Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
post

Robotikai törvény: Sanghaj kiadta az első humanoid robot irányelveket

MEGOSZTÁS

Sanghaj 2024 júliusában, a World Artificial Intelligence Conference során mutatta be az első humanoid robotokra vonatkozó irányelveket.

Az irányelvek célja, hogy a humanoid robotok ne veszélyeztessék az emberek biztonságát és megőrizzék az emberi méltóságot. Emellett olyan kockázatfigyelő rendszereket és vészhelyzeti eljárások kidolgozását is előírják, amelyeket a humanoid gyártással foglalkozó vállalatoknak be kell tartaniuk.

Az irányelv szerint a gyártóknak a felhasználók számára képzést kell biztosítaniuk az etikus és jogszerű felhasználásról.

Az irányelveket öt shanghai székhelyű szervezet, köztük a Shanghai Law Society és a Shanghai Artificial Intelligence Industry Association, dolgozta ki. Az irányelvek nemzetközi együttműködést is sürgetnek a globális szabályozási keretrendszer kialakítása érdekében.

A humanoid robot gyártással foglakozó kínai cégek nem titkolt célja, hogy 2025-re tömeggyártásba kerülhessenek a robotok. 2027-re pedig globális is vezetővé válnának az iparágban.

A humanoid robotokat többek között az egészségügyben, otthoni szolgáltatásokban, mezőgazdaságban és logisztikában kívánják népszerűvé tenni, ezzel új löketet adva a globális gazdaságnak.

Kína célja a technológiai önellátás elérése, különösen az AI területén, ahol a kínai cégek jelentős előrelépéseket tettek, például hatszor annyi generatív AI szabadalmi bejegyzést nyújtottak be, mint az USA cégei 2014 és 2023 között.

Egyébként a konferencián bemutatott 18 humanoid robot többsége kínai kiállítóktól érkezett.

 

(Kép: scmp.com/Xinhua)

IT EXPERTS-TECH LEADERS 2024 FELHŐ A JAVÁBÓL KONFERENCIA

PODCAST

ICT Global News

VIDEOGALÉRIA
FOTÓGALÉRIA

Legnépszerűbb cikkek

ICT Global News

Iratkozz fel a hírlevelünkre, hogy ne maradj le az IT legfontosabb híreiről!