálás közepette

Hogyan közelítenek az amerikai és európai szabályozók az AI-hoz

Az Európai Unió mesterséges intelligencia törvénye (pdf), amely várhatóan a világon az első mesterségesintelligencia-szabály lesz, arra összpontosít, hogy megértsük, mi kerül az AI-modellekbe , (pdf), beleértve az adatforrások meghatározását, az AI-rendszerek rendeltetését, és a modellek logikája. Ez trükkös, tekintettel az AI kétértelmű természetére.

Az Egyesült Államok és Európa eltér a mesterséges intelligencia szabályozásának módját illetően, az utóbbi inkább megelőző megközelítést alkalmaz, és a kormányt választja, míg az Egyesült Államok inkább a technológiai iparra támaszkodik, hogy előálljon saját biztosítékaival.

Májusban az Egyesült Államok alelnöke, Kamala Harris meghívta négy nagy mesterségesintelligencia-vállalat vezérigazgatóját, hogy megbeszéljék az AI felelős fejlesztését és kötelezzék el magukat amellett, hogy részt vesznek a felelősségteljes megjelenítési elvekkel összhangban álló AI-rendszerek értékelésében. Ennek ellenére úgy tűnik, hogy még Biden tisztviselői is megosztottak abban, hogyan szabályozzák az AI-eszközöket, néhány támogató iránymutatás az EU-javaslatokból, míg mások szerint az agresszív szabályozás versenyhátrányba sodorja az Egyesült Államokat – mondták a Bloombergnek a vitában résztvevő források.

A mesterséges intelligencia szabályozásának a bemenetek helyett a kimenetekre kell összpontosítania

Az AI-rendszerek eredményeire kell összpontosítani, nem pedig arra, ami az algoritmusokba kerül. Így például, ha egy munkáltató mesterséges intelligencia által vezérelt munkaerő-felvételi eszközöket használ az állásra jelöltek értékelésére, és bizonyítékot találnak arra, hogy ezek az AI-eszközök diszkriminálták a jelölteket, akkor az AI-törvények a felelősök eredményére összpontosíthatnak. Lesznek olyan új kérdések is, amelyeket a szabályozóknak meg kell oldaniuk, például a mesterséges intelligencia használatával kapcsolatos megjelenések, amelyeket korábban nem szabályoztak.

IT EXPERTS-TECH LEADERS 2024 FELHŐ A JAVÁBÓL KONFERENCIA

PODCAST

ICT Global News

VIDEOGALÉRIA
FOTÓGALÉRIA

Legnépszerűbb cikkek

ICT Global News

Iratkozz fel a hírlevelünkre, hogy ne maradj le az IT legfontosabb híreiről!