Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
post

Száz drón dolgozik az Ikea tizenhat európai raktárában

MEGOSZTÁS

Az Ikea történetében mérföldkő az a márciusi bejelentés, hogy ezentúl száz drón segédkezik a raktáraiban. A gépek feltérképezik a termékeket, pontos videót, fényképet, 3D szkent készítenek mindegyikről. A raktárazás részleges automtizálásával a humán munkaerőnek több ideje marad a vevőkre.

Nyitókép: Ikea

 

Világszerte öles léptekkel halad az automatizáció, egyre több vállalat alkalmaz robotokat, és a kereskedelmi drónok piaca is felpörgött, kisebb startupoktól kezdve a Google-ig, rengeteg cég velük is bővíti gépparkját. Ezeket a szerkezeteket már egyáltalán nem csak laboratóriumi környezetben, vagy távoli bolygók szimulálásánál, hanem a hétköznapokban alkalmazzák. A dróntechnológia az elmúlt tíz-tizenöt esztendő és a jelen infokom világának egyik sikertörténete.

Legújabban az Ikea jelentette be száz drón alkalmazását készleteinek nyilvántartásához. Európai raktáraiban és körülöttük dolgoznak. A belső térre fejlesztett gépek a 2014-ben alapított Verity fejlesztései.

 

Verify-drónok a raktárakban

A céget a kanadai és olasz-svájci mérnök, művész, vállalkozó és az ETH Zürich tanára, Raffaello D’Andrea alapította. Korábbi vállalatát, a Kiva Systemst két évvel korábban vásárolta fel az Amazon, és rögvest át is nevezte. Az Amazon Robotics a techóriás automatizálási tevékenységének zászlóshajója, ők újítják meg a szinte végtelen raktárbirodalmat.

 

Raktár (Kép: Envato Elements)

 

A kritikusok szerint viszont csökkennek az emberi munkahely-lehetőségek. Az Amazon és mások is cáfolnak, mert az új technológiák mindig teremtenek is új munkahelyeket.

A Verity eddig olyan ismert cégeknek adott el drónokat, drónflottákat, mint a Samsung, a dán szállítási-logisztikai nagyágyú DSV Tansport és a szintén dán konténerszállító Maersk. Az Ikea passzol a sorba, és a bejelentés sem meglepetés, mert a két vállalat már legalább három éve kapcsolatban áll egymással – az Ikea 2020-ban közölte először a médiával partnerségüket.

 

Mit csinálnak éjszaka a drónok?

A könnyen összeszerelhető bútorokra specializálódott multinacionális első alkalommal Svájcban tesztelte a Verify-drónokat. Mindkét cég elégedett volt velük. Mostantól tizenhat európai helyszínen dolgoznak: Belgiumban, Hollandiában, Horvátországban, Németországban, Olaszországban, Szlovéniában.

 

Beltéri drón (Kép: Flickr)

 

A drónok szerteágazó feladatokat végeznek: pontosítják a készleteket, mind a fizikai, mind az online kereskedelemben hozzájárulnak termékek naprakész elérhetőségéhez. Éjszakai és amikor a helyszíneket bezárták, töltőállomásukat otthagyva, raklapokat rendeznek el, szinte tökéletesen pontos videókat, képeket, 3D szkeneket készítenek termékekről. A töltőállomásra visszatérve, az adatokat számítógépre küldik, a raktár vezetősége áttekinti azokat.

Alkalmazásukkal ergonomikusabbá válik a munkahely, funkcionál az ember-gép együttműködés. A humán személyzetet unalmas feladatok alól mentesítik, például nem kell manuálisan ellenőrizniük a raklapokat.

Az Ikea, drónok mellett, más csúcstechnológiákat is előszeretettel használ, egy kaliforniai telephelyen például automatizált állványrendszerrel kezdtek el kísérletezni, és robotokat szintén alkalmaznak. Ezekkel a megoldásokkal mindenki jól jár – csökkenek a működési költségek, amivel az árak is eshetnek, míg a humán munkaerő, ha kevesebbet kell raktározási számokkal bíbelődnie, több időt tud fordítani a vevőkre.

PODCAST

ICT Global News

VIDEOGALÉRIA
FOTÓGALÉRIA

Legnépszerűbb cikkek